Az idei Magyar Rúdtánc Bajnokságon tizennégy induló volt, akik létszámuknak köszönhetően gondoskodtak arról, hogy a verseny négy órás legyen. A közönség barátokból, rokonokból állt, csak Szilvásy Péter lógott ki a sorból. 2010 legjobb rádtáncosa Nemesvári Krisztina lett, aki mind szakmailag, mind emberileg megérdemelte az első helyet a többiek szerint is. Csodálatos Ada műsort vezetett, Csodás Alma pedig az est háziasszonya volt.

„::A szűnni nem akaró taps után Tamara konfolja az est csodás Háziasszonyát, ALMÁT:::: ALMA köszönti a vendégeket és átadja a mikrofont az est szintúgy csodálatos műsorvezetőjének ADÁNAK::” – állt a műsortervben, amit a Prestige klubban a földről szedtünk fel. Hát igen, a szűnni nem akaró taps nem következett be, viszont a Háziasszony csodálatos volt, ahogy Ada is, és persze a Velvet stábja is csodálatos volt, a versenyzőkről, a helyszínről és a közönségről nem is beszélve. Mikor Csodálatos Ada volt olyan kedves és felolvasta, mi az a poledance, azt is belénk égették, hogy az amerikai kontinensről származik, és több évtizedes múltra tekint vissza. És akkor kezdetét vette a Miss Poledance Hungary 2010 Magyar Rúdtánc Bajnokság döntője, ahol mind a tizennégy versenyzőnek első körben két kérdésre kellett válaszolnia.

Létjogosultság, méltán népszerű

A nagy szavak itt sem hiányoztak, hogy is tehették volna, bérletet kellett váltaniuk erre az estére, miután ilyen kérdések hangzottak el: számodra mit jelent a rúdtánc, hogyan küzdesz a sztereotípiák ellen. Ja, az sem maradt ki, hogy hogyan képzeled el a rúdtánc jövőjét. A versenyzők egyike életérzésről beszélt, másikuk a létjogosultságáról, de volt, aki a saját határait akarta feszegetni vele, de szerencsére olyan is akadt, aki önmagát fejezte ki ezzel. Csodálatos Adának olyan válaszadó is jutott, aki az egyik kérdésre azt mondta csupán: méltán híres a rúdtánc, és ezért reméli, méltán népszerű is marad.

„Igazából azért neveztem be erre a versenyre, mert ez egy remek lehetőség arra, hogy bemutassam a barátaimnak, a családtagjaimnak, mennyit tanultam kicsit több mint egy év alatt. Így ők is láthatják, miről szól valójában a rúdtánc. Amikor Almát megláttam egy férfimagazinban, akkor olvastam arról, már nálunk is van olyan, hogy rúdtánciskola” – vallott a miértekről és a kezdetekről Varga Flóra, aki ugyanakkor hangsúlyozta, nem azért vannak forrónadrágban a versenyzők, mert szeretik mutogatni magukat. A Velvet csodálatos stábjának ez eszébe se jutott, hiszen a közönség kizárólag rokonokból, barátokból állt, egy kiéhezett férfit sem láttunk, ha csak a parajelenségekkel foglalkozó, vegyész végzettségű, magát grafológusként definiáló Szilvásy Péter tekintete nem számít annak. Merthogy ő is ott volt, de díszkíséret nélkül, csak magányosan mosolygott a vakvilágba.

Pilsner Alma

„Rendeltem Angliából egy rudat, szállítással együtt ötvenezer forint volt. Általában heti négyszer edzek rajta” – világosította fel a Velvet csodálatos csapatát Horváth Csodálatos Henrietta, aki a mondat végén távozott körünkből, mert sürgős dolga akadt. Az első versenyző után a tapsot követően két combközépig érő csizmás lány felmászott a rúdra, és szépen, akkurátusan letisztították a sporteszközt. Csodálatos Ada szerint olyan anyaggal, ami ők maguk közt csak makiondónak hívnak, de persze nem ezzel a szóval élt, de mi az eredetit nem írhatjuk le, mert az nagyon csúnya. Mindenesetre a hölgyek mindezt tizenötször vagy talán tizenhatszor is megtették, úgyhogy volt idő magunkba nézni, és megérteni, miért csak éjfélkor lesz vége ennek a bajnokságnak.

Mi már tudjuk, hogy a közönséget mindenféleképpen le kell kötni, mert ha nem, akkor mások kárára poénkodnak, de ezt a szervezők nem tudták, pórul jártak. Egy pillanat alatt Pilsner Alma lett az est csodás háziasszonyából, az eredményhirdetést pedig végigkommentálta egy hölgy, mert úgy érezte, hosszúra nyúlt, és az eredmény nem volt baráti a számára. „Mind szakmailag, és mind emberileg is Nemesvári Krisztinának kell nyernie” – mondta Pálmaffy Barbara, akinek Babicsek Bernát harmonikázott a színpadon. „A zenére szerettem volna valami pluszt, és a színész és táncos barátai útján jutottam el Babicsek Bernáthoz. Amikor mondtam neki, milyen verseny lesz, felcsillant a szeme, mert kíváncsivá tette ez a bajnokság. Azonnal igent mondott. Három hétig értekeztünk, de csak ma találkoztunk” – tette hozza Pálmaffy, aki nemcsak második helyezett lett, és a legjobb előadóművész, de azt is eltalálta, ki képviselheti hazánkat a nemzetközi megmérettetésen. Bardóczy Ilka dobogós lett, Simkó Georgina pedig a legelegánsabb kosztümöt viselte.

„Nagyon erős a nemzetközi mezőny, ahova még magyar versenyző nem jutott ki, így nyilvánvaló, hogy nehéz konzekvenciákat levonni. Nagyon sokat kell még fejlődnöm a nemzetközi színvonalhoz. Egy év múlva vagy másfél éve múlva lesz aktuális a verseny” – mondta Nemesvári Krisztina, akinek a nyilatkozatkészsége és összeszedettsége feledtette velünk a közönség közt megbújó önjelölt ítészek fikaáradatát, már csak egy neutralizáló kellett volna, hogy a vasárnap hajnal tényleg előttünk is a maga fényében tündököljön, úgy, ahogy ezt valószínűleg tette a mindannyiunk Csodálatos Adájának.