A fitneszceleb visszatérő álma a teljesítménykényszerre, Herczeg Zoltáné az önérvényesítő akarat hiányára, Éder Krisztián SP-é pedig az érzelmi zárkózottságra utal - értelmezte a megkérdezett ismertemberek álmát Zágon Judit pszichológus. Álomkörképünkhöz öt celebet kérdeztünk meg, de Gáspár Győző sajnos nincs köztük, mert szerinte ez már túl intim.

Nemcsak Lolát kínozzák rémálmok, derült ki házi felmérésünkből. Öt ismertembert kérdeztünk meg visszatérő álmukról, hogy aztán Zágon Judit pszichológus segítségével megfejtsük, mit jelentenek a REM fázisban megesett élmények.

Éder Krisztián SP vízzel álmodik

"Visszatérő motívum vagy szimbólum az az álmaimban, hogy víz alatt elfogy a levegőm, és akkor hirtelen szeretnék levegőt venni, és meglepő, mert tudok lélegezni" - pár másodperces gondolkodás után ezt tudta visszatérő álomként felidézni Éder Krisztián SP. Zágon Judit pszichológus szerint az előadó álma érzelmi zárkózottságra utal. "Nehezen kommunikálja az érzéseit, ami néha konfliktusokat okoz, melyekből leginkább egyedül tud kijönni, ha magára hagyják, és elmélyedhet a saját érzéseiben, indulataiban. Akkor érzi biztonságban magát, ha a saját érzéseire hagyatkozhat. Egyedül tud úrrá lenni a szorongásain" - így a megfejtés.

Herczeg Zoltán: egyszer repül, máskor kihullanak a fogai

A divattervező egy pozitív és egy negatív nyomot hagyó visszatérő álommal is szolgált. "Gyerekkoromtól mostanáig elő szokott bukkanni az álmomban a repülés. Egészen konkrétan úgy, hogy szerencsen vagyok, a szülővárosomban, a szülőházam utcájában, ahol felnőttem, aztán egyszer csak elkezdek futni, kiteszem a két kezem oldalra, és ráfekszem a levegőre. Onnantól kezdve a kezemmel tudom irányítani, hogy merre megyek, pont, mint Superman, csak nem elöl van a kezem, hanem kétoldalt. Felszállok egész az égig, nézem a várost, és borzalmasan sokat repülök. Valami brutálisan jó érzés." Zágon Judit pszichológus szerint Herczeg álma nagyon egészséges, kompenzálja vele a hétköznapi terheket, energiát nyer általa, megkönnyebbül, felszabadul, és az önbizalma is növekszik.

Ezek egyike sem mondható el a divattervező másik visszatérő álmáról. "A másik álmomban kiperegnek, kiesnek a fogaim. Először kiesik az egyik, aztán meglazul a következő, az is kiesik, és így tovább, míg a végén már ömlenek a fogak a számból, sokkal több, mint amennyi van. Az borzalmasan durva." A pszichológus azt mondja, az álom az önérvényesítő akarat hiányára utal. "Szeretne sokkal határozottabb, rámenősebb lenni, de feladja, lemond az irányításról, a harcról, vagy engedi, hogy valaki a fejére nőjön" - fogalmazta meg a megfejtést Zágon Judit.

Sarka Katát kutyafalka üldözte

Az egykori BKV szépét már nem kínozzák visszatérő rémálmok - naná, hisz' megnyert egy magas színvonalú szépségversenyt, hozzáment Hajdú Péterhez, szült neki két gyereket,és megannyi vetkőzést tudhat a háta mögött -, kérésünkre azonban felidézett egyet, ami mély nyomokat hagyott a lelkében. "A szüleim első háza egy kis erdő mellett állt. Álmomban szaladtam ki a házból, és ahogy kiértem az utcára, elkezdett üldözni egy kutyafalka" - magyarázta Hajdú Péter neje. "Mindig bemenekültem előlük az erdőbe, és szinte látom magam előtt, ahogyan szaladok a fák között. Egy pár évvel ezelőtt megszűnt, de hosszú éveken keresztül álmodtam ezt, rendszeresen felijedtem az éjszaka közepén. Aztán, amikor visszaaludtam, folytatódott." Zágon Judit szerint az álmot az szülte,hogy Sarka Kata túlzottan meg akart felelni az elvárásoknak, de ehhez vissza kellett fognia magát, ami frusztrálta. A frusztráció pedig komoly indulatok fakasztott benne, amit szintén nem tudott levezetni otthon.

Schobert Norbert visszahízik, fut, és nem mennek el az edzésére

A meglett fitneszcelebet több visszatérő rémálom is gyötri, ezek mindegyike körülbelül huszonegy éve kezdődött. "Olyan szokott lenni, hogy futok valami vagy valakik elől, és érzem, hogy egyre lassabban szaladok, az üldözőim meg egyre közelebb vannak" - kezdte a Velvetnek Schobert, akinek álma a pszichológus szerint a szorongásra való hajlamot és a teljesítménykényszert jelzi. "Meg olyan is szokott lenni, hogy tartom a sok ezer fős tornámat, és a kezdés előtt három perccel mindössze hárman-négyen lézengenek a helyszínen." Ezt, akárcsak a következő is, magyarázta Zágon, az exhibicionizmus és az önbizalomhiány keveredése szülte. "Azt is többször álmodtam már, hogy állok a színpadon, sok ezren tornáznak, és hirtelen semmi sem jut az eszembe. Se egy koreográfia, se semmi." Schobert maga is próbálta megfejteni az álmot, a pszichológus szerint sikerrel. "A kudarctól való félelem szülheti ezeket, nagyon sikerorientált vagyok, szerintem ez okozhatja" - határozta meg a kiváltó okot Schobert, aki néha azt is álmodja, hogy visszahízik, de ez Zágon Judit szerint természetes, ha a fogyáshoz nagy önuralomra volt szükség.

Peller Mariann mindkét álmát megfejtette

Sarka Katához hasonlóan már az Összeesküvők újrasztájlingolt műsorvezetőjének sincsenek visszatérő rémálmai. Míg azonban Hajdú Péter asszonya nem tudta megfejteni álombeli kalandját, addig Peller Mariannak sikerült, Zágon Judit nem tudott mit hozzáfűzni a műsorvezető magyarázataihoz.  "Két-három éve elmúlt, de nagyon hosszú időn keresztül, 14-22 éves koromig álmodtam azt, hogy pincér vagyok egy nagyon zsúfolt helyen, és egy nagy, már használt edényekkel megpakolt tálcát kell átvinnem egy lengőajtón. És tudom, érzem, hogy meg fogok botlani a küszöbben, és aztán meg is botlok benne, aztán elesek, és összerázkódom" - mesélte álmát Peller Mariann, hozzátéve, mindig a rázkódásra ébredt fel. "Ezt az álmot az válthatta ki, hogy nem bíztam eléggé magamban, rendszerint bizonytalan voltam, mielőtt el kellett végeznem egy-egy nagyobb feladatot."

A műsorvezető felidézett egy másik álmot is, ez 18-19 éves kora körül tűnt el az álomgyűjteményből. "Mindössze egy trikóban és egy kis bugyiban vagyok az általános iskolában, és próbálok elbújni, aztán hazamenekülni. És arra is élénken emlékszem, hogy álmomban nem értem, hogy kerülök oda így." Az álmot a félelem generálta, Peller Mariann rettegett attól, hogy kiadja az igazi énjét - erősítette meg a műsorvezető elméletét Zágon Judit.