A negyvenéves modell az Interview magazin októberi számában az orosz maffia módszereit idézi fel egy csupaszra vetkőztetett, művérrel bekent férfimodell közreműködésével. A kissé provokatív, de amúgy stílszerű képek mellé természetesen interjút is adott, amiben aktuális pasijáról ugyan nem beszélt, de azért egyéb kényes ügyekről – például a hágai gyémántügy – azért mondott pár szót.

Az éppen most jubiláló szupermodellről Mert Alas és Marcus Piggot - Karl Templer stylist közreműködésével - készített provokatív fotósorozatot az Interview magazin októberi számába. Bár az egyik főmotívum egy meztelen test, ezúttal nem Naomi Campbell szabadult meg a ruháitól, hanem a férfimodell, akit a fekete holmikba öltöztetett híresség markolászik egy igen nyomasztó környezetben. Bár köztudott, hogy a londoni születésű híresség igen robbanékony természetű, csupasz, tetoválásokkal tarkított bőrű partnerét ezúttal nem ő verte össze, csak a sminkes kente össze némi művérrel a fiatalembert. A fotókat állítólag az orosz maffia módszerei inspirálták. Apropó orosz maffia, pár hónapja az a hír járta, hogy a helyi Vogue nemrég azért szentelt egy lapszámot a modellnek , mert Campbell aktuális barátja, Vlagyimir Doronyin esetleg közbenjárt az ügyben.

Gyönyörű Nők Társasága

A véres gyémántok helyett véres pasit ábrázoló fotókhoz természetesen egy hosszabb interjú is dukál. A szupermodell, aki immár 25 éve van ezen a pályán, elmondta, sokat számít az, ha az ember szereti azt, amit csinál, és szerencsére ő is azok közé tartozik, akik imádják a munkájukat. Hozzátette, megérti azokat, akik nem elégedettek a munkahelyükkel, de muszáj valamiből eltartani a családjukat. „Így hálás vagyok azért, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Ráadásul egy csomó gyönyörű nővel kezdtem el ezt a pályát, lásd: Linda (Evangelista), Christy (Turlington), Cindy (Crawford), Tatjana (Patitz), Stephanie (Seymour) Claudia (Schiffer), és Helena (Christensen)” – tette hozzá. Naomi Campbell megjegyezte, nem igazán érdekelte a csapatot, hogy szupermodellként definiálták őket, de egyúttal azt is leszögezte, hogy ők mindig segítettek egymásnak, ami az újabb generációnál már nem igazán jellemző.

A lehetőség felelősséggel jár

Campbell, aki korábban azt nyilatkozta, hogy a divatszakma igenis rasszista, most óvatosabban fogalmazott a témában. „Az életben mindig vannak akadályok, de soha nem gondoltam azt, hogy ezek ellenére nem tudnám elérni azt a célt, amit kitűztem magamnak. Mindig megpróbálom megtalálni azokat az embereket, akik átsegítenek ezeken az akadályokon. Patrick Demarcheliernek köszönhetem az első Vogue-címlapom. A francia Vogue volt az, valamikor 1987-ben vagy 1988-ban. Azt hiszem én voltam az első színes bőrű modell, aki szerepelt a címlapjukon. Egyszer elutaztam Ausztráliába, és az egyik magazin szerkesztője azt mondta, hogy kirúgták, miután engem rakott a címlapra. Nem tudom, hogy igazat mondott-e” - mesélte Campbell, aki úgy érzi, rengeteg lehetőséget kapott, és ezért felelősséggel tartozik azért, hogy minél többen léphessenek a nyomdokaiba.

A világot nem lehet megmenteni, de törekedni kell rá

Naomi Campbell egyúttal arról is mesélt, hogyan választja ki, mely jó ügyeket hajlandó képviselni. „Ha valaki, akit tisztelek, megkér arra, hogy segítsek, meghallgatom, hogy mi a mondanivalója, és ha úgy érzem, hogy szívesen kiállnék az adott ügy mellett, akkor számíthatnak rám” – nyilatkozta a modell, aki 2005-ben, a Katrina hurrikán pusztítása után indította el a Fashion for Relief nevű kezdeményezést. Naomi Campbell állítólag ügyel arra, hogy minden egyes fillér jó helyre kerüljön, senkit nem áll szándékában félrevezetni. „A világot nem lehet megváltani, de fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a problémákra, hogy mindent megtegyünk, ami a módunkban áll” – tette hozzá a negyvenéves modell, aki nagyon tiszteli Sean Pennt azért, mert „nem arról beszél, amit hall, hanem arról, amit lát”.

Hibázott, de tanult belőle

Bár a magánéletéről nem volt hajlandó beszélni, mesélt a véres gyémántokkal – elnézést, mocskos kövekkel - kapcsolatos bírósági ügyről, ami nem új keletű dolog, de amiatt, hogy neki is tanúvallomást kellett tennie, nagyobb nyilvánosságot kapott. „Megtettem, ami tőlem tellett, elmondtam, amire emlékeztem. Tizenhárom évvel ezelőtt történt dolgokról kérdeztek. Elismerem, valóban volt valami, amit nem lett volna szabad kimondanom. Valaki megkérdezte, hogy ideges vagyok-e, amiért meg kellett jelennem a bíróságon. Szerintem mindenki ideges lenne a helyemben. Úgy éreztem, mintha én is vádlott lennék. Nem értek egyet azzal, amit ez az ember tett” – nyilatkozta a modell, aki hozzátette, csalódott, amiért az emberek nem a valódi problémára figyeltek, hanem ő került a középpontba. Egyúttal elismerte, hogy ő sem tökéletes, bizony sok hibát vétett életében, de tanult belőlük.