Nagy Marianna szexológus-pszichológussal januárban készítettünk egy hosszabb interjút, amiben beszélgettünk vele a munkájáról és arról is, hogy kutatást készít a magyar Tinder felhasználókról. Olyan kérdésekre keresett válaszokat, hogy ki milyen célra használja az alkalmazást és mit vár a társkereső appon szerzett ismeretségektől. A felmérés azóta lezárult és mostanra az eredmények is megvannak.

„Kutatásunkban a Tinder használat motivációit vizsgáltuk. A kérdőívet az interneten tettük közzé, a kitöltőknek a demográfiai adatokon túl a Tinder Motivációs Skála (TMS) alapján arra kellett választ adni, hogy milyen motivációk mentén használják a Tinder-t. A kérdőívet összesen 968 (többségében Index és Velvet olvasó) töltötte ki, ezt szeretnénk itt is megköszönni.

Az adatok elemzése során elsősorban nemi különbségeket kerestünk, de figyelemmel voltunk a korcsoportok és a családi állapot szerinti eltérésekre is. A pontosabb eredmények érdekében a kapott válaszokat illesztettük családi állapot, korcsoport és nem szerint

- kezdi a szakember, majd kitér a motivációkra részletesebben is.

„Első helyen a hosszú távú partnerkeresés szerepel, ezt követi a kíváncsiság (!), majd az időtöltés, szórakozás, illetve a flörtölés található a harmadik és a negyedik helyen, és csak ötödik a szexuális élménykeresés.

Ezen adatok alapján úgy tűnik tehát, hogy nem helytálló az a megállapítás, hogy a Tinder kizárólag egy szexpartnerkereső alkalmazás. Tény, hogy nagy különbség nincs az első 5 hely között, de a hosszú távú partnerkeresés első helye nem megkérdőjelezhető.

Jelentősen árnyalja ezt a sorrendet, ha megvizsgáljuk a különbségeket nemek szerinti bontásban. A statisztikai próbák szignifikáns eltérést mutattak ki a következő skálákban: partnerkeresés hosszú távra, szexuális élménykeresés, figyelemelterelés, kíváncsiság.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a nők számára fontosabb a partnerkeresés hosszú távra, míg a férfiaknál inkább a szexuális élménykeresés dominál. A kíváncsiság és a figyelem elterelése miatt is inkább a nők regisztrálnak a Tinderre.

Míg a férfiaknál gyakorlatilag ugyanolyan pontszámmal első a partnerkeresés és a szexuális élménykeresés, addig a nők számára egyértelműen a hosszú távú partnerkeresés a fontos. Sokkal hátrébb kerül a szexualitás, mint motiváló tényező, megelőzi a flörtölés, párkapcsolat vége, társasági élménykeresés, időtöltés, szórakozás, figyelemelterelés, kíváncsiság is.

De a más-más korosztályok és az eltérő családi állapotú Tinderezők is nagyon különbözően használják az alkalmazást. Erről a cikk folytatásában, az Intimszféra blogon, itt olvashat!

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A magyar nők másra használják a Tindert mint a pasik

Nagy Marianna szexológus arra vállalkozott, hogy felméri, hogyan használják a szexpartnerkeresőt a magyarok. A kutatása eredményeit itt olvashatja.

6 · Mar 21, 2018 04:04pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments