Kinyírta Jade Goodyt az OK! Magazine

2009.03.19. 19:55
A lap legfrissebb száma fekete keretes, szívszaggató nekrológot hoz a címlapon a haldokló valóságshow-celebről, melyben már utolsó szavait is idézik. Mindebben az se zavarja őket, hogy Goody még él. A család felháborodás helyett „hálás a támogató hozzáállásért”, állítja a lap.

Bár a rákban haldokló Jade Goodyról hétvégén már felreppent a hír, hogy talán a hétfőt sem éri meg, a valóságshow-hősnő egyelőre még életben van. Az eheti OK! Magazin friss száma azonban biztosra akart menni, és könnyzacskófacsaró összeállítással emlékezett meg róla, amelyben már utolsó szavait is idézik. Ezek után csak remélni lehet, hogy Goody nem felejti el, a szerződésben foglaltak szerint ezt kell majd mondania halálos ágyán: "Visszatérek a mennyországból, hogy vigyázzak a fiaimra".

Ízlések és pofonok

A lap fekete keretes címlapján Goody egyik esküvői fotóját hozza, amelyen a kezelések miatt már kopasz celeb a fiait öleli. A „Jade Goody Official Tribute Issue” (kb: Jade Goody Emlékszám”) már a címlapon a „Szerető emlékeinkben él” szófordulattal emlékezik meg róla, sőt azt is beígéri az olvasóknak, hogy megtudhatják, mik voltak „Az utolsó szavak!”. Igaz, a halál pontos időpontját azért ők sem merték feltüntetni, csak az 1983-2009 évszámokat, de Goody állapotának ismeretében ezzel valószínűleg tényleg nem nagyon tudnak mellélőni.

Kamerák előtt halni meg

Jade Goodyt 2008 nyarán diagnosztizálták méhnyakrákkal, és a kemoterápia ellenére idén év elején kiderült: a rák továbbterjedt a májára, beleire és nyirokrendszerére, most pedig már az agyára is. Az 2002-es angol Big Brotherben feltűnt, ellentmondásos megítélésű híresség, aki a Big Brother után saját reality showja okán amúgy is évek óta kamerák előtt élte életét, a halálos diagnózis megtudtakor úgy döntött, haldoklásából is kihozza, amit csak lehet, hogy a befolyó pénzből még biztosíthassa két fia jövőjét. A fiúk anyagi helyzetéért a hírek szerint már nem kell aggódni, anyjuk eddig már másfél millió fontot (közel félmilliárd forintot) keresett nekik. A News of the World vasárnapi kiadása szerint Goody állapota vasárnap hajnalra virradóra rosszabbodott, lehetséges, hogy már a hétfőt sem éli meg.

A 27 éves Goody azonban - bár valóban csak napjai lehetnek hátra -, jelenleg még mindig él. Állapota nem változott a hétvégihez képest, nagyon gyenge, és annyira be van gyógyszerezve, hogy már csak pár percet tud ébren tölteni, de „Beint a Kaszásnak” – idéz egy családi barátot a Sun. A konkurencia gátlástalan, ám tuti példányszámnövelő húzására válaszul a Sun felháborodott olvasói levelekből szemezget, amelyek mind ízléstelennek és mohónak ítélik az OK! húzását, fejeknek hullását valamint bocsánatkérést követelve a lap szerkesztőitől Goody, a család, valamint a rajongók felé.

Van az a pénz

Az nem titok, hogy a haldokló valóságshow-szereplő igyekszik minden pénzt kihozni állapotának napi szintű közvetítéséből, és ebben az OK! magazinnak is kiemelkedő szerepet adott: velük kötött exkluzív szerződést múlt hónapban tartott esküvőjének teljeskörű tudósítására, állítólag 700 ezer font (225 millió forint) körüli összegért. Ezért a pénzért a lap annyira exkluzív sztorit akart, hogy még Goody életrajzírója – és egyben barátnője - sem vehetett részt a ceremónián, mivel egy konkurens lapnál dolgozik. A haldokló reality-celeb bevallottan 4 és 5 éves fiai jövőjét akarja megalapozni azzal, hogy kiárusítja utolsó perceit - a hírek szerint már a temetését is eladta, bár egyelőre nem nevezték meg, kinek -, egy lapzárta miatt idő előtt kinyírni azonban az olvasók szerint sem ízléses húzás.

ni20022009 006

A lap azonban nem így gondolja: szerintük ez nem nekrológ-különszám, csak „Jade életének ünnepélyes összefoglalása”, a kritikákra reagálásul kibocsátott közleményben pedig azt állítják, maga a család is „megérti és nagyon kedves gesztusként értékeli” a kiadványt. Sőt, a közlemény szerint "a család egyúttal arra is megragadta az alkalmat, hogy hangsúlyozzák, mennyire hihetetlenül hálásak azért a nagylelkű támogatásért, amelyet az OK! Magazin nyújtott számukra ezekben a különösen nehéz időkben”.

Hogyan lett celeb Jade Goody?

Az egykori fogorvosi asszisztens 2002-ben lett tévéceleb a brit Big Brotherben. Egy ideig gúny tárgya volt kaotikus jelenései miatt, és mert az általános tudása is jócskán hagyott kívánnivalót maga után: számára például újdonság volt, hogy Rio de Janeiro nem egy személy, hanem egy város. Mindezek ellenére népszerű lett, szereplései révén pedig a bulvárlapok sztárja is, és hírnevét ügyesen kamatoztatta. Kisebb vagyont is összehozott egy saját CD-vel, egy parfümmel, és még számos más tévéshow-val is. 2007-ben azonban megtört a róla kialakult kedvező kép. A Channel 4 brit tévé sikerei nyomán beválogatta Goodyt és anyját a Celebrity Big Brother című különkiadásba is, ahol aztán rasszista kijelentéseket tettek egy másik lakóra, a híres indiai filmszínésznőre, Shilpa Shetty-re [4]. Goody megbánta, amit akkor tett, és beleegyezett, hogy részt vesz a Big Brother indiai verziójában. Éppen ennek a shownak az egyik adásában, a kamerák előtt tudta meg, hogy méhnyakrákja van. A nő ekkor azonnal hazautazott, hogy kemoterápiás és besugárzásos kezelésekkel megpróbálják megfékezni a betegséget, de a múlt heti vizsgálatok kimutatták: áttétek képződtek, és legfeljebb pár hónapja lehet hátra. .

A BBC News megszólaltatta Goody hivatalos sajtósát, Max Cliffordot is az ügyben, aki természetesen megerősítette, hogy a rokonság megértette egy ilyen előrehozott tribute-szám ötletét, sőt egyöntetűen támogatta azt. Igaz, egy másik interjúban a Radio 1 Newsbeat műsorában azért elárulta, Goody anyósa „nem nagyon örült” a kiadványnak. Clifford álláspontja az interjúk sorrendje szerint egyre elítélőbb, a Mirrornak már úgy fogalmazott: „Ez nem volt szép. Úgy néz ki, mint egy halálhír. Ezzel túl messzire mentek és ez csúnya dolog volt, de azóta már bocsánatot kértek Jade-től és a hozzá közelállóktól. Csak jószándékból csinálták”.

Ciki

Liam Neeson szerdán elhunyt nejét, Natasha Ricardsont is idő előtt siratta el a TimeOut New York, amikor a színésznőről felreppentek a hírek, melyek szerint síbalesete óta kómában fekszik és agyhalottnak nyilvánították. A lap ezt már hétfő délután hivatalos halálhírként közölte, melyet sok más orgánum tényként kezelve át is vett, és melyért később bocsánatot is kértek. Sajnálatos módon nem tévedtek sokat: mivel agyhalál esetén nem várható felépülés, a család kérésére szerdán valóban lekapcsolták a gépeket, amik addig fenntartották a színésznő életfunkcióit. A Daily Mail szintén ízléstelen húzással próbált nézettséget vadászni Richardson halálából, amikor mai számukban hozták a kórházból épp távozó családtagok fotóját: a láthatóan összetört Neesont és a zokogó anyát, Vanessa Redgrave-et.