Mihalik Enikő csak pár napra ugrott haza, azalatt a magyar divat nagykövetasszonya és a magyarországi Elite Modell Look 2011-es versenyének arca lett. A világ egyik legkeresettebb modelljét már Naomi Campbell partijára is meghívják, magazin-megjelenéseit egy ideje nem számolja és nem bánt meg egy aktfotót sem. Azt, hogy a nagykövetség mivel jár, egyelőre nem tudja, de nagyon szereti a magyar tervezők ruháit, igaz, csak néhányat hord közülük. Mihalik Enikővel egy fotózás szünetében beszélgettünk.

„Azért jöttem most haza, hogy a Gombold újra! pályázat kapcsán átvegyek egy állami kitüntetést: én lettem a magyar divat nagykövetasszonya. Ez egy friss állami program, úgy tűnik, végre kezdik felismerni, hogy a divat a kultúránk része. Hogy konkrétan mivel fog járni ez a kitüntetés, azt valószínűleg a szervezők ugyanúgy nem tudják, mint én” – mondta a Velvetnek Mihalik Enikő, akit a július-augusztusi Glamour címlapfotózásán kaptunk el. Ruhában.

A magyarokat népszerűsítheti Cannes-ban

„Sajnos, nem igazán ismerik, sőt egyáltalán nem ismerik külföldön a magyar tervezőket. Van egy-két magyar tervezőtől ruhám, de szeretnék minél többet beszerezni. Facebookon szoktam nézegetni fiatal magyar tervezők kollekcióit és rengetegszer találok olyan darabokat, amiket nagyon szívesen felvennék” – mondta Mihalik, akinek nagy esélye van rá, hogy az állami kitüntetésnek köszönhetően magyar ruhákban jelenhessen meg a Cannes-i Filmfesztiválon, ahová egy szintén híres barátnője, Constance Jablonski hívta meg. Mihalik, bár van pasija, nem vele, hanem egy belga modell-lánnyal utazik az eseményre.

„Május 16-tól 20-ig ott leszek, részt fogok venni 19-én egy vacsorán, és 2-3 különböző bulin, például Naomi Campbell jótékonysági partiján” – tudtuk meg a modelltől, aki a négy napból kettőt Korzikán tölt, ha a 2012-es Pirelli naptárban is szerepet kap.

Amellett, hogy átvette a díjat és részt vett a divatfotózáson, az Elite Modell Look 2011-es kampányához is készültek róla képek: 2002-ben ezen a modellversenyen fedezték fel itthon, idén pedig ő lesz a rendezvény arca, bár azt, hogy ez számára milyen kötelezettségekkel jár, ugyanúgy nem tudja, mint azt, hogy nagykövetként mi lesz a feladata. A verseny szeptemberi döntőjén mindenesetre jelen szeretne lenni, de mint mondta, egyelőre arról sincs elképzelése, hogy másnap mi következik, nemhogy fél év múlva.

Az aktfotó elismerés

A modell a Madridi divathét kivételével az elmúlt három kifutó-szezont kihagyta, inkább a fotózásokra koncentrált – amelyeken egyre gyakrabban villant mellet, vagy mást. Terry Richardson kedvéért már többször meztelenre vetkőzött, például a párizsi Vogue-ban vagy a Purple magazin legfrissebb számában. Novemberben a Nowness-nek mozgatta meg a modell a melleit, korábban úgy táncolt, ahogy nyomtuk.

„Nem mondanám tudatos döntésnek azt, hogy rólam több ilyen anyag készül, mint másról, szerintem ez az egész abból jött, hogy olyan fotósokkal kezdtem el dolgozni, akik nem feltétlenül magában a divatban látják meg a szépséget, hanem abban, aki a ruha mögött áll, vagyis a modellben. Nem bántam meg a fotózásokat, és úgy gondolom, hogy ez mindenképp egy elismerés magától a fotóstól és az egész szakmától” – válaszolt kérdésünkre Mihalik.

Semmi erotika, csak a szépség

A modell első aktját egyébként a holland sztárfotós, Inez van Lamsweerde készítette a V magazin számára – mint korábban Mihalik is elmondta, ezekben a fotózásokban nem az erotika, a szépség a fontos. Ügynöke, Kajdi Csaba szerint aktfotóinak népszerűségében a modell karaktere is közrejátszik: „Azért indult el ezen a téren, azért fedezték fel, mert gyönyörű, nőies alakja van. Ő nem a klasszikus kifutós, vékony modell, hanem nagyon feminin, nőies nő. Mindez ártatlan arccal és tekintettel párosul. Elmondhatjuk, hogy Enikőnél az kifejezetten előny, hogy nem a kifutós soványságot képviseli” – mondta a Velvetnek Kajdi, aki egyébként a külföldi ügynökségekhez hasonlóan nem szabja meg a világ 12-dik legkeresettebb modelljének, hogy borotválkozzon egy-egy keményebb fotózás előtt.

„Nem szól bele az ügynökség, hogy milyenre borotváljam a hónaljam, de egyszer volt egy kérésem, hogy 'figyelj csak, csinálni fogsz egy sorozatot, és az lenne a kérés, hogy ne borotválkozz egy hétig, mert a fotós úgy szeretné.' Hát akkor nem borotválkoztam”.

Mihalikot azonban nem csak ruha nélkül fotózzák. „Szeretem az aktot és a ruhás fotózásokat is, de minden a stábtól függ. Nagyon szeretek olyan emberekkel dolgozni, akár aktfotó-sorozatot készíteni, akikben megbízom, akiknek ismerem a munkáját és tudom, hogy semmiképp nem jöhetek ki rosszul a helyzetből. De nagyon szeretem a retró sorozatokat is, imádom a ruhákat!” – tudtuk meg.

Még minimum hat év

Akármilyen jó stábbal dolgozik, sosem barátkozik, mint mondta, nála a munkakapcsolat munkakapcsolat marad: persze mindenki másnak, neki is vannak olyan kollégái, akikkel szeret dolgozni, és olyanok, akikkel nem. Terry Richardsonnal például nagyon szeret. „Terry Richardsont imádom, ahányszor hallom, hogy valaki valami rosszat mond róla, sosem értem meg. Úgy gondolom, hogy ő egy rendes, bohókás ember”– mondta Mihalik, aki igen visszafogottan nyilatkozik arról is, hogyan futott be. „Mindig azt a visszajelzést kapom, hogy az emberek szeretnek velem dolgozni. Még sosem volt rám panasz, mindenkivel ki tudok jönni. Nem csak az a fontos, hogy néz ki egy lány ruhában, hanem az is, hogy megkönnyíti-e a munkamenetet”.

„24 leszek, úgy gondolom, 30 éves korig még simán lehet csinálni, onnantól kezdve kell azon gondolkodni, hogy akkor ebből mostantól kezdve mit lehet kihozni. Már most sokat gondolkodom, de még nem találtam ki, pontosan mivel szeretnék foglalkozni, ha a modellkedésnek vége” – mondta Mihalik, aki még mindig tud sorolni elérendő célokat: a Vogue címlapokon kívül rengeteg reklámkampány is van, amiben szívesen szerepelne.