Minden ember életében vannak olyan időszakok, amikor a szexnek egyáltalán nem jut szerep, időnként azonban úgy érezhetjük, hogy sosem csillapodik a vágyunk. A szex-szel fűtött napok ugyanakkor kellemetlen és fájdalmas betegséget is okozhatnak.

A gyakori, intenzív és elhúzódó szexuális aktus okozta betegséget a szaknyelvben nászutasok hólyaghurutjának nevezik. A túlzásba vitt intim együttlétek ugyanis a húgyutak fertőződésével végződhetnek.

A betegség oka a női intim tájék anatómiája, a végbél-, a hüvely- és a húgycsőnyílás közelsége.

A húgycső közvetlenül a hüvely mellett helyezkedik el: szexuális aktus során a kórokozók a hüvelyből a húgycsőnyíláson keresztül feljutnak a hólyagba, ezzel fertőzést okozva. Ha viszonylag rövid idő alatt több aktusra kerül sor, még nagyobb esély van a fertőződésre.

Bár sokan úgy tudják, hogy a fertőzést az új partner baktériumflórája okozza, valójában a nők saját mikroorganizmusai a felelősek.

via GIPHY

A nászutas hólyaghurut leggyakoribb tünetei az alábbiak:

  • csípő és/vagy szúró vizelés, amit súlyosbít a gyakori vizelési inger és a hólyag kiürülés érzetének hiánya
  • szúrós szagú, zavaros vizelet
  • kismedencei érzékenység, alhasi görcsök.

A sérülések még inkább növelik a megfertőződés kockázatát,

azok és az irritáció azonban megfelelő mennyiségű síkosító használatával elkerülhetők, így a betegség megelőzhető. Az aktus előtti és utáni vizeletürítés is segíthet, akárcsak a tőzegáfonya kivonat rendszeres használata. Utóbbi megelőzi a baktériumok húgyhólyag falára való tapadását. 

Fontos, hogy a higiéniára mindkét partner kiemelten figyeljen; azt sem elhanyagolni, sem túlzásba vinni nem szabad. Továbbá érdemes kerülni az óvszer nélküli szexet, különösen a menstruáció ideje alatt.

Ha a nászutas betegség gyakori probléma, az orvos kis dózisú antibiotikum aktus utáni rendszeres vagy mindennapos használatát javasolhatja a fertőzés elkerülése, illetve a hüvely baktériumflórájának megváltoztatása érdekében. A nászutas hólyaghurut más panaszokkal is kéz a kézben jár: például fájdalmas együttlétekkel, kóros folyással és viszketéssel. Ezen tünetek kezelésére szintén javasolt nőgyógyász, valamint urulógus szakorvos felkeresése.

(Life, HáziPatika)