Gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettében bűnösnek találták Michael Jackson orvosát, Conrad Murrayt, így az orvos akár négy év börtönt is kaphat a november végi ítélethirdetésen. A védelem minden fűszálba belekapaszkodott, hogy bebizonyítsák, Jackson tulajdonképpen öngyilkos lett, és az orvos csak a véletlenek áldozata. De hiába, az esküdtszék hihetőbbnek találta a vád történetét, ami szerint Murray orvosi elveit feladva szolgálta ki Jackson minden óhaját, aminek az lett a vége, hogy meg is ölte.

A perről

A per tárgya: Michael Jackson popénekes 2009. június 25-i halála és annak körülményei. >>>

A vád: Conrad Murrayt, Michael Jackson orvosát gondatlanságból elkövetett, nem szándékos emberöléssel vádolták meg.

A halál oka: Gyógyszertúladagolás. Az énekes számos gyógyszer mellett egy nagyon erős, Propofol nevű altató, nyugtató hatású intravénás szert is kapott. >>>

Jackson gyógyszerfüggősége: Több tucat gyógyszeres dobozt találtak Jackson szobájában halála után. Többek között Lorazepamot, Diazepamot, Temazepamot és Propofolt, valamint egyéb nyugtatókat, fájdalomcsillapítókat, izomlazítókat. >>>

A kihallgatott személyek: A 22 tárgyalási napon összesen 50 embert hallgattak meg, Jackson többi orvosát viszont, akik közeli barátai voltak a zenésznek, nem. Ennek elérése a védelem nagy sikere volt a tárgyaláson. >>>

A per legnagyobb botránya: Amikor a halott Michael Jacksonról mutogattak fotókat a tárgyalóteremben. >>>

A vád és a védelem céljai: A vád Conrad Murrayt elveit eldobó orvosnak akarta beállítani, a védelem a körülmények áldozatának. Bővebben lejjebb olvashat a per menetéről.

Lehetséges büntetés: Maximum 4 évet kaphat Conrad Murray, de a legvalószínűbb, hogy próbaidőre bocsátják. Erről a cikk végén található keretesből tájékozódhat.

Michael Jackson halálát egy különösen erős, általában intravénásan beadott altató, a Propofol okozta, illetve annak túladagolása. A héten lezárult perből az is kiderült, hogy a túladagolást a 2009 nyarán elhunyt zenész orvosa, Conrad Murray okozta.

Az ítélethirdetés november végén lesz, az orvos akár négy év börtönt is kaphat. Mivel a társadalomra veszélyesnek nyilvánították, ezért a tárgyalóteremből bilincsben vezették el, és az óvadék lehetősége nélkül kell majd kivárnia előzetesben az ítéletet.

A per viszonylag gyorsan lezajlott, bár azért voltak tárgyalási napok bőven. Huszonkét tárgyalási napon összesen 50 tanút hallgattak meg az ügyben, hogy eldöntsék, Jackson öngyilkos lett-e vagy az orvosa okozta a halálát gondatlanságból.

Védelem és vád

A védelem és a vád nagyon szépen követhető taktikát alkalmazott. A tények ismertek voltak, csak arról szólt nagyjából a játék, hogy a tények mely olvasata lesz hitelesebb az esküdtszék számára.

A védelem azt próbálta meg elérni az egész tárgyalás alatt, hogy Jackson halálát tekintsék öngyilkosságnak, Conrad Murrayt pedig a körülmények szerencsétlen áldozatának, aki mindent megtett, hogy erősen gyógyszerfüggő betege igényeit kielégítse, miközben életben tartja.

A vád ezzel szemben amellett érvelt, hogy Conrad Murray egy orvosi elveit feladó, pénzhajhász, opportunista gazember, aki gerinctelenségével a halálba segítette a XX. század egyik legnagyobb előadóját. Havi 150 000 dollárért, nagyjából 33 millió forintért adott orvosi tanácsokat neki.

Az esküdtszéken tehát jó nagy volt a teher, ráadásul el sem különítették őket a tárgyalás idejére, ahogy azt kényes ügyekben tenni szokták. Annyit sikerült elérni, hogy az esküdtek ne a sajtó munkatársaival egyenek együtt.

A zenész szobájában kisebb patikára való altatót, nyugtatót, izomlazítót, fájdalomcsillapítót és persze Propofolt találtak a nyomozók. A perben ez jó alapot adott arra, hogy bizonyítsák Jackson gyógyszerfüggőségét.

Persze a dolog nem volt egyértelműen Murraynek kedvező, mert kiderült, hogy az orvos nem igazán próbált az ellen tenni, hogy Jackson annyi gyógyszerhez jusson, amennyihez csak szeretne. Vígan rendelt hatalmas adag gyógyszereket, viszonylag titkolva, hogy pontosan kinek és mire kell a szokatlanul sok altató.

A védelem ezután azt próbálta bizonyítani, hogy nem Conrad Murray adta be Jacksonnak a halálos adag altatót, hanem a zenész magának. Először egy fecskendőn talált ujjlemonyomatokkal akarták ezt bizonyítani, majd mindenféle boncolási eredményekre hivatkozva azt mondták, Jackson szinte itta az altatót. Legalábbis erre magyarázat, hogy a gyomrában is találtak az intravénás gyógyszerből.

A lehetséges büntetés

A Daily Mail szépen összeszedte, hogy milyen büntetésre van a legnagyobb esély. Az ügyvéd és az ügyész is megfogalmazza, hogy milyen büntetést, de a büntetési tétel kiszabása a bíró, Michael Pastor kezében van a döntés, csakúgy, mint a magyar jogban. Mivel Murray nem büntetett előéletű, a legvalószínűbb, hogy próbaidőre bocsátják, de ha börtönbüntetést is kap, kicsi az esélye, hogy állami börtönbe megy, valószínűleg maradnak a Los Angeles-i megyei börtönben az állami börtönök túlzsúfoltsága miatt, de arról is szó volt már, hogy házi őrizetben tölthetné le a büntetését. Nagy valószínűséggel elveszti az orvosi engedélyét.

A vád ezzel szemben azt mondta, Jackson túlságosan le volt szedálva az egyébként szedett többi gyógyszertől ahhoz, hogy be tudja magának adni az injekciót, ezért a védelem állításai elég gyenge lábakon állnak.

De valószínűleg nem is ezek miatt döntött igazán az esküdtszék amellett, hogy Murray bűnös, hanem a szakértői vizsgálatok eredménye miatt. Ez volt az utolsó mozzanat a perben, és a szakértők azt találták, hogy Conrad Murray legalább 17 módon segíthette elő Jackson halálát. Onnantól kezdve, hogy magára hagyta a zenészt a szobájában odáig, hogy nem orvos-páciensi viszony volt köztük, hanem főnök-beosztotti. Ez utóbbi érvelés ugye jól reflektál arra, amit a vád az elejétől kezdve állított, hogy Murray gyakorlatilag kiszolgáló személyzet volt Jacksonnál, gondolkodás nélkül teljesített minden kérdést.

Első nap a cellában

Az ítélethirdetésre váró Murrayt a Los Angeles-i megyei börtönbe vitték, ahol a saját biztonsága érdekében egyedül lesz a cellában. A TMZ információi szerint a börtönbe szállítás után néhány órával Murray meg is kapta az első vacsoráját, ami sajtos szendvics volt, gyümölcslé, néhány répa meg egy kis házi készítésű Oreo, amit a börtön cukrászüzemében gyártanak.

Arról nincsenek hírek, hogy meg is ette-e a vacsoráját.

Murray a külön cellán kívül még egy kísérőt is kap, aki a börtönben, de a celláján kívül töltött minden percében vele lesz. Az átlagos rabokkal viszont még így sem érintkezhet. Nagyon féltik az orvost, lehet, hogy sok a Jackson-rajongó a rácsok mögött.