horoszkóp

Csonttá fogyott Patrick Swayze-vel sokkol a National Enquirer

2009.04.09. 20:03
A hasnyálmirigyrákkal tavaly diagnosztizált színész ugyan még mindig optimistán nyilatkozik, a National Enquirer most olyan lesifotókat hozott róla címlapon, melyek szerint már szinte felismerhetetlenné fogyott. A lap húzása kiadós megbotránkozást okozott még abban a médiában is, ahol a valóságshow-celeb Jade Goody haldoklását pár hete mindenki versenyt tülekedve közvetítette.

Nagy vihart kavart a National Enquirer legújabb száma, amely címlapján a rákbetegsége miatt már csonttá fogyott Patrick Swayze fotóival adja el magát. A láthatóan meggyötört, csontsovánnyá aszott, a kezelések miatt haját elvesztett színészt szürke baseballsapkában, sötét dzsekit és hátizsákot viselve, fülében telefon-kihangosítóval kapták le a lesifotósok Los Angeles utcáin valamikor április elején. A megbízhatóságáról és diszkréciójáról nem híres termék - ami a sokkoló képeket a „Patrick Swayze már csak 47,6 kiló” címsorral nyomatékosítja -, mindezzel kiadós felháborodást keltett még a kevéssé gátlásos tabloidok körében is.

Már egy éve temetik

Swayze-nek nem először gyűlik meg a baja a National Enquirerrel: ez a lap szivárogtatta ki betegsége hírét, és az elmúlt év hírtermését átnézve elmondható, azóta is szinte havonta jósolgatják a halálát. Ők írták azt, hogy betegsége nem reagál a terápiára, rosszabbodott az állapota, vagy hogy a színész már le is állíttatta a kezelését. Swayze minden alkalommal hivatalos sajtóközleményben volt kénytelen cáfolni a lap találgatásait.

A Swayze testsúlyára vonatkozó lapállítást ennek fényében szintén nem vehetjük készpénznek tőlük, de egy Barbara Waltersnek adott januári tévéinterjújában a már akkor is láthatóan törékeny színész még azt állította, húsz fontot (azaz kb tíz kilót) fogyott, és azon a felvételen még valóban jobban hasonlított egykori önmagára, mint a most megjelent fotókon.

Nem mindig optimista

Az 56 éves színésznél 2008. januárjában diagnosztizálták a hasnyálmirigyrákot, azóta ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, állapotáról pedig csak töretlen optimizmussal nyilatkozik. Először idén januárban, Barbara Walters beszélgetőshowjában beszélt nyíltan a betegségéről, és arról, ő sem mindig optimista. Mint elmondta, küzdelmét igyekszik privát ügyként kezelni, csak a legszenzációhajhászabb hírekre reagál, amelyek a családját bántják: "A remény hihetetlenül törékeny dolog, és a szeretteim nem azt érdemlik, hogy ilyenekkel elvegyék tőlük".

Swayze Waltersnek azt is bevallotta, retteg attól, ami előtte áll: „Igen, félek. Igen, dühös vagyok. Igen, azt kérdezem, ’miért pont én?!’. Biztos lehetsz benne, hogy a poklot élem át, és még mindig csak ízelítőt kaptam belőle”.

Az interjú folytatása (5 részben):

Kórtörténet

Patrick Swayze-nél több mint egy éve, 2008 januárjában diagnosztizálták a betegséget, ami a rák egyik legalattomosabb típusa. Mivel tünetmentes, legtöbbször már későn veszik észre, ráadásul az egyik legagresszívabb is: gyors lefolyású, és gyógyulási esélyei alacsonyak. Magyarországon a halálozást okozó daganatok között a hasnyálmirigyrák az 5. helyen áll, és az összes rákos halálozás közel 5%-át okozza.
A hasnyálmirigyrák alattomos, a korai időszakban alig, vagy csak rendkívül nehezen felismerhető megbetegedés, tüneteket ugyanis többnyire csak akkor okoz, amikor már meglehetősen előrehaladott stádiumba jutott a daganat. A leggyakrabban mutatkozó tünetek: nagyfokú étvágyvesztés, lesoványodás, leromlás, hányinger és hasmenés.
Jellemző rá a gyors terjedésre való hajlam. A nyirokereken keresztül igen korán beterjed a környéki (regionális) nyirokcsomókba, de a szomszédos szervek közvetlen rákos beszűrése is gyakori jelenség. Korán bekövetkezik a ráksejtek vérerekbe való betörése és a vérpályákon át a szervezet távoli szerveibe történő eljutása is. A vérpályákon át történő terjedés révén áttétek (metasztázisok) alakulhatnak ki, elsősorban a májban, tüdőkben, csontokban, de más szervekben is.
A hasnyálmirigyrák gyógyítására csak akkor van esély, ha az a legkorábbi stádiumában - még mielőtt terjedése megkezdődött volna - sikerül felderíteni. Az esetek többségében (mintegy 80%-ában) azonban ez már csak akkor következik be, amikor már a gyógyulás reményével kecsegtető műtét nem végezhető. Viszonylag hosszabb túlélés elérésére az egyetlen lehetőség a hasnyálmirigy rákosan beszűrt részének sebészi eltávolítása.
Forrás: Daganatok.hu

Szemmel láthatóan leromlott állapota ellenére azonban Swayze-nek még mindig jó a hangulata, tele van tervekkel, és mindig csak az adott napra összpontosítva folytatja harcát a túlélésért – mondta el Whoopi Goldberg, a színész közeli barátja a GMTV című reggeli tévéműsorban. „Ugyanúgy tesz, mint ahogy bárki tenne az ő helyében: az adott napnak él. Nincs a hátára bélyegezve a szavatossági ideje, ahogy senkinek se: egyszerűen tisztában vagyunk vele, hogy ez a dolog előbb-utóbb majd bekövetkezik, és ő is így tekinti ezt az egészet” – fogalmazott a színésznő. A színész ugyanakkor még tervez: Goldberg szerint egy saját tévéshowra készül. "Nagyon le van fogyva, de kiegyensúlyozott" - zárta rövidre Goldberg.

19900713 mat g90 753

Swayze 2008-ban, betegsége diagnosztizálása után orvosai legvérmesebb reményeit is felülmúlta, amikor leforgatta a The Beast című tévésorozat első szériáját. Szerepel továbbá a sztriptízelő Jessica Biellel hirdetett Powder Blue című krimiben, és már készül a The Beast második szériájára. Goldberg szerint a haját se a kezelések miatt vesztette el, hanem a sorozatban alakított szerepe miatt saját maga borotválta le.

De hát Jade Goody is...!

Márciusban hunyt el a méhnyakrákkal tavaly diagnosztizált Jade Goody angol valóságshow-celebritás, akinek állapotáról minden különösebb felháborodás nélkül versenyt tudósítottak a bulvárlapok. Míg azonban Swayze megpróbálja állapotát magánügyként kezelni, ezért az érthető emberi kíváncsiság ellenére is joggal várhatna el bizonyos szintű diszkréciót, addig vele ellentétben Goody tudatosan és okkal vállalta, hogy a nyilvánosság előtt haljon meg: azért, mert ez volt az egyetlen módja, hogy anyagilag a lehető legjobban biztosítsa két fia jövőjét. Goody ezért haldoklásának minden pillanatát jól fizető szerződésekkel adta el a lapoknak - túlnyomórészt az OK! magazinnak - , halála előtt két héttel tévékamerák előtt ment férjhez, kórházi kezeléseit és hétköznapjait valóságshowjában dokumentálta, utolsó napjaiban pedig állapotának minden változását újságcikkek taglalták. A hiénázás persze őt sem kímélte: az OK! szintén beleszaladt egy jókora botrányba, amikor már Goody halála előtt megjelentette a hősnőjüket elsirató Jade Goody emlékszám-kiadását. Goody ellentmondásos megítélése ellenére is az angol média egyik legforróbb témájává vált az utolsó hónapokban, amit jól jelez, hogy végül temetése is Diana hercegnőét megszégyenítő médiaasszisztálással és többezres gyászoló tömeggel zajlott.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft