Korunk előrehaladtával leggyakrabban a szem körüli ráncok tűnnek fel nekünk először, bár ez az egyik legárulkodóbb terület, egyéb testtájak is jelzik az öregedést.

Könyék

Ahogy öregszünk, a könyökünk bőre egyre lazább és ráncosabb lesz. Ennek oka, hogy egész életünk során fokozott terhelésnek tesszük ki: dörzsöli például a ruha és az asztallap, így könnyebben szárad ki és sokszor látványosabban öregszik a más testrészeken található bőrnél.

Azoknál pedig, akik nagyon sokat fogytak, megfigyelhető a könyök bőrének lazasága is

– írja a Brightside.me cikke alapján a HáziPatika.com .

Kézfej

A kezeink gyakran áznak vízben, elég ha csak a kézmosásra, mosakodásra vagy a mosogatásra gondolunk. Emellett a nap is gyakrabban éri ezt a testrészt, amelynek fényvédelmére kevesen figyelnek – a napozásnál pedig semmi sem öregíti gyorsabban és látványosabban a bőrt.

via GIPHY

A kollagéntermelődés csökkenése is az elsők között látszódik meg a kézfejeken. A korral egyre kevesebb ilyen fehérjét állít elő a szervezetünk, így a bőrünk a nedvességet is egyre kevésbé lesz képes magában tartani. Ennek következtében testszerte látványosabbá válnak a ráncok, gyűrődések és az öregedés egyéb jelei.

Nyak

A nyak bőrén a ráncok, vonalak mellett a függőleges izomkötegek láthatóvá válása jelzi az öregedést, illetve a korról árulkodik a különféle pigmentfoltok megjelenése is. Utóbbiak a napkárosodástól, vagy valamilyen genetikai tényező miatt is kialakulhatnak.

A nyak ráncai sokszor lefelé futnak a mellkas irányába, nőknél ezen a területen sokszor mélyebb, függőleges barázdák láthatók a két mell közötti bőrszakaszon. A hiperpigmentáció itt is gyakoribb a kor előrehaladtával, mivel sokan hagyják ki a fényvédelemből a nyakat és a dekoltázst is.

Ajkak

Az ajkak bőre nagyon vékony, ezért sokaknál a szemkörnyék mellett itt vehetők észre leghamarabb az öregedés jelei. A szájon megjelenő függőleges barázdák, a gyakran cserepes ajkak, a száj elvékonyodása, színének halványodása mind-mind az öregedés jelei.

Kopaszodás

A hajvesztés, kopaszodás, a hajvonal hátrafelé csúszása szintén látványosan jelezheti az idő múlását, a tesztoszteron hormon miatt többnyire a férfiak esetében. Kizárólag ez a jelenség ugyanakkor csalóka lehet, hiszen sokan genetikailag már fiatalos hajlamosak rá.