A '10-es években volt rá jópár példa, hogy egy-egy előadó vagy dal népszerűsége gyakorlatilag a semmiből hirtelen exponenciálisan megugrott. Senki nem számított arra, hogy Adele második albumának második kislemezével szimpatikus alternatív előadócskából hirtelen rekordgyáros gigasztárrá válik, ugyanígy senki nem látta előre se a Gangnam Style, se a Despacito, se az Old Town Road sikerét.

Úgy tűnik, még egy ilyen sztorit tartogat az évtized, és ennek a főszereplője bizonyos Toni Watson, művésznevén Tones and I, aki tavaly ilyenkor még utcazenész volt Melbourne-ben, idén viszont a népszerűségi-hallgatottsági listák élére került Dance Monkey című száma rengeteg országban, köztük például Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Ír-, Német- és Svédországban. A Dance Monkey az USA-ban egyelőre csak most kezd berobbanni, és elég sok minden múlik azon, hogy az amerikaiak is úgy rákapnak-e erre a dalra, mint eddig kb. minden más nép. Na de hallgassuk meg mi is végre, hogy miről van szó!

Szóval Tones and I egy ausztrál énekesnő, Melbourne környékén született, és a középiskolában tanult meg zenélni. 2018-ban döntött úgy, hogy elmegy Melbourne-be utcazenésznek, életének ezt a korszakát az alábbi Instagram-poszt szerint kábé így kell elképzelni:

Hát így élt, éldegélt Tones and I egy ideig, volt olyan, hogy lakása sem volt, hanem csak a furgonjában élt. De aztán idén februárban feltöltötte egyik számát, a Johnny Run Away-t egy ausztrál zenei oldalra, ahol kiugróan népszerű lett. Ennek következtében a dal hivatalosan is megjelent nem sokkal később, a Dance Monkey pedig májusban mutatkozott be, a klipjét júniusban töltötték fel a Youtube-ra, és augusztus első hetében lett Ausztrália legtöbbet hallgatott száma. A Dance Monkey Ausztráliában azóta is a slágerlista élén található, ami már rég megdöntötte Kylie Minoge rekordját azzal kapcsolatban, hogy milyen sikereket tud elérni Ausztráliában első slágerével egy hazai szólóénekesnő.

A nyár végére Tones and I az ausztrál fesztiválok nagy kedvence is lett, szeptember 28-án pedig a fél évvel korábban még sétálóutcák járókelőinek játszó énekesnő az ausztrál futballbajnokság döntőjén lépett fel. Az énekesnő hivatalos oldaláról kiderül, hogy Tones and I már most 2020 március végéig be van táblázva turnédátumokkal, fel fog lépni Ausztrália-szerte, de Nagy-Britanniában, Németországban, Hollandiában és az USA-ban is.

Akinek a Dance Monkey nem elég Tones and I-ból, az örülhet, mert már megjelent egy hatszámos EP a szerzőtől, ebből slágernek szánják a Never Seen the Rain és a The Kids Are Coming című dalokat, de persze sok helyen egyelőre a Dance Monkey zajos sikeres sem csengett még le, sőt, az USA-ban egy hete kezdett csak ismertté-hallgatottá válni ez a szám a mérvadó Billboard Hot 100 slágerlista szerint.

Itt vége is a gyorstalpalónak, nagyjából ennyit érdemes tudni jelenleg Tones and I-ról és a Dance Monkey-ról.