A Fappeningnek becézett, meztelenceleb-fotószivárgási botrányt egyre nehezebb követni, úgyhogy összeszedtük a biztosnak tűnő pontokat, és a legújabb fejleményeket. Azt is megmondjuk, nálunk miért nem láthatja a képeket.

Mi történt?

Helyi idő szerint augusztus 31-én, vasárnap este rengeteg híres nő pucér, szexelős, vagy csak simán szexi, magáncélú fotója került ki az internetre, természetesen a szereplők hozzájárulása nélkül. Volt celeb, aki beismerte, hogy ezeken a képeken ő látható, mások azóta is tagadják. A képek kábé egyszerre jelentek meg a 4chan és a Reddit fórumokon. (Néhány sajtóorgánum amúgy azt adta hírül, hogy egy 4chan nevű hacker szivárogtatott, ezen azóta is derülnek az internetek. )

Kikről?

Jólértesültek tudni vélik, hogy a névsor összesen 101 fős, de még nem kerültek elő fotók mindenkiről. Az első igazán nagy név Jennifer Lawrence, akiről rengeteg szexelős fotó jelent meg, de érintett Kate Upton, Kirsten Dunst, és egy csomó más ember is. Itt láthat egy névsort.

Hogyan?

Először arról volt szó, hogy egy vagy több hacker néhány Apple-termék biztonsági résein, illetve feltörésével jutott a képekhez, de ez egyre valószínűtlenebbnek tűnik. Már csak azért is, mert az érintettek komoly hányada nem is iPhone-t, iCloudot használ. Az Apple azt mondta, vizsgálatuk arra jutott, hogy néhány híresség fiókját célzottan és agresszíven támadták, ez biztos, de ők nem hibáztak. Az FBI-ra hivatkozva a TMZ azt írja, most épp azt vizsgálják, hogy küldtek-e hackerek csalilevelet négy celebnőnek (Kate Upton, Mary Elizabeth Winstead, Jennifer Lawrence, és Lea Michele a célpontok), amelyekben, magukat az Apple dolgozóinak álcázva, jelszavaik, adataik megerősítését kérték. A TechCrunch egyik szerkesztője maga is azt írja, hogy az elkövetés módja tisztázatlan, és érthetetlen, hogyan történhet ilyesmi.

Ki csinálta?

Minthogy az elkövetés módja sem tisztázott, az elkövetők kiléte sem. Egy darabig úgy tűnt, egy Bryan Hamade nevű embert terheli a felelősség, de egyrészt ő maga is tagad, másrészt most a családja is megszólalt, és azt mondják, hogy durva félreértésről van szó. Andrew Hamade, a báty azt mondta, testvére még mindig nem hiszi el, mi történik vele, de annyira azért nincs letörve. Csak épp a telefonját nem meri bekapcsolni, mert állandóan hívogatják. Elvileg szeptember 5-én ad ki sajtónyilatkozatot, az FBI még nem kereste meg. Kiderült, a vállalkozásuk honlapja, amely alapján a férfire találtak, a saját cégük hoszting-tesztje, nemigen használták még semmire. 

A dolog most úgy néz ki, hogy nem egy hackerzsenitől származnak a képek, hanem több személytől, akik talán egymás közt küldözgették a valahogyan megszerzett fotókat.

Mi lesz a tettes(ekk)el?

Scarlett Johansson pucér fotóinak kiszivárogtatóját tíz év börtönre ítélték, de a káprázatos amerikai törvénykezés értelmében akár száz évnél többet is kaphat a képforrás. Vagy források. És ehhez még hozzájön az is, hogy a McKayla Maroney tornászlányról előkerült képeken Maroney még nincs 18 éves, vagyis ezek a fotók gyerekpornónak minősülnek.

Nem érdekel, miért nem mutatjátok meg azokat a kurva képeket??

Azért, mert ezek a képek súlyosan sértik a színésznők jogait. Egyrészt, mert magáncélú felhasználásra készültek, vagyis nem lett volna szabad másnak hozzájutni. Másrészt, mert illegálisan szerezték meg őket, valószínűleg a fiókjaik feltörésével. Harmadrészt, mert a hozzájárulásuk nélkül hozták nyilvánosságra a képeket.

De mások megmutatták, ekkora genyók vagytok?

Nem, csak nem vagyunk hülyék. Másrészt simán szarrá perelhetnének minket, és meg is nyernék, mert igazuk lenne. Egy XVALA nevű művésznek viszont mindjárt megnyílik a kiállítása, és ő konkrétan kiállít néhány példányt, mert a tárlatával azt üzeni a világnak, milyen sokat tud rólunk a Google, és ez milyen rossz. Pornóoldalak is megosztják a képeket, ezekkel egyelőre az érintettek jogászai küzdenek, olykor elenyésző sikerrel.

Minek csinálnak ilyet, az ő hibájuk.

Akár a kiskutyájuk első születésnapi bulijáról is lehetnének képek a telefonjukon, azt sem lenne szabad az engedélyük nélkül elvenni. Pláne közzétenni. Ennyi.

Na de most tényleg, hol vannak a képek???

Az interneten.