Vilmos herceg eljegyzésével herceges-hercegnős tányérok, ruhák és esküvői tervek özönlöttek el mindent. Úgy tűnik, a sajtó és a közvélemény addig nem nyugszik, amíg nem csinál Kate Middletonból egy XXI. századi Lady Dit. Sőt, nem kizárt, hogy az új Diana körüli hisztéria még a régi által keltett őrületet is meghaladja majd.

Mindenki egy újabb Diana-sagát akar

A nyolcvanas-kilencvenes évek legnagyobb celeb-sztorija nemzetközi szinten is Lady Diana hercegnővé válása, rendkívül problémás házassága, majd válása és halála volt, hát még Nagy-Britanniában. A kedves arcú Diana Spencer először ártatlan angyalként jelent meg, majd gondos anyuka lett belőle, aztán később tébolyult fúriaként, végül pedig önfeláldozó mártírként jelent meg képe a világsajtóban. A történet állomásaira (a gigaesküvő! a trónörökösök születése! a lehallgatási botrány! a kitálalós nagyinterjúk! a válás! a baleset híre! a temetés!) és az azt kísérő hisztériára visszatekinteni a mai napig lenyűgöző, és valószínűleg nem sok olyan személy van a világtörténelemben, akin ennél többet tudtak keresni a bulvárlapok az elmúlt 30 évben.

A közvélemény az őt kiszolgáló sajtóval egyetemben semmi mást nem szeretne annyira, mint egy újabb ugyanilyen sztorit, lehetőleg megint valami katartikusan tragikus végűt. Nem feltétlenül kellene, hogy hercegnős legyen, de ha már lehet az, akkor miért ne legyen hercegnős? 2003. óta úgy tűnik, hogy bizonyos Kate Middleton fog olyan helyzetbe kerülni, hogy meg lehet majd vele ismételtetni a történelmet. 2010. október 19. óta biztos, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek hercegnő-sagája a téma tíz éves pihentetése után most újrakezdődik, ezúttal Kate Middletonnal a főszerepben. A Diana-párhuzam kézenfekvő, de nézzük, hogyan erősítettek rá erre a különböző hírek és események az elmúlt hetekben!

Divat, giccs, gyűrű - minden Dianára mutat vissza

A halott és a leendő hercegnő közötti összehasonlítás azért elkerülhetetlen, mert mindketten ugyanannak a családnak ugyanazon pozíciójába házasodtak-házasodnak be, csak egy generáció elteltével. A hasonlóságok azonban nem merülnek ki ennyiben. Diana hercegnő pályafutása például szorosan összefonódott a divat világával, Gianni Versace például egy időben jóbarátjának számított, és Lady Di gyakran szerepelt a legjobban öltözött nők listáján. Ugyanezeken a listákon Kate Middleton már évek óta feltűnik a divathoz különösen jó érzékkel rendelkező személyek között.

Nem csoda, ha ennek megfelelően tömegek lesik, hogy mit vesz fel a leendő hercegnő. A tömegeket pedig természetesen olyan cégek lesik, mint a Tesco, akik máris legyártották Middleton eljegyzési ruhájának olcsóbb kiadását. A leánykéréskor egyébként Vilmos herceg Lady Di jegygyűrűjét kapta elő, és az ékszer mását már Amerikában is árusítják. A közelgő esküvőnek már a dátumát és helyszínét is lehet tudni, vannak, akik a bejelentés után azonnal a menyasszonyi ruhán kezdtek gondolkozni.

Diana hercegnő élete és főleg halála tovább külön fejezetet nyitott a giccsipar működésében. A termelők még a baleset tizedik évfordulóján is ontották a dianás tárgyakat, azonban mostanság úgy tűnik, ők is kezdenek átnyergelni Middletonra. A hercegnős gyűszűk mellé már a képeken látható porcelán étkészlet is elkészült. Az alábbi fotóra kattintva egy galériát lapozhat végig, tele William és Kate esküvőjére emlékül készített csecsebecsékkel.

Dianánál is dianább

Lady Di rengeteget küzdött a királyi családdal, akik állítólag nem fogadták őt be. Nála jobb helyzetben van Middleton, akivel, egyelőre úgy tűnik, jól kijönnek Windsorék. Diana a halálakor hivatalban levő miniszterelnök, Tony Blair szerint “az emberek hercegnőjévé” vált, ám úgy tűnik, Middletonnak erre még elődjénél is jobb esélye van.

Ez abból következik, hogy míg a Spencer család szintén arisztokratikus, dúsgazdag klánnak számít, addig Middleton felmenői nem kékvérűek. Édesapja reptéri forgalmi irányító volt, édesanyja pedig stewardess, akik később együtt csomagküldő vállalkozásba fogtak, és ebből szereztek annyi pénzt, hogy lányukat olyan előkelő iskolába tudták küldeni, ahol Vilmos herceg is a tanulók között volt. Ha tehát Lady Di azt a történetet jelenítette meg, hogy milyen egy ártatlan, jóhiszemű kívülállónak bekerülni a királyi családba, ugyanez a történet Middleton előadásában még közelebb fog majd állni a hétköznapi emberekhez. Az arisztokrata Diana sosem volt egy átlagember a szürke tömegből, Middleton - vagy legalábbis szülei - azonban igen.

Magának a királyi családnak sem jönne rosszul, ha Vilmos herceg menyasszonyán keresztül demonstrálni tudnák, hogy a királyi család mégsem a kivételezettek valóságtól teljesen elszigetelt világában él, hanem igenis a nép között. Lám, még a legegyszerűbb munkásemberek számára is nyitott az út egészen a társadalmi ranglétra csúcsáig. Ha Middletonnak, illetve Middletonnal sikerül hitelesen eladni ezt a sztorit, a leendő hercegnő még akár Dianánál is nagyobb népszerűségre számíthat.

Ami azt is jelenti, hogy az új Dianát még az eredeti Dianánál is nagyobb médiafigyelem fogja kísérni, ami magánéletének legapróbb részleteit is mikroszkóppal vizsgálja majd. Ebből pedig az következik, hogy ha Middleton öt, tíz, húsz vagy akárhány év után bármi kifogásolhatót tesz majd, mondjuk kiszeret Vilmos hercegből vagy nem demonstrálja eléggé, mennyire sokat foglalkozik gyermekeivel, akkor ezek a cselekedetek Diana botrányainál is nagyobb botrányt fognak okozni. És a hercegnő-saga fejezetei így fognak sorban egymás után következni, valószínűleg nagyjából a Lady Di sorsa által megírt forgatókönyvet követve.

A nevek változnak. A szerepek nem.