Britney Spears 1981. december 2-án született, azaz ma tölti be a harmincat. Ebből az alkalomból kiemelünk a tizenévesen berobbant énekesnő nem mindennapi pályájából néhány jellemző vagy emlékezetes pillanatot, persze kereken harmincat. Britney Spears se nem különösebben jó énekesnő, se nem táncol túl jól, külseje showbiz-viszonylatban legfeljebb átlagos, se karizmája, se egyénisége. Ezek hiányában két dologgal tarol már több mint tíz éve: egyrészt valamiért néha jó számokat írnak neki, másrészt meg valamiért mindenki ismeri, és ezért mindenkit érdekel, hogy mi van vele, függetlenül attól, hogy neki vagy ellene drukkol-e. Fogadjunk, hogy az alábbi 30 pontból ön is rengetegre emlékszik annak ellenére, hogy nem is Britney-rajongó!

1. Az elmúlt 12 év Britney Spears-termésének ismeretében nem túlzás levonni azt a következtetést, hogy a hölgynek nincs hangja, de az igazság azért nem egészen ez. A fenti videó a kislány karrierjének első legendás pillanatát örökíti meg, amikor 1992-ben, 10 évesen feltűnt a Star Search című tehetségkutatóban. Kattintson a play gombra, nagyon meg fog lepődni azon, amit hall.

2. 1993-ban Britney Spears megint bekerült a tévébe, a Mickey Mouse Club nevű Disney-adásba. A gyerekműsorban együtt szerepelt többek között későbbi pasijával, Justin Timberlake-kel és Christina Aguilerával, de ebben a műsorban tűnt fel például Ryan Gosling is.

3. Britney Spearst a világon a legtöbben a …Baby One More Time klipjében látták először. Valószínűleg Spears az egész karrierjét annak köszönheti, hogy 1998 őszén a tévénézők óránként láthatták őt 16 évesen szexiesített iskoláslány-egyenruhában vonaglani. A ruha azóta kiállítási tárgy lett, a klip és a szám által megteremtett műfaj bizonyos körökben a pedopop nevet érdemelte ki.

4. A történelmi klipmegjelenés után Spears számára a következő mérföldkő 1999. január 30-án volt, amikor a ...Baby One More Time dal, illetve album egyaránt első volt az amerikai sláger-, illetve albumlistán.

5. Britney Spears első sikerhulláma csúcsán bejelentette, hogy szűz akar maradni, amíg házasságot nem köt.

6. 1999. április 15. meghozta a következő ikonikus Britney-képet a klipben látott szexi iskoláslány után. A Rolling Stone címlapján a 18-at még mindig be nem töltött énekesnő melltartóban, egy Teletubbiet ölelve telefonált David Lachapelle fotóján. Az amerikai családvédő szervezetek kiakadtak, a pedopop rajongótábora megduplázódott, Spears tovább nyilatkozgatott a szüzességéről.

7. Florida, 1999. június 28. - a világ első Britney Spears-koncertjének dátuma. Spears korábban csak előzenekarként lépett fel koncerten, itt már ő volt a fő attrakció.

8. Ha Britney a popspektrum egyik végét jelképezte, akkor a másik végen annak idején egy alternatívkodó gitárbanda, a Travis aratta a babérokat. Nagy sikerű, 1999. november 8-án kiadott, egyszálgitáros ...Baby One More Time-feldolgozásukat valószínűleg poénnak és társadalomkritikának szánták, de igazából csak azt ismerték el vele, hogy Britney Spears számukra is egy megkerülhetetlen megasztár lett.

9. Az Oops!… I Did It Again már a második olyan Britney-szám volt, aminek a címe pont-pont-pont karaktersort tartalmazza. A 2000. április 10-én bemutatott klipben az énekesnő testre feszülő vörös latexben elégíti ki rajongóit.

10. 2000. nyarán Britney Spears és az ekkor még N’SYNC-tagként lányokat sikíttató Justin Timberlake azt nyilatkozták, hogy járnak. Ennek akkori jelentőségét mai ésszel már szinte fel sem lehet fogni.

11. 2000. szeptember 7-én Britney Spears fellépett az MTV Video Music Awardson. Ez még nem a kígyós fellépése volt, hanem az, amelyikben az I Can’t Get No Satisfactiont is énekelte, és egyszercsak letépte magáról a ruhát, ami alatt csak egy csillogó, testszínű semmi volt, mint később a Toxic klipjében, illetve nemrég Jennifer Lopezen.

12. 2001. szeptember 24-én jelent meg az I’m a Slave 4 U, ennek volt az albínó pitonnal megtámogatott performansza pár héttel korábban a VMA-n, és ez volt az a dal, amivel Britney Spears az „urban” jelzőt akarta kiérdemelni magának, mivel a menő és elismert Neptunes írta a számot.

13. Britney a moziban - igen, ilyen is volt! 2002. február 11-én mutatták be a kifejezetten Spearsnek és Spearsre írt Crossroadst (Álmok útján). Az énekesnő Madonnával megosztott Aranymálna-díjat kapott érte, mint az év legrosszabb színésznője.

14. Tragédia: 2002 nyarán Britney Spears és Justin Timberlake szakítottak. Ennek akkori jelentőségét mai ésszel már szinte fel sem lehet fogni.

15. A szakításról Justin Timberlake számot írt és klipet készített, ez lett a Cry Me a River. A videóban Britney-t már nem is Britney alakítja. Van annál feljebb, ha az emberről dalt írnak, abból sláger lesz, és az alanyt valaki más játssza el a klipben?

16. Britney Spears karrierjének legtöbbet emlegetett pillanatára 2003. augusztus 28-án került sor. Az azévi MTV VMA nyitányaként egy jó nyelveset smaciztak Madonnával a színpadon.

17. Nagy pillanat 2004-ben: január 3-án Britney Spears férjhez megy.

18. Újabb nagy pillanat 2004-ben: január 5-én Britney Spears házasságát 55 óra után érvénytelenítik. A férj egy gyerekkori jóbarát, bizonyos Jason Alexander volt.

19. Újabb nagy pillanat 2004-ben: szeptember 18-án Britney Spears megint férjhez megy. Most egy táncoshoz, Kevin Federline-hoz, akit pár hónappal azelőtt ismert meg, és aki egy reality keretében udvarolt neki.

20. 2006-ban említésre méltó zenei karrierje már nem nagyon volt a bulvárhőssé vált Britney Spearsnek, november 7-én, kevesebb mint két hónappal második gyereke születése után két puncivillantás között beadta a válókeresetet. Federline visszafordíthatatlan hízásnak indult, de a gyerekeket megkapta.

21. Sokak kedvenc Britney-pillanata: az énekesnő 2007. február 17-én kiszökött az elvonóról, bement egy fodrászhoz, és saját kezűleg kopaszra vágta a haját, majd kicsit később megtámadott egy autót egy esernyővel.

22. „It’s Britney, bitch” - a Gimme More című szám zseniális nyitószövegével 2007 szeptemberében megkezdődött minden idők egyik legmeglepőbb és legsikeresebb popvisszatérése. Spearsnek volt honnan visszajönni.

24. A 2007-es MTV VMA is Britney Spearstől maradt emlékezetes: az énekesnő elhízva próbált előadni, még tátogni sem volt rendesen képes, nemhogy táncolni. A szám és az általa beharangozott Blackout album ettől vagy ennek ellenére világsiker lett.

25. „Leave Britney alone!” - pár nappal katasztrofális MTV-fellépés után, 2007. szeptember 10-én felkerült az internetre minden idők egyik leghíresebb youtube-videója, amin egy azóta pornósztárrá avanzsált őrült zokogva reagál a Spearst ért kritikákra.

26. Még mindig nem volt minden rendben: 2008. január 31-én Britney Spearst bezárták egy hétre a pszichiátriára.

27. 2008. október 25. - szinte pontosan tíz év elteltével Britney Spears megint első az amerikai slágerlistán. A ...Baby One More Time után az énekesnő karrierjének második amerikai listavezetője a Womanizer volt.

28. Legutolsó koncertsorozata után öt évvel Britney Spears 2009-re tornázta fel újra magát olyan formába, hogy helyenként playbackelve ugyan, de képes legyen egy rendes világkörüli turnét lenyomni. A The Circus Starring Britney Spears nevű show első előadása március 3-án volt New Orleansben. Az énekesnő idén is bevállalt egy turnét, ez már hozzánk is eljutott.

29. Britney Spears végre összekerül egy vérbeli botrányvideóssal. A Jonas Akerlund által rendezett Hold It Against Me klipjét hatalmas kampány után mutatták be idén februárban.

30. Britney Spears és kockahasú pasija Britney Spearst és kockahasú pasiját alakítják! A Criminal című szám lövöldözős klipjét 2011. szeptember 17-én forgatták Londonban kisebb felháborodás közepette.