Nagy felháborodást keltettek Schobert Norbert hétfői kijelentései. Az üzletember szerint a legtöbb házasság azért megy tönkre, mert a nő elhízik szülés után. Véleménye szerint a megcsalások zöme is ezért történik. A témára nem csak Schobert követői kapták fel a fejüket, de a teljes hazai sajtó, és persze több híresség is állást foglalt az ügyben. Hogyan hat azonban valóban a személyiségre az, ha plusz súly rakódik ránk? Hogyan éljük meg ezért a bántásokat? Milyen hatása van az elhízásnak a házasságra? Na, meg persze az örök kérdés: hasznos-e valójában a pozitív testkép sulykolása annak ellenére is, ha az egészségi állapotunk rovására megy? A témáról Makai Gábor klinikai szakpszichológus és pszichoterapeutával beszélgettünk.

A body shaming témaköre nem új keletű. Sajnos mindig jelen volt, és feltehetően lesz is a köztudatban. A súly és külsőségek miatti bántás zömmel általános iskolában kezdődik. A gyerekek kicsúfolják egymást azért, mert a külsejük más, mint az átlag, legyen szó súlytöbbletről, soványságról, elálló fülekről vagy éppen szeplőkről. Az ilyen jellegű beszólások pedig gyakran gimnáziumba, majd a felnőttkorba is elkísérik az áldozatot.

Makai Gábor szerint a csúfolódás a gyerekek közötti rivalizálásból fakad. Ebben a korban az ember még nem is gondol bele a kimondott szavak súlyába. Felmerülhet a kérdés, hogy a külsőségek miatti verbális bántalmazást idősödve azok követik-e el, akik gyermekként maguk is bántalmazók voltak, vagy inkább azok, akik elszenvedték a szidalmakat. Erre nehéz válaszolni, az azonban bizonyos, hogy a felnőttként másokat a külső tulajdonságai miatt szidalmazó ember önmagával nincs kibékülve. A másik testére tett negatív megjegyzés ugyanis nem nevezhető kritikának, amíg nem építő. Ezáltal a véleményét kinyilvánító fél nem ösztönző jelleggel, hanem bántás céljából beszél, elterelve a figyelmet saját hiányosságairól.

Egy elhízott áldozat esetében az a helyzet, hogyha mást bánt a súlya miatt, akkor a traumatikus múltját igyekszik rekonstruálni. Ezzel a módszerrel kompenzál, eltereli saját magáról a figyelmet azáltal, hogy támad. Esetében ez egyfajta védekező mechanizmus

– mondja a szakember.

Bár ebbe sokan nem gondolunk bele, ha egy nőt vagy éppen férfit a testsúlya miatt bántanak, és az őt érzékenyen érinti, akkor valójában önértékelési problémák állnak a háttérben. Ha stabil önképpel rendelkezünk, nem üt akkorát egy, a külsőnket ért beszólás, hiszen tisztában vagyunk saját értékeinkkel és hibáinkkal, amiket elfogadhatunk, vagy éppen változtathatunk rajtuk, ha az boldogabbá tesz minket.

A házasság témaköre ennél jóval bonyolultabb téma. Makai Gábor szerint a szülés utáni elhízás egy pontja lehet annak, hogy a kapcsolat végül válással végződik, de csak egy nagy halmaz részeként. A legnagyobb probléma a kommunikáció hiánya a felek között. Egy nő teste mindenképpen megváltozik a szülés után, még akkor is, ha nem rakódnak rá észrevehető pluszkilók. Ezt a változást a nő szégyelli, a férfi pedig ezért nem meri felhozni, végül tabutéma lesz belőle.

A gyermek születése után alapvetően is megváltozik a szexuális élet, így már ekkor egyfajta szakadék keletkezhet a szülők között. A férj nemkívánatosnak érzi magát az ágyban. Emiatt csendben marad, megsértődik. A felek kínosnak érzik ezt a témát, pedig ahhoz, hogy egy párkapcsolat fent maradjon, pszichés és fizikai energiabefektetés is kell. Ha erre nem figyelnek a felek, a kapcsolat meghal, akár el vannak hízva, akár nincsenek.

A szakember szerint az is érdekes kérdés, hogy egy nő (vagy éppen férfi) hogyan jut el egy kapcsolatban oda, hogy súlyosan elhízzon. Ha nem betegség okozza a súlygyarapodást, akkor gyakran a felek közötti viszonyban keresendő a megoldás. Ha egy pár megfelelően egymásra van hangolódva, ez nem következik be.

Természetesen arról sem illik megfeledkezni, hogy a sovány testalkatú emberek is megkapják a saját bántásukat. Sokan elfeledkeznek erről, hiszen bár már divatosnak mondhatóak a kerek idomok, a legtöbb márka és plakát még mindig azt hirdeti, hogy ha vékony az ember, azzal nem lőhet mellé, mindig kívánatos lesz. Ettől függetlenül nem mindenki élvezi, hogy nem tud súlyt magára szedni, és ezért bántásokat kap, akár irigyeitől is. Ez, ahogy fentebb is olvasható, az állandó rivalizálás miatt alakult így.

Visszatérve az állításra, miszerint a válások zöme a nők elhízása miatt történik, cáfolandó. A szakember szerint valóban problémát okozhat, ha a felek egyike már nem tartja kívánatosnak a másikat, azonban az, ami végül válásra készteti őket, az a kommunikáció hiánya. Azoknak a beszélgetéseknek az elmulasztása, amiknek bizonyos helyzetekben helye és apropója lett volna.

Az esetek nagy százalékában az eltávolodás oka a kommunikáció hiánya. A felek nem beszélik meg egymással a problémáikat és az érzéseiket, pedig mindketten tudják, hogy léteznek. Így az egykori társak némán sorvadnak el egymás mellett

– mondta lapunknak Makai Gábor.

Manapság népes követőtábora van a pozitív testkép kampányának is, viszont ez sem egy fekete-fehér témakör. Fontos az, hogy elfogadjuk saját magunkat és megbékéljünk a testünkkel, ennek azonban nem szabad az egészségünk rovására mennie. Emellett gyakran azok a legbizonytalanabbak, akik a leginkább azt közvetítik a külvilág felé, hogy boldogok és elégedettek önmagukkal. A társadalmi elvárások miatti szorongás váltja ki ezt a reakciót, aminek következtében egy boldog maszkot visel az ember, de valójában a saját démonjaival küzd. A szakember szerint a maszkokkal nincs baj, hiszen a mindennapi életünk során szerepeket játszunk, de fontos, hogy ezt a jelmezt le tudjuk venni, és a szeretteink körében ellazulva saját magunkat tudjuk adni.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Elhízás vs. házasság – miért megy tönkre valójában egy kapcsolat?

Tényleg a nők által felszedett pluszkilók vezetnek a házasság végéhez? Makai Gábor klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta válaszol.

25 · Jan 23, 2020 10:38am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments