December 1. az AIDS Világnapja. Cikkünkben azok előtt a világsztárok előtt tisztelgünk, illetve azokra emlékezünk, akik HIV-vírussal élnek, illetve akik a modern gyógyszeres kezelés megjelenése előtt a HIV-fertőzés nyomán kialakuló AIDS-betegségben vesztették életüket.

Pontosan negyven évvel ezelőtt, 1983-ban fedezték fel a HIV-vírust a francia Françoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier virológusok csapatai, ám a HIV-fertőzés nyomán az immunhiányos állapot miatt kialakult AIDS betegséget már ezt megelőzően, 1981-ben leírták az Egyesült Államokban.

A betegség úgy alakul ki, hogy a kórokozók az immunsejtekbe bejutva elpusztítják azokat, így a szervezet idővel védtelenné válik a legapróbb fertőzésekkel szemben.

Amíg az 1990-es években ki nem fejlesztették a HIV ellen hatásos, úgynevezett antiretrovirális gyógyszerterápiát, amely a szervezetben a vírusokat visszaszorítva meggátolja a megbetegedést és a fertőzőképességet, rengetegen vesztették életüket a rettegett kórban. Az elhunytak között több világsztár volt, a következőkben róluk emlékezünk meg, a továbbiakban pedig azok előtt tisztelgünk, akik HIV-fertőzéssel élnek, ám a hatásos gyógyszeres terápiának köszönhetően ugyanolyan teljes életet élhetnek, mint mások, az állapotuk nem romlik, nem fertőznek meg másokat, illetve egészséges gyereket is nemzhetnek.

Freddie Mercury

A világon tán legismertebb híresség, aki AIDS-betegségben halt meg, Freddie Mercury volt. A Queen frontembere 45 éves korában, 1991. november 24-én, nem sokkal a hatásos gyógykészítmények megjelenése előtt vesztette életét. Bár sokan sejtették, az énekes egészen a halála előtti napig titkolta a betegségét, az állapotáról akkor adott ki először közleményt.

„Úgy éreztem helyesnek, hogy ezt az információt a mai napig titokban tartsam és ezzel megvédjem a körülöttem élők magánéletét. Most azonban eljött az idő, hogy a barátaim és a rajongóim világszerte megtudják az igazságot. Remélem, hogy mindenki csatlakozik hozzám, az orvosaimhoz és mindazokhoz, akik harcolnak e szörnyű betegség ellen.”

Amanda Blake

Amanda Blake néhai amerikai színésznőt leginkább az 1955-ben indult és 20 évadot megélt Gunsmoke című western sorozatból ismerték Miss Kitty karaktereként. Egyben ő volt az első híres színésznő, aki AIDS-ben vesztette életét. A halál okának a szájrákot nevezték meg, de az orvosa később elárulta, hogy valójában AIDS-szel összefüggő hepatitis okozta májelégtelenségben halt meg. Mint kiderült, 1988-ban diagnosztizálták nála a HIV-vírus jelenlétét, egy évvel azelőtt, hogy 1989-ben örökre lehunyta a szemét. Egykori barátai szerint az exférje, Mark Spaeth texasi fejlesztő fertőzhette meg őt, aki maga is AIDS-ben halt meg 1985-ben.

Anthony Perkins

Kevesen tudják, de a Psycho című 1960-as kultfilm főszereplőjét, Norman Bates-t alakító Oscar- és Tony-díjas Anthony Perkins is megfertőződött a vírussal. Az 1980-as évek végén állapítottk meg nála a betegséget. Miközben az állapotát megpróbálta titokban tartani, együtt dolgozott a Project Angel Food nevű kezdeményezés önkénteseivel, akik HIV-fertőzöttek számára biztosítottak étkezést. Egy nem sokkal a halála előtt, 1992 szeptemberében kiadott nyilatkozatában azt írta:

„Sokan vannak, akik azt hiszik, hogy ez a betegség az Úr bosszúja. Én azt gondolom, Isten azért küldte ezt ránk, hogy megtanítsa az embereket arra, hogyan kell szeretettel, megértéssel és együttérzéssel fordulni mások felé” – fogalmazott Anthony Perkins.

A kor másik nagy színésze, a négyszeres Golden Globe-díjas Rock Hudson is AIDS-ben hunyt el, illetve a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legsikeresebb modellje, Gia Carangi is a HIV-fertőzés következtében kialakult tünetegyüttesben vesztette életét 26 éves korában. Róluk ide kattintva olvashat bővebben, továbbpörgetve pedig azokról az ismert emberekről tudhat meg többet, akik jelenleg is HIV-fertőzéssel élnek. Olvasson tovább!

Charlie Sheen

Charlie Sheen 2015 novemberében jelentette be, hogy legalább négy éve HIV-vel él. Bevallása szerint a mai napig nem tudja, hogyan fertőződött meg. Hogy a státuszát titokban tartsa, az évek alatt több mint 10 millió dollárt, mai árfolyamon 3 és félmilliárd forintot fizetett különböző személyeknek. Nyolc évvel ezelőtt végül azért állt kamerák elé, mert már nem bírta az egészségi állapota leleplezésével kapcsolatos fenyegetéseket. Színvallása óta a Két pasi – meg egy kicsi című sorozat sztárja egy svéd óvszermárka szóvivője és a biztonságos szex nyilvános szószólója lett.

Conchita Wurst

Conchita Wurst osztrák előadóművész 2014-ben nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált. Négy évvel később az Instagram-oldalán vallotta be, hogy HIV-pozitív. Azért jutott erre a döntésre, mert a volt párja azzal zsarolta, hogy ő hozza nyilvánosságra a státuszát.

Senkinek nincs joga ahhoz, hogy félelmet keltsen és befolyásolja az életemet

– fogalmazott Conchita Wurst. Hozzátette, hogy önhibáján kívül fertőződött meg, a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően azonban nem jelent veszélyt másokra nézve. Kitért arra is, hogy a családja mindenben támogatja őt, illetve a leendő partnereivel szemben is úgy fer, ha erről az információról tudomást szereznek.

Magic Johnson

Magic Johnson egykori profi amerikai kosárlabdázó 1991 októberében jelentette be, hogy HIV-fertőzött. A nyilatkozata világszerte ráébresztette a heteró férfiakat, hogy ők is ugyanolyan kitettek a fertőzésnek, mint bárki más. A sportoló ugyanebben az évben kötött házasságot Cookie Johnsonnal, majd '92-ben játszott az NBA All-Star Game-en, illetve az amerikai olimpiai válogatottnak is segített aranyérmet szerezni. Végül az L.A. Lakers nevű csapatból ment nyugdíjba. Jelenleg 64 éves és három gyermek édesapja, illetve HIV-vel és AIDS-szel kapcsolatos felvilágosító munkákat végez.

Hazánkban is fertőzött egy ismert személy

A Blikk írta meg 2016-ban, hogy egy magyar énekesnő is megfertőződött HIV-vírussal. A híresség személyazonosságát természetesen nem fedte fel a lap, de annyit megírtak, hogy akkor néhány éve diagnosztizálták az érintett személyt. Hazánkban egyébként évről évre több a HIV-vírussal fertőzöttek száma, tavaly ilyenkor egy érintett, a most 34 éves Waliduda Dániel mesélte el a Velvetnek a történetét.

A világon jelenleg több mint 38 millió fertőzött él, de mindössze kétharmaduk jut hozzá az úgynevezett antiretrovirális kezeléshez, egyes régiókban pedig a járvány ismét erősödik. Az ENSZ becslései szerint 2020-ban 1,5 millió ember fertőződött meg HIV-vírussal, és mintegy 680 ezren haltak bele AIDS-szel kapcsolatos betegségekbe. Az UNICEF jelentése szerint 2022-ben 98 ezer új fertőzést regisztráltak, a járvány pedig a serdülő lányok körében szedi a legtöbb áldozatát. 

Idehaza 1986 óta végeznek anonim HIV-szűrést, s évente mintegy 200-300 új fertőzöttet regisztrálnak. Hogy pontosan hányan élnek Magyarországon HIV-vírussal, nem tudni, az adatokat ugyanis 2015-ben osztották meg utoljára nyilvánosan. Akkor ez a szám 2747 volt. Csak abban az évben 43 új AIDS-beteget diagnosztizáltak, 11-en pedig életüket vesztették.

A nyugatabbra található fejlett országokban mindeközben fokozatosan visszaszorul az újonnan megfertőződöttek száma: a kutatók és világi vezetők terve az, hogy 2030-ig teljesen megállítsák a HIV terjedését. A brit egészségügyi szervezet (NHS) például nemrég úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel minden balesetire bekerülő beteget szűrni fognak HIV-re is, kivétel, ha a páciens külön kéri ennek mellőzését.

Közel a végső gyógyulás?

A kutatók a HIV gyógymódjához is egyre közelebb kerülnek. Mint ismert, ezidáig hat páciensről tudni, akiknek a szervezetéből eltűnt a kórokozó. Közülük ketten maguktól gyógyultak meg, az immunrendszerüknek sikerült legyűrniük a vírust. Négyük esetében egy másik, súlyosabb betegség kezelésének a pozitív hozadékaként tűnt el a szervezetükből a HIV. Az első ilyen a Berlini Páciens néven ismert férfi volt, aki leukémia miatt két csontvelő átültetésen esett át. A Düsseldorfi, a Londoni és a New York-i Páciensen őssejt transzplantációt végeztek, utóbbin szintén leukémia, míg a Londoni Páciensen limfóma miatt. A megműtött betegek esetében az orvosok olyan donort kerestek, akik úgynevezett CCR5-mutációval rendelkeznek, vagyis az immunsejtjeiken megtalálható, a HIV-vírus megtapadását biztosító CCR5 elnevezésű receptor mutálódott, így a kórokozó nem tud bejutni a sejtbe. A HIV-fertőzésből kigyógyult ötödik és hatodik páciens feltehetően maguk is rendelkeztek CCR5-mutációval.

Ebből a mutációból kiindulva először egy kínai tudós végzett génszerkesztést megtermékenyített petesejteken, aminek eredményeképpen olyan gyerekek jöttek a világra, akik születésüktől fogva immunisak voltak a HIV-fertőzésre. A genetikus szerint a világon mintegy 100 millió ilyen ember élhet. Bár az ilyen mutációval rendelkező személyek védettek a HIV-vel, illetve egyéb vírusokkal szemben, esetükben négyszeres az influenza okozta halálozási arány, valamint a dupla mutációval rendelkezőknél 21 százalékkal kisebb a valószínűsége, hogy elérik a 76 éves kort. Ha tehát ilyen formában nem is, a génszerkesztés hozhatja el a kívánt gyógymódot. Hogy hogyan, arról ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Ön is tehet a HIV-vel élők megsegítéséért

December 2-án szombaton Összefogás gála címmel jótékonysági rendezvényt szerveznek a budapesti Orfeumban a HIV és az AIDS elleni küzdelem apropóján. A Drag Queenek, sztárfellépők és orvosok közreműködésével létrejövő eseményen a HIV-vel élők megsegítéséért tevékenykedő Retropajzs Egyesületnek gyűjtenek, amely átfogó és naprakész információkkal látja el az újonnan diagnosztizált betegeket, illetve a vírussal régebb óta élőket többek között az elérhető kezelési módokról, különböző érdekességekről és arról, hogy jelenleg hol tart a tudomány a fertőzés gyógyítása felé vezető úton. Az eseményről részleteket ide kattintva olvashat.

Filmográfia

Számtalan mozifilmes alkotásban feldolgozták a HIV-vel, valamint az AIDS-szel való küzdelmet. A teljesség igénye nélkül az alábbi filmeket ajánljuk:

  • Philadelphia
  • És a zenekar játszik tovább...
  • Kölykök
  • Mielőtt meghaltam
  • 120 dobbanás percenként
  • Angyalok Amerikában
  • Bohém rapszódia

(Borítókép: Freddie Mercury és Conchita Wurst. Fotó: Getty Images)