Zimány Linda és Dzsudzsák Balázs kapcsolatában feszültségeket szül a távolság, Lewis Hamiltonét és Nicole Scherzingerét már szét is verte. Nem szoktak hosszú életűek lenni azok a kapcsolatok, amelyekben egy sokat utazó sportoló és egy híresség alkot egy párt. A működők között van Dukai Regináé Feczesin Róberttel, nekik talán az a titkuk, hogy szinte a kapcsolat elejétől távkapcsolatról volt szó.

A legújabb hírek szerint az autóversenyző Lewis Hamilton és Nicole Scherzinger, a Pussycat Dolls egykori énekesnője szakított egymással. A Forma-1-es pilóta és barátnője kapcsolata azt nem viselte el, hogy Scherzinger nem tud elszabadulni az Egyesült Államokból, ahová jelenleg az X-factor tévéműsor felvételei kötik, melyben zsűritag, Hamilton pedig a sportkarrierje miatt nem tud elégszer az USA-ba repülni.

Pedig a kapcsolat mostanában egészen jól alakult, júliusban még eljegyzés is volt . Annak ellenére, hogy korábban egyszer már szakítottak amiatt, hogy mindketten a karrierjükre tudjanak koncentrálni. Úgy látszik, mégsem tudták túltenni magukat ezen.

Szintén a héten történt, hogy a Dagesztánba igazolt Dzsudzsák Balázs és az itthon maradt Zimány Linda kapcsolatáról megjelentek az első olyan hírek, hogy kezd zátonyra futni a távolság miatt. Aztán Zimány pontosított, hogy szakításról szó sincs, annyit mondott, hogy feszültségeket szül a távolság.

Sportoló + celeb + távolság = szakítás

Ha végignézünk az elmúlt pár évben azokon a kapcsolatokon, amelyekben egy híresség állt össze egy sportolóval, tehát egy olyan ember, akinek az a fontos, hogy címlapokon legyen egy olyannal, akinek meg az a fontos, hogy minél több versenyen minél jobban szerepeljen a világ bármely pontján, azt láthatjuk, hogy ezek rendre zátonyra futnak.

Pedig ez akár nyerő párosításnak is tűnhet, a híresség címlapokhoz juthat, utazhat kedvére, de az élet általában úgy hozza, hogy a sportoló partner kedvéért tett utazások sokszor összeakadnak a híresség egyéb elfoglaltságaival.

Például Kiss Ramóna egészen sokáig, hat évig bírta Tóth Norbert mellett, akinek a kedvéért nem is kellett túl messzire mennie, csak Szombathelyig, a kapcsolatuk mégsem élte túl a túl sok külön töltött időt. Bár kérdéses, mennyire lehet arról beszélni, hogy a kapcsolatuk nem bírta el mindezt, ha viszont hat évig mégiscsak eltartott, mindenesetre távolság volt köztük, és szakítottak is.

Hasonló történt Kucsera Gáborral és Dániában kézilabdázó barátnőjével, Tápai Szabinával még 2009-ben, a sport miatt egyik félnek sem volt ideje a másikra. Kucseráéknál ugyan sportoló-sportoló párosról volt szó, de a kajakozó azért valamennyire celebnek is tekinthető, mivel egy csomó műsorban vállalt szereplést. Kucsera egyébként kézis barátnője előtt és után is Sári Évivel járt , illetve jár még most is. Először 2008-ban szakítottak a szokásos időhiányra hivatkozva, de azóta újra együtt vannak, persze Sári Évi jó féltékeny.

Aztán persze olyan is van, amikor nemcsak a távolság nehezíti meg a dolgokat, hanem az is, hogy a nagy távkapcsolatozásban az egyik fél félrelép. Ez történt pár éve D. Tóth Krisztával és Hesz Mátéval, amikor D. Tóth Krisztát kiküldték Brüsszelbe tudósítónak, vízilabdázó férje pedig Magyarországon maradt. Miután kiderült, hogy Hesz félrelépett, D. Tóth Kriszta azt mondta, hiba volt belemenni a távkapcsolatba.

És vannak olyanok is, amikor nem a sportkarrier, meg nem a sok teendő, hanem egész egyszerűen csak a távolság visz félre egy párkapcsolatot. Erre példa Dér Heni, akinek egy vajdasági barátja volt, de nem bírta sokáig a kapcsolat, mert nem tudtak eleget találkozni.

Ha távkapcsolatnak indul, akkor működhet

Természetesen vannak azért ellenpéldák is, működhet ez a távkapcsolat dolog, különösen akkor, ha a) nem tart túl sokáig b) eleve távkapcsolatnak indul a dolog c) óriási mázlija van a párnak.

A Randiblognak egyszer nyilatkozott egy olvasónk, aki öt évet élt távkapcsolatban, mire úgy hozta az élet, hogy nemcsak időnként néhány napra tudott együtt lenni partnerével, hanem amikor csak akarja, sőt össze is házasodtak. Egy nagy igazságot biztosan megfogalmazott: azt a távkapcsolatot talán könnyebb elviselni, ami eleve távkapcsolatnak indult, mint ahogy az az ő esetében történt, mint azt, hogy egy normális kapcsolat hirtelen átmegy távolságiba.

Az ő példáját támasztja alá Szabó Tamás, a Bad Boys formáció táncosa, és  a Kucserával a távkapcsolatra egyszer már ráfázott Tápai Szabina kézilabdázó párosa. Ők interneten keresztül ismerkedtek meg, amikor Tápai Szabina még Franciaországban játszott, természetessé vált nekik a távolság. Körülbelül egy évet húztak le így, aztán a sportoló Magyarországra költözött, bár azt nem tudni, hogy karrierje vagy partnere miatt. Azóta mindenesetre azóta már az eljegyzés is megvolt, tehát ez sikeres távkapcsolatnak tekinthető.

Dukai Regina és Feczesin Róbert focista kapcsolatáról is mondhatjuk azt, hogy távkapcsolatnak indult. Feczesin, aki most Olaszországban játszik, korábban Debrecenben volt, így már akkor is utazgatni, szervezkedni kellett egy találkozó kedvéért, amíg a pár mindkét tagja Magyarországon volt. Amikor kiderült, hogy Feczesin Olaszországban folytatja, a modell nagyjából úgy reagált, hogy repülővel körülbelül ugyanannyi idő, mint leautózni Debrecenbe, így sokat nem fog változtatni a kapcsolaton az, hogy más országban lesznek. Dukai Regina utazk is, és egyelőre semmi hír arról, hogy gondok lennének.

Ahogy a sikeres távkapcsolatok közé tartozik Karsai Zita és Margl Tamás házassága is. Itt egyrészt jelenthet valamennyi összetartó erőt a lepapírozott kapcsolat is, másrészt az is, hogy Karsaiék figyelnek arra, hogy ne töltsenek túl sok időt külön. Közösen költöztek ki Dubajba, aztán most, hogy Karsai visszatért Magyarországra, mert itthon is és Németországban is vannak munkái, ügyel arra, hogy két hónapnál többet ne töltsenek külön. Mint mondja, egy tartós kapcsolatban a két hónap még pont az az idő, amit ki lehet bírni a másik nélkül.