Egy hónappal a színésznő hirtelen halála után Brittany Murphy anyja és özvegye egymást támogatva adott interjút az AP-nek. Az anyós és a férj osztoznak mély gyászukban, a lakás, ahol Murphy meghalt, jelenleg egy szentélyre emlékeztet, a hitelkártyacsalásért állítólag körözött férj pedig épp gyermekeket segítő alapítványt gründol neje nevében. A gyászoló páros csütörtök este Larry King Showjában is sjrt egy sort.

A decemberben elhunyt színésznő anyja, Sharon Murphy, és férje, Simon Monjack kedden az AP Hírügynökségnek adott, kimerítő részletességű interjúban taglalta, hogy Murphy halálának sem étkezési zavar, sem gyógyszerek vagy drogok nem állhattak a hátterében. A férj azt is magára vállalta, hogy a lakásban talált gyógyszerek az övéi voltak, és ragaszkodott ahhoz az előző állításához, hogy neje pár, megfázásra szedett gyógynövénykészítményen és antibiotikumon kívül nem használt mást. Az állítólag több államban is hitelkártya-csalásért körözött férj jelenleg épp divatfotósként határozza meg önmagát, kiállítást akar nyitni nejéről készült képeiből, és egy alapítvány létrehozásán ügyködik.

Társak a gyászban

Monjack és anyósa az interjúban elmondják, egyelőre mindketten a Hollywood Hills-i házban élnek, ahol Murphy alig egy hónapja meghalt, együtt gyászolnak és emlékeznek az elhunytra, és igazi lelki támaszt jelentenek egymás számára. Monjack szerint Murphy „a lelki társa” volt, anyjának pedig „a másik fele”.

A tudósítás szerint a lakás egyfajta Murphy-szentélynek néz ki, a színésznő filmjei hevernek a DVD-lejátszó körül, a falakat pedig a férje által készített fotói díszítik. „Megvigasztalnak ezek a képek. Jó elnézni, ahogy fiatal lányból felnőtt nő lett, és ezt végigkísérhettem” - mondja el a férj. A gyászoló felek úgy tervezik, a fotókból kiállítást is nyitnak, de Monjack weboldalán addig is meg lehet nézni egy részüket.

A kiállítás mellett már tervezik az ígért nyilvános megemlékezést is: Murphyt karácsonykor szűk családi körben temették el, most februárban volna lehetősége a rajongóknak és a kollégáknak, hogy leróják kegyeletüket.

Sikkasztóból alapítványtulajdonos?

Monjack a megemlékezésen tervezi bejelenteni a Brittany Murphy Alapítvány létrehozását is, amellyel elhunyt felesége művészetének szeretne emléket állítani, és amiből állítása szerint gyerekek művészeti oktatását finanszíroznák, "meg egyéb olyan ügyeket, amelyeket neje fontosnak érzett".

A korábbi híradásokban még forgatókönyvírónak definiált férfi saját weboldalán egyébként „tehetséges, tapasztalt, szentségtörő és lenyűgöző” divat- és celebrityfotósként jellemzi magát, bár mások szerint a sikkasztó és a hitelkártyacsaló meghatározások fedik le valódi tevékenységét.

Szívbillentyű-rendellenességbe még nem kell belehalni

Mint a színésznő halála után a család elmondta, Brittany Murphynek szívbillentyű-rendellenessége volt, azaz az egyik billentyűje nem zárt rendesen. Ettől azonban még minden orvosa szerint „hosszú és teljes életet élhetett volna” – mondta most el Monjack. „Félt a haláltól” – egészítette ki anyósa. „Sose ivott volna kávét, még szilveszterkor se volt hajlandó egy pohár pezsgőre sem. Mégis annyira szikrázott az élettől, hogy akik nem ismerték, nyilván azt gondolták, mástól van annyira feldobva”.

A színésznő halálának körülményeit a hatóságok hivatalból vizsgálják, de már korábban is kizárták az idegenkezűséget. Mivel a boncolás nem mutatta ki az okot, jelenleg a toxikológiai és szövetelemzéses vizsgálatok eredményeit várják. Ed Murphy, a törvényszéki orvosszakértő asszisztense úgy véli, bár ő nem látta a színésznő boncolási jegyzőkönyvét, a szíve állapotát meg kellett volna vizsgálni, mielőtt kimondják a halál okát.

Monjack és az anyós kétségbeesetten próbálták megmenteni a zuhanyzóban eszméletlenül talált színésznő életét. A mentők később közzétették a 911-es segélyhívást, amelyen hallható, ahogy Sharon Murphy zokogva kérleli a lányát: „Brittany, gyere vissza!”, miközben Monjack szívmasszázzsal és lélegeztetéssel próbálja újraéleszteni.

Rendesen evett, csak hamar elégette

Az anyós az AP-nek azt is elmondta, lánya halála után nem volt hajlandó tudomást venni a tabloidok drogokról vagy anorexiáról szóló gyanúsítgatásairól. „Brittany mindig nagyon törékeny alkat volt, és rendesen is evett, csak a pörgős életstílusa miatt gyorsan el is égette” – állítja. Monjack olvasta ugyan ezeket a gyanúsítgatásokat, de egyszerűen hazugságnak minősíti őket, sőt azt tervezi, pár angol lapot be is perel, amiért „történeteket találtak ki” róluk.

És gyógyszereket se szedett

Monjack kikéri magának az ő droghasználatára vonatkozó pletykákat is, és hogy miatta rúgták volna ki nejét bármelyik filmből. Úgy gondolja, a Los Angeles-i halottkémi hivatalt is beperelné, amiért kiszivárgott tőlük a TMZ-re a Murphy otthonában talált gyógyszerekről készült belső jelentés.

Monjack állítása szerint egyébként a gyógyszerek nagy része az övé. Mint elmondta, neje ezekből a Klonopin nevű, figyelemzavarokra felírt gyógyszert szedte néha, meg esetenként egy Sarafem nevű fájdalomcsillapítót menstruációs görcsök és hangulatingadozások ellen. A Klonopin neve egyébként az utóbbi időben több celeb-haláleset kapcsán felmerült már, de általában más gyógyszerekkel mixelve. Monjack szerint nejénél erről nem lehetett szó: bár Murphy ugyan napok óta betegeskedett és influenzaszerű tünetekre panaszkodott, de csak Robitussint és egy antibiotikumot szedett, amelyek nem okozhattak szívpanaszokat.

A tévében is sírtak

A gyászoló páros csütörtökön a CNN-en, Larry King showjában mesélt Murphy hiányáról. Monjack például leszögezte, Hollywood ölte meg a nejét, és hogy anyósával a mai napig nem tudnak belenyugodni a halálába. "Nem hiszem, hogy megbirkóztunk volna vele. Szerintem egyikünk sem. Felébredsz reggel, és olyan, mintha újjászülettél volna. És még arra sincs időd, hogy elgondolkozz, mit álmodtál, jót vagy rosszat, amikor magadhoz térsz, kinyújtod a kezed, hogy átöleld a feleséged, és nincs ott".

;