Az ellenállhatatlan illatú, édes, lédús és mélyvörös eper az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs szerte a világon, jóllehet korábban a gazdagok  kiváltsága volt. Ez a gyümölcs azonban sokkal több, mint egy egyszerű finomság, fogyasztásának ugyanis számos előnye van.

Segíti a rák elleni küzdelmet

Magas antioxidáns tartalma révén az eper képes megakadályozni a tumorok növekedését. Ez a gyümölcs a szervezetünkben fellépő gyulladás csökkentésében is segít, és az immunrendszerünket is erősíti.

Fiatalítja a bőrt

Ez az érzékeny ínyencség azért eredményez fiatalabb bőrt, mert C-vitaminban is gazdag, ami elengedhetetlen a bőr rugalmasságát elősegítő kollagén termeléséhez. Az eperben továbbá egy ellaginsav nevű antioxidáns is található, mely megvédi bőrünk rugalmas rostjait, vagyis megakadályozza a megereszkedést. Az ókori Rómában például szépségmaszkot készítettek belőle.

Elősegíti a szem egészségét

Az eper antioxidáns tartalma a látásvesztés és a szürkehályog kialakulásának kockázatát is csökkenti. 

via GIPHY

Felturbózza a memóriát

A mélyvörös gyümölcsben lévő anticiánok növelik jelentősen a rövidtávú memória hatékonyságát. A kutatások szerint napi két adag eper elfogyasztásával is orvosolhatják problémájukat azok, akik hajlamosak könnyebben elfelejteni dolgokat.

Szabályozza a vérnyomást

Az epret a leginkább szívbarát gyümölcsként is lehetne becézni. Magas káliumtartalma vérnyomásszabályozó, de szerepet játszik a vérképzésben is. Gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Beindítja a fogyást

A lédús gyümölcs fogyasztását erősen ajánlják diéta alatt. Ez az egyik legkevesebb kalóriát tartalmazó, zsírmentes gyümölcs. Továbbá nátrium- és cukortartalma is alacsony.

(Mindmegette)