Hatalmas port kavart néhány nappal ezelőtt az a fotó, amelyet Nádai Anikó tett közzé az Instagram-oldalán. A műsorvezetőnő arról adott ízelítőt követőinek, hogy vőlegénye, Hajmásy Péter milyen romantikus vacsorára vitte: a szerelmesek hét ország gasztronómiai kínálatába kóstolhattak bele, a kommentelők figyelmét azonban mégsem ez keltette fel.

Nádai több követője is megjegyezte: rá sem lehet ismerni lapozgatható bejegyzése első felvételén. Többen azzal vádolták, hogy photoshoppal manipulálja a képeit, az őt érő támadásokat azonban nem hagyta szó nélkül.

„A kép valószínűleg a háttér miatt tűnik szerkesztettnek vagy úgy, mintha filtert használtam volna. Storyba feltettem az összes »eredeti« képet!” – jegyezte meg később egy hozzászólásban a kétgyermekes sztáranyuka.

Nem Nádai az egyetlen, akit képmanipulálással vádoltak meg.

Nicole Kidman

Az Oscar- és Golden Globe-díjas ausztrál-amerikai színésznőt tavaly év elején állították pellengérre, amikor megjelent a Vanity Fair egy akkori címlapfotója. A most 55 éves színésznőt a fotózáson egy szexi iskoláslánynak öltöztették, ami nemcsak, hogy egy kicsit bizarrá tette a képsorozatot, de a színésznő stílusával is szöges ellentétben állt. A hozzászólók azonban nem ezt, hanem a túlzásba vitt szerkesztést kifogásolták: Kidmannek se dereka, se csípője nem volt, ráadásul a bőrét is sárgára színezték.

Tolvai Renáta

Követői szerint a Megasztár korábbi győztesével is megesett, hogy túltolta a retust a képein. Alább egy olyan 2021-es felvételt láthat róla, amelyen elsőre alig lehet felismerni: az Instagram-felhasználók többsége szerint úgy néz ki, mint egy Barbie baba.

Tolvairól egy friss fotót is mutatunk, méghozzá egy olyat, amelyet feltehetően nem szerkesztett meg senki.

„Szeretem kép. Amikor elmész egy eseményre (Glamour Gála ebben az esetben) és több száz fotós lefotóz téged a falnál, és már nem tudod merre nézzel, végig azon stresszelsz, hogy majd másnap vajon mit fognak írni rólad, a kisugárzásodrol, a ruhádrol, a mosolyodrol, sminkedről-hajadról, testedről. Persze, hogy megvisel, ha rosszat írnak, mindenkit. Full nyers fotók kerülnek ki rólad, ahol látszódnak a »hibáid« (a bulvár fotósok nem igazítanak a színeken, pórusokon, anyajegyek, szemkarikák stbstb), amin az emberek imádnak röhögcsélni. Nagyon ritka, hogy látok magamról egy nyers fotót és azt mondom, hogy oké, ez cuki, és kirakom úgy, hogy nem nyúlok hozzá. Akárki is készítette ezt rólam, köszönöm. Szeretem és a hibáimat is” – szögezte le az énekesnő.

Naomi Campbell

A modell az idei Oscar-gálát követő Vanity Fair afterpartin készült fotójával okozott csalódást követőinek. Sokan úgy vélték, hogy az alábbi felvétel a legrosszabb szerkeszett fotó a világon, Campbell ugyanis jól láthatóan feljavította vonásait.

Az eredeti fotót itt láthatja:

Hajdú Péter

Frizbi műsorvezetőjét néhány hónappal ezelőtt a Reddit nevű közösségi platformon ekézték. Pontosabban nemcsak a tévést, hanem műsorának egyik vendégét, Forstner Csenge TikTok-sztárt is, aki elindította a „sékeneszpresszou” trendet. Az interjú utáni közös fotójukat mindketten másképpen szerkesztették meg: rájavítottak az arcukra, hogy kiemeljék előnyös vonásaikat.

„Ha ez nem foglalja össze tökéletesen azt a közösségi média paradoxont, amelyben élünk, akkor nem tudom, mi” – jegyezte meg az egyik kommentelő.

photo shared by the girl (interviewee) and the guy (interviewer)
by u/slendercrescents in Instagramreality

Hajdú a nagy lavinát indító felvétel kapcsán meg is szólalt. Nem tagadja, hogy rendszeresen használja a FaceApp nevű alkalmazást.

„Ezzel mi a baj? Persze hogy használom.

Én kötelezővé tenném. Ronda képet senki ne posztoljon magáról”

jelentette ki a műsorvezető, majd kitért arra is, hogy kisgyermekes apukaként gyakran karikás a szeme, fáradt az arca.

„Ha ilyenkor csinálnak egy fotót, ki az, aki nem retusálja? Elmész egy fotózásra, ott is nyilván. Van egy képed magadról, hogy nézel ki, és hogyha annál rosszabbul sikerül egy fotó, akkor megpróbálod valahol korrigálni. Van ez az applikáció, tök jó, egy gombot kell megnyomni.”

Détár Enikő szerint nyomasztó

A színésznő ugyan nem magát retusálta túl, de vele is megesett, hogy nem ismert rá a saját arcára, annyira túlszaladt a Photoshop.

„Néha azt mondom, Jézus anyám, én nem kértem, hogy csecsemőre retusáljanak. [...] Egy kis hangyányi korrekciót megköszönök, ha az övtáskát és a nyakráncokat kicsit lesikálják. De hát van olyan, hogy még én is azt mondom, úristen, ki ez a lány? Harminc éve se néztem így ki! Az meg nyomasztó. Nekem ezt nem sikerült kontrollálni se pró, se kontra. Ha direkt az kell, akkor karikásítanak, ráncosítanak. Amikor meg az van, hogy jaj, de jól van, akkor tényleg csecsemőre és érettségi tablóképre retusálnak” – mondta Détár a Panna, csajok, satöbbi nevű YouTube-csatorna egy korábbi adásában.

Ön meg szokta szerkeszteni a fotóit?

(Borítókép: Tolvai Renáta. Fotó: Velvet)