Anette Iren Johansen viszonylag sikeresnek mondható karrier után otthagyta a Szcientológia Egyházát, és most kitálal minden érdekességről, amiről szerinte a világnak tudnia kell. Például arról, hogy őt is felvételiztették, hogy Tom Cruise felesége legyen.

A norvég Local számolt be Anette Iren Johansen esetéről: a fredrikstadi nő a közelmúltban lépett ki a Szcientológia Egyházának helyi szervezetéből, és most saját honlapján hoz nyilvánosságra szerinte közérdekű tudnivalókat. Dolgozott például (2005-ben) az „egyház" koppenhágai bázisán, ahol meghívták egy meghallgatásra, amelynek tétje csak utóbb derült ki: feleséget castingoltak Tom Cruise-nak. (Csakúgy, mint állítólag Yolanda Pecoraro esetében.)

Auditálás?

A szcientológia kihallgatás-szerű beszélgetése. Alanya négyszemközt válaszol egy képzett meghallgatótiszt, vagyis auditor kérdéseire, miközben egy e-méter nevű készüléket fog a kezében, amely elvileg jelzi a kihallgatott személy reakcióit. Itt olvashat róla bővebben.

„Rengeteg kérdésük volt az életemről, a családi hátteremről, és mindenről, amit valaha szcientológusként tettem" – mondta el Johansen a Women's Day magazinnak. Aztán persze aláírattak vele egy megállapodást, hogy soha, senkinek sem beszél a meghallgatásról (amit egyébként auditálásnak hívnak az „egyházban").

Két héttel később egy kaliforniai férfi kereste telefonon, azt állítva, hogy a Golden Era Productions egyik nemzetközi vezetője. (Ez a cég a szcientológusok médiagyártó vállalata, filmeket, brosúrákat, előadásokat, és az auditáláshoz szükséges kellékeket készítenek és forgalmaznak). „Azt mondta, az auditálásom ügyében keres, és fel kell tennie néhány igazán személyes kérdést." A személyes kérdés ez volt: „van bármilyen szexuális perverziód?". Johansen a továbbiakat nem részletezte, de a Nagy Pártalálás nem jött össze, aminek eléggé örül. (Tony Ortega oknyomozó újságíró utánajárt a kérdésnek, és blogján azt írta, akkortájt tényleg így mentek a dolgok. Ott további részleteket is olvashat a feleség-castingról.)

„Szerintem szörnyű, ami Katie-vel [Holmes] történt. Még mindig nem lehet egyszerű az élete, hiszen van egy közös gyerekük. Tom [Cruise] teljesen agymosott. Nagyon boldog vagyok, hogy nem hoztak össze minket" – fejtette ki Johansen, aki azóta a szcientológiával is szakított, és egy Geir Isene nevű (ex-szcientológus) úrral éli boldog mindennapjait, és blogot vezet arról, milyen visszaéléseket tapasztalt az „egyházban". (Ha ennél bővebben is kíváncsi rá, olvassa a blogját, vagy barátkozzon vele a Facebookon.)

Hivatalos álláspont

A Szcientológia Egyháza továbbra is tagadja, hogy valaha is ilyen meghallgatásokat tartottak volna. „Továbbra is ragaszkodunk tavaly kiadott közleményünkhöz: nem volt sem nyilvános, sem titkos projekt, amelynek célja az lett volna, hogy menyasszonyt találjon az Egyház bármely tagjának" – nyilatkozta egyik szóvivőjük.

Ez már csak azért is rettentő érdekes, mert Marc Headley (szintén egykori szcientológus) 2009-ben kiadott egy könyvet, amelyben az „egyházban" töltött idejéről oszt meg érdekességeket, és ezekről a szcientológusok-kifogásolta auditálásokról is értekezik benne, méghozzá elsőként. Johansen pedig az első nő, aki arccal vállalta, hogy részt vett ilyenen. A Vanity Fair úgy tudja, Nazanin Boniadit (aki 2005 januárjáig randizott Cruise-zal) is kihallgatták 2004 októberében.

A Hollywood Reporter annyit tudott még kicsikarni az „egyház" sajtóosztályából, hogy Headley csaknem egy évtizede hagyta ott őket, illetve éppenhogy ők váltak meg tőle, mert szerintük sikkasztani akart. Higgyen mindenki, akinek akar. Johansen mindenesetre a Velvetnek elmondta, továbbra is folytatja a posztolást, mert még elég sok mondanivalója van a szcientológusok titkos ügyeiről. Igaz, nemrég hackerek próbálták meg kinyírni a blogját, de „folyamatosan archiválom a bejegyzéseket. Ha sikerül nekik, legfeljebb csinálok egy pont ugyanilyet".

Ha egy magyar ex-szcientológus történetére kíváncsi, olvassa Bonyai Péter blogját, aki könyvet is írt a témában.