Az ország Imruskáját szülei orvosnak szánták, mégis zongoraművész lett belőle. Miközben a világ különböző színpadain zenélt, és kedvenc klubjában szórakoztatta a közönséget, felfedezte a televízió egykori szerkesztője, Békés József. Legnagyobb sikerét a Szeszélyes évszakok című műsorban aratta, Kudlik Júliával az oldalán. Az utóbbi pár évben azonban csak botrányai és betegsége miatt szerepelt a sajtóban. A rákkal vívott küzdelme április 15-én ért véget. A művészt az MTV és az RTL Klub is saját halottjának tekinti, mindkét csatorna emlékműsort közöl róla kedden este.

Antal Imre 1935. július 31-én született Hódmezővásárhelyen. Pedagógus szülei orvosnak szánták, de amikor unokatestvére zongoratanárnője meghallotta, hogy milyen tehetséges, más irányt vett az élete. 1947-ben a szegedi konzervatórium igazgatója, Kollár Pál felvette az intézménybe, ahol 1951-ben végzett. A család ezután felköltözött Budapestre, hogy fiuk a Nagymező utcai Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakiskolában tanulhasson. Ötven évvel azután, hogy leérettségizett, volt osztálytársai találkozót szerveztek akkori törzshelyén, a Fészek klubban. A szakiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, majd az Országos Filharmónia szólistája lett. Mivel diplomamunkájához gyakorlóoktatásra volt szüksége, ezért egy tanítványt vett maga mellé, aki nem volt más, mint az akkor nyolc éves Presser Gábor.

Érdemes művész

Zeneművészként a világ különböző színpadain zenélt, és a szakma számos díjjal is jutalmazta, például kétszer kapott VIT-díjat, a bolzanói Busoni-versenyen második lett, 1966-ban a Liszt-versenyen első, 1984-ben pedig Erkel-díjat kapott. Szabadidejében a Fiatal Művészek Klubjában szórakozatta a többi vendéget, itt figyelt fel rá Békés József író, a televízió szerkesztője. Antal Imre először 1965-ben állt kamerák elé a Könnyű-e együtt élni veledben, melyben házaspárok versenyeztek, majd a sikerre való tekintettel a Halló fiúk! Halló lányok! című ifjúsági műsorban, és a Köszöntőben is kipróbálhatta magát. Bár a televízióval párhuzamosan továbbra is zenélt, hamarosan derékba tört muzsikusi karrierje, ugyanis 1970-ben jobb kezének ujjai lebénultak.

Maradt tehát a televíziózás. Többek között együtt vezette a szilveszteri adásokat Vitray Tamással, majd 1980-ban adásba került a Szeszélyes évszakok, amelyben Antal Imre partnere Kudlik Júlia volt. A műsorok mellett Antal Imre számtalan filmben és tévéjátékban is szerepelt. 1968-ban, a Bors című sorozatban például ő alakította Dániel Edét, de a Szevasz, Vera!, a Hamis Izabella, a Szemüvegesek, a Kojak Budapesten, a Circus maximus, az Ördög vigye című filmekben is feltűnt a vásznon. A kilencvenes években két könyve is megjelent, az 1991-es Pami tulajdonképpen egy életrajzi kötet, 1998-ban pedig az Antal Imre legjobb viccei című kötete került a polcokra.

Botrányok

Az utóbbi pár évben egyre kevesebbet lehetett hallani Antal Imre szakmai sikereiről, és előtérbe kerültek a hol szomorú, hol botrányos történetek. 2005 májusában például összeesett az utcán, és kórházba kellett szállítani, ahol hat hétig kezelték. A rosszullétet trombózis okozta. 2006 januárjában a SOTE I. számú Belgyógyászati Klinikájának intenzív osztályára került, ugyanis miközben éppen a pszichiátrián kezelték, leesett egy lépcsősoron, három bordája és az egyik válla tört el. Miután korábbi sérüléseiből felgyógyult, a bekerült a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályára.

Miután kiengedték, régi barátja, Jenei József hazavitte szentendrei házába. Pár héttel később Antal Imrénél végbélrákot diagnosztizáltak és beutalták a SOTE onkológiájára. Ekkor egy újabb pártfogó jelent meg a színen, Galambos „Lagzi Lajcsi” Lajos. Miután kicsit megerősödött a Normafán található egészségügyi központban, visszatért Jenei József házába, ahonnan állítólag egyszer elszökött Damjanich utcai lakásába. Heil Éva, Antal Imre egy másik barátja pár héttel később azt állította, hogy Jenei József bántalmazza a művészt, aki fél visszaköltözni budapesti otthonába.

Újra Szeszélyes

2006 szeptemberében, három hónapos kihagyás után, újabb kemoterápia következett. A Magyar Televíziónál úgy döntöttek, hogy leforgatnak még egy Szeszélyes évszakok adást. Később az RTL Klub vette át a műsort, Antal Imre több adásban is szerepelt. 2007 áprilisában ismét megszökött Jenei Józseftől, és hazament Damjanich utcai lakásába, mert hátralévő idejét egyedül akarta eltölteni. Ráadásul több kezelést is ellógott, és az alkoholról, valamint a cigarettáról sem tudott lemondani. Némi öröm az ürömben, róla neveztek el egy XV. kerületi színművészeti alapítványi óvodát.

A karácsonyt ágyban töltötte, február elején egy lépést sem tudott egyedül megtenni és csontsoványra fogyott, pár nappal később súlyos állapotban szállították be a SOTE Radiológiai osztályára. Itt pár napon belül sikerült stabilizálni a művész állapotát, majd február 18-án kiengedték a kórházból. Haza már nem mehetett, egy fővárosi Hospice Házba került, ahol harminc nappal később meghosszabbították Antal Imre ingyenes kezelését. Az utolsó hetekben a bulvárlapok szerint már alig ismerte fel látogatóit, pedig több állítólagos rokon is feltűnt az ágya mellett.

A történtekre való tekintettel a Vészhelyzet mai adása elmarad, helyette egy emlékműsor lesz látható az RTL Klubon. A művészt az RTL saját halottjának tekinti, ugyanúgy, mint az MTV, amlyik szintén emlékműsort sugároz kedden este.