A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag mandulát az egyik legegészségesebb nassolnivalóként tartják számon. Nem csak az íze, de a hatásai miatt is népszerű.

A csonthéjas gyümölcs rágcsálása mellett számos érv szól. Értékes E-vitamin-, kalcium-, magnézium-, kálium-, cink-, réz- és mangánforrás is. B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz, nyomelemei közül pedig a vas, a mangán és a cink kiemelendő.

Korábbi kutatások szerint a marcipán alapanyagául szolgáló mandula

rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát, valamint serkentheti a tüdő és az egész légzőszervrendszer működését is.

A keserű mandula fogyasztását azonban nem szabad túlzásba vinni, ugyanis ciánmérgezést is okozhat. Az édes mandula magja ugyanakkor csak éretlen állapotban és kis mennyiségben tartalmaz ciánvegyületet, mely nem okozhat bajt.

via GIPHY

A magocskának számos jótékony hatása ismert. 

Bőrtisztító hatású

Egy, a közelmúltban publikált tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik rendszeresen küzdenek aknéval, átlagosan 9 százalékkal alacsonyabb az E-vitamin-szintjük. Mivel a mandula az egyik legnagyobb természetes E-vitamin-forrás, ezért segít a pattanások kezelésében, de bőrfiatalító hatása is ismert. A bőr szépsége érdekében történő mandulaevés egy régi, közel-keleti módszer, melyet a tudomány is igazolt.

Megakadályozza a farkaséhséget

Egy másik felmérés során a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik rendszeresen esznek mandulát, kevesebb szénhidrátot fogyasztanak. A benne lévő vitaminok és rostok miatt ráadásul felgyorsul az anyagcsere, és akár a fogyásban is segíthet.

A szakemberek a mandulát annak ellenére is ajánlják a diétázóknak, hogy magas a zsírtartalma.

Javítja a bélflórát

Napi egy marék mandula az emésztésünknek is jót tesz. Egy tanulmányban azt írják, hogy a magocskának prebiotikus hatása van: a napi fogyasztás egyszerre növeli a jó bélbaktériumok számát és csökkenti a rosszakat.

A jó bélflóra az egészségi állapotunk és teljesítményünk miatt is fontos. Ha a bélflóra nem működik, akkor az immunrendszer is gyengül, de ez napi egy marék mandulával megakadályozható. 

via GIPHY

Csökkenti a koleszterinszintet

A mandula – különböző vizsgálatok szerint – hatással van az ún. LDL-koleszterinre, vagyis más néven a „rossz” koleszterinre. Továbbá tudományosan igazolt az is, hogy a magocska a koleszterincsökkentő hatása mellett a szívet is védi. Úgy is mondhatnánk, hogy erős szívet eredményez. 

Megelőzi a diabéteszt 

Egy felmérés azt is kimutatta, hogy a mandula segíthet a 2-es típusú cukorbetegség és az érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve a már kialakult kórokat kedvező irányba befolyásolhatja. Az amerikai Loma Linda University kutatóinak vizsgálatában olyan ötvenes évei közepén járó felnőttek vettek részt, akikre prediabetikus állapot, azaz a cukorbetegséget megelőző, emelkedett vércukorszint volt jellemző. A 65 alanyt két csoportra osztották: az egyik csoport étrendjét mandulával egészítették ki – a napi kalóriabevitel 20 százalékát tette ki a csonthéjas gyümölcs –, a másik pedig a kontrollcsoport szerepét töltötte be, de minden résztvevő az Amerikai Diabétesz Társaság által ajánlott diétát követte. A 16 héten át tartó vizsgálat során a kutatók rendszeresen mérték a résztvevők koleszterinszintjét és inzulinérzékenységét. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy a mandulát fogyasztók LDL-koleszterin-szintje drámai mértékben csökkent, és az inzulinérzékenységükben is javulás állt be.

serkenti az agyműködést

Az ételek, amelyeket fogyasztunk, nagy hatással lehetnek az agy szerkezetére és egészségére egyaránt. Ha odafigyelünk arra, mit teszünk, az agyunk működését is javíthatjuk. Ebben a rendszeres mandulafogyasztás is segíthet, mégpedig a magban lévő E-vitaminnak és zsírsavaknak köszönhetően. Ezek az építőelemek az idegekre is jótékony hatással vannak. 

(Életmódcentrum, SpeedFit, Gyógyzóna)