Rékasi Károly asszonya többé nem szólít játékra a Reflektorban, de sebaj, ott a pálinka, a szinkron, a család és a világirodalom megannyi remek idősödő karaktere.

Détár Enikő 2003-tól vezette az akkor még az egyik hazai mobilcég által szponzorált Találkozások (aka Reflektor) magazinműsort. Megjelenése a képernyőn korszakalkotó pillanat volt, hiszen műsorvezetőtársával, István Dániellel majd tíz év alatt annyi wannabe és kevésbé wannabe celebbel történt zéró információról számoltak be elképesztő hangsúlyozással, hogy az már egy komolyabb Guinness-rekordnak is számíthatna, ha más országokban nem pont ugyanígy történne az egész.

Plébojba vele

Számításaink szerint a színésznőségét egyetlen pillanatra el nem felejtő Détár körülbelül 1012 esetben állt kék háttér mögé, hogy a súgógép parancsára, óriási levegővételekkel és döbbent arcjátékkal számoljon be valamelyik aktuálisan futtatott RTL Klubos sztárocskának a körömletöréséről, szüléséről, autólopásáról a pletykákra éhes honi közönségnek. Sztárok, celebek jöttek és mentek, de Détár sminkje és dekoltázsa örökérvényűnek tűnt, egészen mostanáig, hiszen április 29-én végül bejelentették: minden jónak vége lesz egyszer, Enci megy a levesbe. Ezt persze nem így mondták, hanem közös megegyezést emlegettek, meg keserédes könnyek elmorzsolásáról is szólt a fáma, ahogy ez lenni szokott.

Meglepő módon a főképp musicalekben fellépő színésznő nem kapott műsorvezetői széket sem a Reggeliben, sem a CoolTV-n, így megelőlegeznénk neki, hogy – nehéz ezt szépen megfogalmazni – eljárt felette az idő, és bizony vannak ráncok, amiken már az alapozó sem segít.

Azt nem tudjuk, mennyit dobott Détár népszerűségén, hogy nyolc évig beszélt egy műsorban olyan arcokról, akiknek a nevét amúgy feltehetően sosem hallotta volna, de az biztos, hogy a majdnem válással végződött szakításának nem lett volna ilyen komoly visszhangja, és még arról sem biztos, hogy tudnánk, hogy egyszer ellopta a papucsát egy sirály.

Lábakon állni

Az elmúlt években – ami nyolcnál mellesleg sokkal többnek tűnik – felnőtt Détárék nagyobbik gyereke, és a színház mellett férjének, Rékasi Károlynak még arra is bőven futotta az erejéből, hogy beszálljon a pálinkabizniszbe, így ha ne adj' isten Bartha Zsoltot is kivágnák a Barátok köztből, akkor is lenne mit a tejbe aprítani.

Détár Enikő mellesleg ügyesen távol tartotta magát a celebvilágtól, így nem jelent meg minden ingyenkajával és piával kecsegtető píárbulin, sőt nyaralni is csak évente egyszer-kétszer ment el heti magazinok fotósaival felvértezve, ezt a kis pihenést pedig aligha sajnálhatjuk tőle. Bár píárbulikon nem vett részt, nyilatkozott szellemlakta házakról, kártyavetőkről és arról, hogy bizony őt is rajtakapta a gyerek szex közben, ami tulajdonképpen totálisan felesleges volt, dehát ugye, ilyen ez a showbiznisz.

Ön szerint mit csináljon Détár Enikő?

Persze, amikor kitört a baj, azaz ágynak esett a Találkozások/Reflektor magazin főcímdalát eltrallalázó művésznő, akkor egy egész ország izgulhatott azért, hogy most akkor hangszalag polipja vagy idegösszeomlása van, esetleg mindkettő egyszerre. 2005-ben már kiderült, hogy hajlamos a depresszióra, amiből – ha a Rékasitól kapott autó nem is –, egy friss szerelem kirántotta, igaz, ezzel újra címlapokra került, hiszen korábban ő és a férje volt a hűség és boldog házasság élő szobra. Egy ideig ment, hogy most akkor mi lesz, de végül semmi se lett, így az RTL Klubnak nem sikerült Liptai Claudiát faragnia Détárból, részben, mert sem ő, sem Rékasi nem panaszolta tele a sajtót, részben meg, mert pechükre még ki is békültek.

Most mi lesz?

Az mindenesetre látszik, hogy nem tesz jót a színésznőnek a mellőzés, hiszen június elején férje ismét befektette az egyik szanatóriumba, ám hamarosan haza is vitte, mivel a kórházban felújítási munkálatokat végeznek, amitől nem tudott nyugodtan pihenni. Mostanra állítólag jól van, ha lehet hinni a pletykáknak, bár akkor ez egy igen rövid lefolyású depresszió volt, lehet, hogy a kereskedelmi televíziózás mégsem csinálta ki teljesen a művésznőt. Ezt látszik alátámasztani, hogy a napokban újra haknizott a Dívák éjszakája című remekművel.

Arról majd nyilván Szily Nórával fog őszintén beszélgetni a színésznő, hogy akkor most hogyan tovább, maximum sok erőt kívánhatunk az öregedéstől olykor parázó Détárnak. Persze reméljük, attól, hogy többé nem kell neki fél napig híres csillagocskákat és az értük izguló pereputtyot felkonferálnia, még megtalálja a helyét a színpadon, akár az öregecskedő feleség szerepkörben is, és akkor nem kell háztartásbelinek lennie, ami számára egyenértékű lenne az öngyilkossággal.