Otthon ugyan nem ő viseli a kötényt, de sok mindent eltanult feleségétől, Bea asszonytól Gáspár Győző. A showman boldogan eszi felesége főztjét, de törekszik az egészséges és tudatos étkezésre, hiszen tartani szeretné a súlyt, amit elért: az elmúlt négy és fél évben 65 kilót adott le.

Mint azt bevallotta, régóta vágyott rá, hogy főzőműsorban szerepeljen, ám erre korábban nem volt lehetősége. A Romantic frontemberével a Troll a konyhában című kulináris krimi kapcsán beszélgettünk, hiszen a héten a lánya, Gáspár Evelin, Berki Mazsi, Kovács Dóra, Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és ÉNB Joe oldalán ő is látható a VIASAT3 konyhájában, minden hétköznap 19:30-kor.

Miért vállaltad el ezt a műsort?

Nem titkolom, ennek többek között egy konkurens csatorna főzőműsora is oka volt. Ennek a csatornának én 23 éven keresztül a munkatársa voltam, és mindig vártam, hogy hívjanak abba a műsorba, de nem jutottam eszükbe. Ez nekem fájt és baromira dühített, ezért amikor a VIASAT3 felkért, hogy szerepeljek a Troll a konyhában című műsorban, nagy örömmel mondtam igent. Örömmel mutattam meg csekély főzőtudományomat, ami abból áll, amit a feleségemtől, Beától lestem el. A konfitálást például én mutattam meg a többieknek a műsorban. Jó csapat jött össze, nagyon élveztem a forgatást. Az pedig, hogy a lányommal forgathattam együtt, külön öröm volt. 

Mennyire volt nehéz egyszerre főzni és nyomozni a troll után?

Nem foglalkoztam a trollal. Tettem a dolgomat. Igazából szerintem a mi csapatunkban senki nem nyomozott. Én is inkább azon voltam, hogy minél finomabb kaját tegyek le az asztalra. Amikor a halakat sütöttem, éppen Evelinnel voltam egy pultnál, és mennyei lett. Én játszani mentem és szórakozni.

Gyanúsítgatni sem próbáltál?

Figyelj, engem gyerekkoromban anyámék nem vertek, nem büntettek, nem mondták, hogy üljek egyenesen és ne szólaljak meg. Én nem akartam nyomozni. Nyomozzanak az adóhivatalosok! (nevet)

A műsorban való szereplés során tanultál bármilyen új főzési praktikát?

Azért nem tanultam el praktikákat, mert nekem ott van a feleségem, a nagyságos Bea asszony. Nemrég sajtos tekercset csinált, és rengetegen hívogatnak minket, hogy mindenképpen meg akarják kóstolni. Szerencsém van, hogy ő van nekem. Egy igazi konyhafőnök, egy kész séf, aki mellett nem kell főzni tanulnom, recepteket bújnom. Ha például arra kérem, hogy csináljon nekem madártejet, akkor olyat készít, amitől azt mondom: „óh máj dzsízisz, oh máj gát”.

A csapattársaid közül ki volt számodra a legnagyobb pozitív csalódás?

Jolly-t régóta ismerem, egy nagyszerű, szerény gyerek, olyan volt nekem, mintha a kisfiam lett volna: azt csinálta, amit én mondtam neki. Berki Mazsi volt azonban az, akivel már napokkal a forgatás előtt pletykálkodtunk, nagyon megszerettem. Őt lehet szeretni, utálni, támadni. Kovács Dóri viszont nagyon nyerni akart, meg akarta mutatni, mit tud, de egy ilyen játékban nem a győzelemre kell hajtani. Összességében jó kis brigád volt ez, de szerintem ezt a nézők is látják a héten.

Volt olyan konyhai eszköz a stúdióban, amelyet szívesen hazavittél volna Beának, vagy gondoltál arra, hogy beszerzed neki?

Ez lehet, hogy nagyon gizdán fog hangzani, de nekünk mindenünk megvan otthon. Thermomixünk is van, amelyet Bea szinte minden nap használ.

Bea korábban azt nyilatkozta, hogy kevesebbet főz, mióta a lányaitok, Evelin és Virág elköltöztek. Most ki dönti el, mi kerüljön az asztalra?

Egyértelmű, hogy Gáspár Győző. „I am the boss!” Az embernek kell elmondani, hogy mit főzzön az asszony, nálunk ez a szokás. Hürrem szultána mit csinált? Azt készítette, amit Szulejmán szultán enni akart! (nevet) Az asszony csak csipegessen.

Gyakran mentek étterembe?

Most például, a hosszú hétvégén egyáltalán nem hagytam őt főzni, inkább étterembe vittem Nagypéntek kivételével. Akkor mákos tészta, diós tészta készült. Mióta a lányok nincsenek itthon, nem szeretném minden nap főzéssel terhelni. – Két tányér ételért minek?! – vetette oda nekünk telefonon Bea asszony.

Az étkezésedre mennyire figyelsz oda?

Nagyon szigorú vagyok magammal. A négy és fél év alatt 65 kilót adtam le. Semmi szénhidrát, semmi cukor, ráadásul minden nap edzek is.

Mi a kedvenc ételed?

A rizottó és a lazac. Illetve mint említettem, a madártej. A főzelékeket is szeretem, boldogan fogyasztom a feleségem főztjét. Ha netán olyan sokat készítene valamiből, akkor akár egy hónapig is nagyon szívesen azt eszem.

(Borítókép: Gáspár Győző. Fotó: VIASAT3/Fábián Bori)