A világ leghülyébb törvényei talán még az amerikaiakat is felülmúlják

vik
2018.12.31. 16:30

Két évvel ezelőtt már rácsodálkoztunk, micsoda elmebajos törvényeknek kell megfelelniük az Amerikai Egyesült Államokban élőknek, ha szabadon és nem a rács mögött szeretnék tengetni az életüket. Megtudtuk például, hogy Kaliforniában senki sem sétáltathatja póráz nélkül az oroszlánukat, New Yorkban pedig lecsukhatnak bárkit azért, ha hátrafelé sétálás közben gesztenyét talál enni.

Nos, van egy remek hírünk: nemcsak Amerika 50 államában vannak kattant törvényhozók és agyatlan, indokolatlan törvények, hanem gyakorlatilag a világ bármely pontján. Ezekből szemezgetünk idén, tartson velünk, és ámuldozzon! 

Kína

Ha ön buddhista szerzetes, gondolja át, hogy Kínába költözik-e a közeljövőben, arrafelé ugyanis tiltott dolognak minősül a reinkarnáció a kormány kifejezett engedélye nélkül. Azt nem tudjuk, mikor kell engedélyt kérni: reinkarnálódási szándék előtt, közben vagy után, de ez tényleg részletkérdés. Az meg pláne, hogy mi alapján adják meg azt a bizonyos engedélyt. 

Szingapúr

Szingapúrban 1992-ben betiltották a rágógumit, illetve annak rágását. A törvény alól kizrólag az jelent felmentést, ha a rágózni kívánó bebizonyítja, hogy tevékenységének terápiás hatása van. 

via GIPHY

Skócia

A régi kérdésre, hogy a skót férfiak mit viselnek a kiltjük alatt, egyszerű a jogi válasz. Semmit a világon, különben két sörre bírságolják őket egy régi törvény szerint. Az persze rejtély, hogy vajon miként ellenőrzik a törvény betartását, illetve ki szedi be a megfizetett bírságot.

Abban viszont óriási szerencséje van a skótoknak, hogy ha rájuk tör a szükség, bárkihez becsöngethetnek, hogy használhassák a vécét: következésképp skótként kötelező beengednünk bárkit, aki ezzel az indokkal kopog be hozzánk. Nem válogathatunk: ugyanígy kell eljárnunk a kisgyerekeknél, mint a sorozatgyilkosoknál - abban az esetben, ha bármelyiküknek is pisilnie kell. Ez van. 

Svájc

Svájcban kicsit szigorúbbak a toalettre járás szabályai, aminek alighanem a terhes nők, a gyerekek és az éjszakai rémálmokból felébredők isszák meg a levét leginkább. Az országban ugyanis este 10 óra után nem szabad lehúzni a vécét, ez ugyanis komoly zajszennyezésnek minősül. Érdekelne, a hangokra kényes svájciak mit csinálnának az idegesítő szomszédokkal, akik egész éjszaka mulatós zenével szórakoztatják a környéket. Bár lehet, hogy azt szabad. 

Nyugat-Ausztrália országai 

Rossz hírünk van a bármely nyugat-ausztráliai országban élő keményítőrajongóknak, ők ugyanis nem birtokolhatnak egyszerre 50 kg-nál több burgonyát. E rendeletnek az importkorlátozásokhoz van köze, amelynek eredményeképpen a Potato Marketing Corporationnek bármikor jogában áll megállítani és átkutatni a krumplit rejtegető gazemberek kocsiját. 

Franciaország

A francia Sarpourenx városa nem tűri, ha az emberek meggondolatlanul elhaláloznak, aztán még hallatlan módon igényt is tartanak arra, hogy eltemessék őket. Többször előfordult már, hogy kellemetlen problémákkal szembesültek az ilyen önző, kivagyi emberek miatt, ezért a polgármester kiadott egy rendeletet, amely megtiltotta az embereknek, hogy a város határain belül haljanak meg, hacsak nem vásároltak már temetkezési helyet a helyi temetőben. Azok, akik ezt figyelmen kívül hagyják, és felelőtlenül van képük ott elhalálozni, súlyos büntetésre számíthatnak. Mi meg gratulálunk a hivatalnak, ha ezt bárkivel szemben be is tudják tartani. 

Szamoa

A feleség születésnapjának elfelejtése bűn, legalábbis egy samoai zseniális jogalkotó szerint. Ezzel egészen könnyen tudunk azonosulni. Bocs.

Olaszország

Aranyhalat tart egy tálban? Nos, ön egy szörnyeteg. A hal, tudniillik, kizárólag saját esztétikai örömünkre, tartályban való túszként tartása állatkínzásnak tekintendő, ezért Rómában be is tiltották, és aki ezt megszegi, bírságot kell, hogy fizessen. Egyébként nem az olaszok az egyetlenek, akikre ez a törvény vonatkozik. A svájci kormány állatjogi döntése szerint az aranyhalak közösségi lények, ezért két, de inkább több halat kell tartani, vagy egyet sem. 

via GIPHY

Amerikai Egyesült Államok

Azért nem hagyhatjuk ki Amerikát sem, egy hülyetörvényes államnak ebben a listában is helyet kellett kapnia: ez pedig a nevadai Reno, ahol minden szexuális játékot betiltottak. Ez azért baromi ellentmondásos egyébként, mert Nevada az egyetlen olyan állam az Egyesült Államokban, amely jogilag engedélyezi a prostitúciót. Csak vibrátor ne legyen egyik félnél se! 

Na jó, van itt még egy elmebeteg törvény Oklahomából. Náluk betiltottak bizonyos állati öltözékeket, konkrétan nem engedik meg például, hogy egy háziállat

csizmát viseljen.

via GIPHY

A nyugat-virginiai Huntington lakosai különös engedélyt kapnak a családon belüli erőszakra: a városi törvény szerint a férjeknek engedélyezett megverni a feleségüket, de csakis akkor, ha ezt vasárnapi napon, nyilvános helyen teszik. Igazán nagvonalú gesztus.

Portugália 

Az évezredes emberi tradíció ellenére Portugália betiltotta az óceánba való pisilést. Igen, ahol emberek (és az állatok) szórakoznak, ott valóban sok pisi kerül a vízbe, de biztos, hogy ez az óceán legnagyobb problémája? És hogyan ellenőrzik a törvény betartását? Kiszúrják a gyanúsan kisimult arcú úszókat, és bilincsbe verve elvonszolják őket a rendőrségre mindenki szeme láttára?

Lengyelország

A lengyelországi Tuszynban élő gyerekeknek sanyarú sorsuk van: otthon kell hagyniuk Micimackós hátizsákjaikat, ételdobozaikat és sapkáikat, mivel a kedvelt rajzfilmfigurát a törvényalkotók hermafroditának tartják. Mivel nem visel nadrágot, és nemi szempontból nem rendelkezik specifikus nemi szervekkel, a mackót kitiltották minden játszótérről és gyermekek által látogatott helyről. Ilyen alapon érdekelne, hogy vajon Donald Kacsa öltözéke miért nem szúrt még szemet senkinek?  

Japán

Míg a világ többi része a túlsúly egészségügyi következményeivel foglalkozik, Japán úgy döntött, teljesen be is tiltja azt. Elhízni náluk illegális. A maximálisan megengedett derékbőség határértéke 85 cm a férfiak, és 90 cm a nők számára.

Németország

A német babákat elég szigorú szabály alapján kell elnevezni, vagyis az újszülött nevének tisztán ki kell fejeznie a baba nemét, így például a Mattit nevet elutasítják, mert nehéz megmondani, hogy a gyerek lány-e vagy fiú. 

Egyesült Királyság

A gyanúsan tartott lazac birtoklása bűnnek számít Angliában, az 1986. évi lazac-törvénynek köszönhetően. Akarjuk tudni, hogy mi számít egy lazac esetében gyanús tartásnak, ahogy azt is, hogy miért bűn birtokolni őket. Pláne, ha a birtoklásuk már nem történik gyanús, sanda tekintetű környezetben.