Meghan Markle és Harry herceg esküvője május 19-én lesz, ezt elmondtuk már ezerszer, de azért nem árt néha feleleveníteni. A nagy eseményt Nagy-Britannia lakosain kívül gyakorlatilag a fél világ tűkön ülve várja, elárasztják a boltokat a párost mintázó zászlók, fürdőkacsák és barbie-k, továbbá készül a románcuk ihlette film is.

Ahogy a brit királyi családban szinte mindennek megvan az etikettje, amelyet illik betartani, ezért II. Erzsébet hivatalosan is áldását adta a frigyre. Ez mindig is szokás volt, így tett Katalin hercegné és Vilmos herceg házassága előtt is, szóval ebben önmagában még nincsen semmi meglepő. Abban viszont igen (és mire jó az internet népe, ha nem arra, hogy ilyen apróságokat is azonnal kiszúrjon?), hogy a királynő miként tette ezt most, és miként hét évvel ezelőtt. 

A március 13-án tett nyilatkozatát olvasva a netezők többsége arra a megállapításra jutott, hogy 

II. ERZSÉBET KIRÁLYNŐ SOKKAL JOBBAN SZERETI KATALIN HERCEGNÉT, MINT MEGHAN MARKLE-T. 

De mégis hogy sikerült erre a következtetésre jutni egy amúgy kifejezetten kellemes, pozitív hangvételű nyilatkozat alapján? Pláne, hogy a királynő egy meglehetősen visszafogott személy, aki soha nem tesz meggondolatlan és spekulációknak teret adó kijelentéseket, így feltehetően azt sem fogja kinyilatkoztatni soha, hogy az egyik menye közelebb áll a szívéhet, mint a másik. Persze, mondják a rajongók, de azért ő is ember, szóval simán elszólhatja magát, ha nem koncentrál eléggé. 

A legutóbbi közleményben a királynő kijelentette tehát, hogy 

[...] hozzájárulásomat adom legkedveltebb, szeretett unokánk, Walesi Henrik Károly Albert Dávid herceg és Rachel Meghan Markle házasságához [...]

Mi ezzel a gond? Semmi. De összehasonlítva a Vilmos herceg és Katalin hercegné házasságát szentesítendő kiáltványával, már feltűnik ez-az a szemfüles olvasónak. Utóbbi megközelítően így hangzott: 

[...] hozzájárulásomat adom legkedveltebb, szeretett unokánk, Vilmos Artúr Fülöp Lajos brit királyi herceg és a mi megbízható, hőn szeretett Catherine Elizabeth Middleton-unk házasságához [...]

Kiszúrta? Ugye. Mivel mindkét unokáját legkedveltebbnek és szeretettnek nevezte, kijelenthetjük, hogy kettejük között nem tesz látványos különbséget, ez azonban már kevésbé mondható el Katalinnal és Meghan Markle-lel kapcsolatban. Legalábbis ezt vallják az emberek, mondván, előbbit két kedves jelzővel is illette, míg utóbbit egész egyszerűen semmivel. 

Noha kicsit lehangoló és valóban szembetűnő a különbség a két nyilatkozat között, azért ezekre is van észszerű magyarázat, amelyekre a Mirror hívta fel a figyelmet. 

  • A királynő csak simán elfelejtett dicsőítő szavakat diktálni a lakájnak, aki megírta a kiáltványt.
  • Katalin hercegné és Vilmos herceg esküvője hét évvel ezelőtt volt, a királynő pedig idén tölti be a 92-t, szóval a pontos megfogalmazás azóta simán kieshetett a fejéből.
  • Katalint az esküvőt megelőzően már régóta ismerte, ezért bátran jelenthette ki róla, hogy megbízható. Mivel Markle-lel még nem mélyülhetett el ugyanennyire a kapcsolata, nem tudott a nevén kívül mást elmondani róla.
  • Lehet, hogy II. Erzsébet tényleg jobban szereti Katalint, mint Meghant, és mivel ő a királynő, baromira nem érdekli, hogy ki mit gondol erről. 

Ha az utóbbi igaz, megvan rá az esély, hogy szegény Meghan Markle még elcsigázottabb hangulatba kerüljön, mint amilyenben mostanában leledzik, ezt pedig igazán nem kívánhatja neki senki. Most pedig önt kérdezzük. 

Ön mit gondol?