Az ősz óta áll a közérdeklődés előterében a Weinstein-botrány, illetve ennek kapcsán a szexuális zaklatásokkal és erőszakkal szembeszálló #metoo-kampány. Bár nemcsak a filmipart érinti ez a probléma, a legtöbbet mégis a színésznőkkel szemben elkövetett erőszakról és más visszaélésekről hallunk, ami részben Rose McGowan munkájának eredménye. De Hollywoodon kívül a divat világa is kapott valamennyi figyelmet, sőt, Terry Richardson botrányairól rengeteget lehetett hallani azelőtt és azután is, hogy a #metoo-mozgalom bekerült a hírekbe.

A férfiak ellen elkövetett visszaélésekre azonban a jelek szerint sokkal kevesebben kíváncsiak, pedig a férfimodellek sincsenek feltétlenül sokkal jobb helyzetben, mint kolléganőik. Alább összefoglaljuk, hogy mi az, amit eddig tudni lehet, és Pusztai Olivér volt modellt kérdezzük saját tapasztalatairól.

A legutóbbi vádak

A #metoo-mozgalomba próbálja bekapcsolni a férfimodelleket is többek között az alábbi interjú, ami a The View című műsorban ment le, és ami a New York Times egy riportján alapszik. A január vége felé leadott műsorban a Bruce Weberrel és Mario Testinóval szemben korábban már felhozott vádakat erősíti meg három volt modell.

Bruce Weber és Mario Testino a világ legismertebb fotósai közé tartoznak. A fenti borítófotón Joan Smalls, Jordan Barrett  és Amber Valetta modellek társaságában látható Weber különösen ismert szexi, gyakran meztelen modelleket ábrázoló fényképeiről, nemrégiben egy magyar modellt is fotózott. Őróla többen állítják egybehangzóan, hogy azt mondta egy-egy fiatal, gyakran ruhátlan modelljének, hogy egy relaxációs légzési technikát mutat meg, de a szituációnak hamar szexuális töltetet adott és fogdosni kezdte azokat, akiket fényképeznie kellett volna. Ezen a videón az a sajtótájékoztató látható, ahol további két áldozata jelentette be, hogy perelni fog. Itt készült az alábbi kép is.

Amiért nem szabadna, hogy ez újság legyen

Amíg Harvey Weinstein cselekményei sokkoltak csomó mindenkit, addig annak nem szabadna senkit sem meglepetésként érni, hogy hasonló szexuális visszaélések a divatiparban szintén történnek és az áldozatok között férfiak is vannak. Az elmúlt években több volt férfimodell mondta el, hogy miért hagyta el a divatipart, pontosan nevén nevezve a problémát – csak az elkövetőket nem. Így aztán, hogy nem szerepeltek sztárfotósok vagy híres tervezők a történetben, nem kaptak különösebben nagy nyilvánosságot ezek a figyelmeztetések. És természetesen a téma még kényesebbé válik azzal, hogy két férfi közötti viszonyról szól, miközben a férfimodellek történeteit a női egyenjogúságért folyó harcba nyilván nem lehet beleilleszteni.

Mi ugyan említettük egy évvel ezelőtt Barrett Pall modellről a Kockahas blogban, hogy felszólalt a divatiparra jellemző szexuális és egyéb visszaélésekkel szemben, de az erről szóló videója akkor már két éves volt, és nyilvánvalóan nem sok vizet zavart. Hát talán majd most: Pall szintén a #metoo-kampány kapcsán azóta újabb videót posztolt, azzal kapcsolatosan, hogy a meleg modelleket ezek a zaklatások még nehezebben érintik, mint heteroszexuális kollégáikat, hiszen róluk azt gondolja mindenki, hogy ők úgyis melegek, biztos maguk is kívánták a szexet az illető fotóssal, tervezővel vagy más divatipari fejessel.

Barrett Pall az elsők között volt 2015-ben, akik arról meséltek, hogy milyen visszaélések érték, amíg modellként dolgozott, de azóta egyre többen követték a példáját, többek között Travis Bryant is hasonlókról számolt be a Youtube-on ebben a videóban, szintén még a Weinstein-botrány kirobbanása előtt, szintén teljesen visszhangtalanul. Ő azt mondja, hogy egyrészt ő is folyamatosan fogdosásnak volt kitéve modellként, egy pontosan meg nem nevezett sztártervező pedig azt mondta neki, hogy csak akkor adja oda neki a már beígért munkát, ha lefekszik vele. Bryant erre nemet mondott, az előre már lefoglalt megbízásnak pedig lőttek, ráadásul az egészre Bryant ügynöke azt csak válaszolta, hogy a srácnak igent kellett volna mondania a tervező ajánlatára.

„Egyszer találkoztam ilyen esettel”

A témával megkerestük Pusztai Olivért is a Stíler blogtól, aki 6 évig dolgozott modellként Milánóban és más európai nagyvárosokban, illetve a távol-Keleten. A következőt mesélte:

Egyszer találkoztam ilyen esettel – Milánóban az egyik modellmenedzsment vezetője ajánlotta fel, hogy mi lenne, ha összebújnánk. Ez nem zaklatás volt, csak bepróbálkozott, én pedig nemet mondtam. Elmondtam ezt utána az ügynökségemnek, ahol azt mondák, hogy nem fognak többet dolgozni az illetővel.

Azt is megkérdeztük tőle, hogy vajon most, hogy némi figyelmet kaptak ezek a visszaélések, várható-e bármi változás, de Pusztai Olivér nem igazán optimista:

Ezek az emberek kihasználják a fiatal srácok naivságát, akik hisznek abban, hogy a modellkedés egy álommeló, amivel megalapozhatják a jövőjüket. Ezért visszaélések mindig lesznek, főleg amíg van olyan modell, aki be is vállalja a szexet az előrejutás érdekében. Ráadásul annyian használták most már a #metoo-mozgalmat, annyian álltak elő ilyen történetekkel, hogy kezdi elveszíteni az erejét.