Ha erős is lenne kimondani, hogy 2014 a szellemészlelések éve volt, az mindenképpen biztos, hogy rengeteg olyan eset került be a hírekbe, amelyek szereplői szellemet kiáltottak. Mivel olvasóink kimutatható hányada többször is jelezte, hogy valamilyen formában hisz létezésükben, most összeszedtük az idei év efféle jelenségeit. De hogy több legyen ez (egy esetleg kicsit ijesztő) történetismétlésnél, áltudományos módszerrel próbálunk rendet vágni a mindenféle jelenések között, valahogy úgy, mint a középkor különösen kedvelt műfajának számító bestiáriumok szerzői. Szellemrendszertan!

Túlmozgásos szellemek

A feltűnési viszketegségben szenvedő szellemjelenségek közé sorolhatjuk például az angliai régiségboltban tomboló gömböt, ami igazából egy eléggé minekvan lény: jön-megy, felfordulást csinál, de igazából se haszna, se látszatja. Távoli pajtása a még csak kupit se okoz: az angliai kocsmaszellem – kilétéről az ősforrások is elegyes véleménnyel vannak - a közlekedésen és ücsörgésen felül csak annyit tud, hogy úgy néz ki, mint Paksi Endre holdárnyékban. Felpörgött változata a (bolív) stadionszellem, amely ugyancsak megy, de nagyon gyorsan. Ritka, jólöltözött változata a Keanu Reevest és dadáját illő öltözetben vizitáló semmiség. Valamivel gyakoribb a szellemhajó, annak sincs sok értelme, de legalább eredete tisztázott.

Létezésük oka egyelőre ismeretlen, tevékenységük nem értelmes. Céljuk nem tisztázott – egyelőre. 

Szadista szellemek

Ezen nincs mit magyarázni: jön és azt akarja, hogy nekünk rossz legyen. Célja többféle lehet, de ennek mindenképpen része, hogy riogat. Ezek közé tartozik a fekete szemű kislány, amely rémisztőségét vijjogással fokozza.

Szexuálisan aktív szellemek

Céljuk egyértelműen szexuális öröm szerzése, vagy maguknak, vagy a személynek, akit háborgatnak. Enyhébb megjelenési formája a melltartólopó szellem, bár arról megoszlanak a vélemények, mennyire számít enyhének, ha valaki hétszer költözött már el a túlvilági tolvajok miatt. Durvább eset viszont a kúrószellem, aki az ebben a cikkben látható, dévaj tekintetű Marie Melshet látogatta korábban, és reméljük, a mai napig sok örömöt szerez neki.

Jó szándékú szellemek

Gyógyító jelenésről idén sajnos csak egyszer számolhattunk be, de az egy reménykeltő eset volt: egy idős urat, Bob Large-ot látogatott meg a betegágyánál, Large pedig ettől nagyon gyorsan rendbejött. Pedig korábban az orvosok azt mondták, már nincs remény. Talán ugyanezen orvosok mondták azt is, hogy gyakori jelenség a szőke, köpenyes szellemnő a kórházban, amely korábban elmegyógyintézet volt.

Celebek iránt érdeklődő szellemek

Talán az ő táboruk volt a legnépesebb: idén megemlékezhettünk Megan Fox szellemi irányítóiról, Kate Hudsonék családilag (hiszen a kedves mama is érintett) észlelt holtjairól, illetve a Demi Lovato mögött látható rémalakról. Keanu Reevest csak azért nem ide soroltuk, mert ő gyerekkorában találkozott szellemmel. És akkor még nem volt celeb.

És ön hisz a szellemek létezésében? Az ilyen szavazásainkon elég elegyes végeredmények szoktak kialakulni, úgyhogy ezt most kinevezhetjük ügydöntőnek. Na de nyugodjanak meg, mi is viccnek szántuk az egészet. Szellemek nincsenek, legfeljebb horrorfilmekben és Shakespeare-darabokban, mondjuk. 

Vagy mégis vannak?