Kicsit több mint fél évvel az énekes halála után teljes egészében nyilvánosságra hozták a boncolásáról készült jegyzőkönyvet. Bár menedzsmentje sokáig állította, Jacko sose volt jobb formában, mint halála előtt, a jegyzőkönyv részletei ezt erősen cáfolják: kopaszodott, kórosan sovány volt, és arcvonásai szinte mind tetoválva voltak. Viszont legalább egyszer s mindenkorra tisztázódott: valóban nem plasztikai úton fehéríttette ki a bőrét, hanem tényleg vitiligóban szenvedett.

Michael Jackson 2009. júniusi halála után már kiszivárgott a boncolási jegyzőkönyv pár részlete, amelyeket a menedzsment akkor vadul cáfolni próbált. Az AEG Live-nak nagyon nem tetszett, hogy kicsattanó egészségűnek hazudott sztárjukról kiderült, halálakor félig kopasz volt, testi állapota súlyosan leromlott, és persze komoly gyógyszerfüggősége vezetett a halálához. Fél évvel a "most akkor le volt-e robbanva Jacko?" vita kirobbanása után a teljes, 51 oldalas boncolási jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatala azt bizonyítja, hogy Jackson valóban darabokra volt esve, és további érzékletes részletekkel is gazdagítja a szomorú képet.

Az énekes haja ritkás volt, és halálakor is parókát viselt - kezdi a jegyzőkönyv, ami szerint Jacko elöl már kopaszodott, meglévő haja pedig rövid és nagyon göndör volt (a hozzájuk rögzített paróka tincsei pedig hosszúak és egyenesek). Meglepőbb részlet, hogy mind az énekes hajvonala, mind szemöldöke és szája is csak sminktetoválás formájában létezett. "A hajas fejbőr elülső részén sötét, tetováláshoz hasonló elszíneződés látható. Sötét színű tetoválás található mindkét szemöldök területén, valamint a szempillavonal felső és belső szélein; az ajkak pedig rózsaszínnel készültek" - sorolja a jegyzőkönyv.

Az énekes sokat tárgyalt orra állapotára ugyanakkor a jegyzőkönyv nem tér ki, csak annyit rögzít, hogy Jacko ragtapaszt viselt az orra hegyén. Ugyanakkor választ ad viszont arra a régi pletykára, vajon plasztikai úton halványodott-e az énekes bőre, vagy pedig egy bőrbetegség következtében: igen, az énekesnek valóban vitiligója volt, állapítja meg a halottkém, ami gyógyíthatatlan és visszafordíthatatlan folyamat, és a bőr foltszerű kifehéredését okozza egyre nagyobb területeken.

Michael Jackson halálakor 69 inch (5,9 láb, azaz 175 centiméter) magas volt, ehhez mindössze 136 font (azaz 61 és fél kiló), ami a halottkém szerint "rendkívül sovány". A nem, magasság, testsúly és életkor figyelembevételével számított testtömeg-index Jackson adataival 20,08, ami már alulról közelíti az egészséges kategóriát, a 61 és fél kiló pedig közel kilenc kilóval kevesebb, mint egy 50 éves, 175 centi magas férfi ideális testsúlya.

Gary Brazina törvényszéki orvosszakértő szerint "Jackson az alkatához képest túlságosan sovány volt. A jelentés szerint 61 és fél kilót nyomott, ami anorexiára is utalhat". A szakember szerint a testi állapot ráadásul a Jacko által szedett lórúgás-erősségű gyógyszerek szempontjából sem volt mindegy: "Ilyen testfelépítéssel különösen fontos volna, hogy csak nagyon szigorúan és pontosan adagolva adják ezeket a gyógyszereket. Ráadásul egy ilyen alultáplált vagy anorexiás személy eleve kevesebbet szabadna hogy kapjon".

Mivel Jackson orvosa, dr. Conrad Murray ellen hétfőn emeltek vádat gondatlanságból elkövetett emberölés miatt - amelyben természetesen ártatlannak vallotta magát -,  az énekes halálnak okát pedig a jegyzőkönyv akut propofol mérgezésben állapítja meg, Brazina utóbbi megállapítása nyilván nagy hangsúlyt fog kapni az elkövetkező hetek bírósági meghallgatásain.

Jackson ötven éve képekben

A jegyzőkönyv kitér arra is, hogy az énekes véréből a propofol mellett lorazepam, midazolam, lidokain, diazepam és nordiazepam nyomait is kimutatták, ezek egy része nyugtató, más részük az altatásnál használatos kísérőszer, illetve érzéstelenítő. A jegyzőkönyv 11. oldalán a halottkém megerősíti, hogy Jacko akut propofolmérgezés áldozata lett, és a fentiek alapján emberölésnek minősíti Jackson halálát. Bizonyítható ugyanis, hogy Jackson nem maga adta be a gyógyszereket magának, és mivel a propofolt és a benzodiazepámokat az altatást végző orvos - dr. Murray - nem kórházi körülmények közt, nem gyógyászati céllal végezte, és sem a páciens biztonságos megfigyelését lehetővé tevő műszerei nem voltak hozzá, sem az újjáélesztéshez szükséges felszerelése. A helyszínelő nyomozó feljegyzései mindössze egy pulzus-oxigénmérőt és egy vérnyomásmérőt említenek az énekes hálójában.

Az újjáélesztés során elszenvedett sérülésektől eltekintve Jackson testén nem találtak külsérelmi nyomokat, és belső szerveinek vizsgálata is csak egy enyhe gyulladást, valamint pár bevérzéses foltot mutatott ki a tüdejében.