Ha ön látta az Igazából szerelem című filmet, akkor tudja, hogy a briteknél intézménynek számít a Christmas No1. Arról van szó, hogy a szigetországban rendkívüli érdeklődés övezi, hogy ki az első a slágerlistán az ünnepek alatt, és a slágerlistán az az első az ünnepek alatt, akinek a dalát a legtöbbször hallgatják a karácsonyt megelőző héten, azaz most.

A Christmas No1-t megszerezni roppant nehéz feladat és hatalmas dicsőség, pont azért, mert annyian vágynak rá. Az egész X-faktor koncepciója úgy lett kitalálva és időzítve, hogy a győztes dala lehessen a karácsonyi első helyezett, és valóban, fél évnyi főműsoridős realityvetélkedővel egy évtizedig általában el is lehetett érni, hogy a győztes az ünnepekre az első legyen. Az X-faktornak a civilizált országokban már leáldozott, de karácsonykor a legnépszerűbbnek lenni továbbra is roppant nehéz. Így aztán pl. két éve Ed Sheeran is Beyoncé segítségét vette igénybe, hogy mindenképpen övé legyen a Christmas No1. Tavaly azonban egy tök ismeretlen valakié lett a karácsonyi elsőség, és az illető idén is komolyan fenyeget. Nézzük csak!

Szóval 2018-ban a következő dal volt a legnépszerűbb karácsonykor a briteknél. Kapaszkodjon meg, a szám a virslis párnákról szól.

Az előadó művészneve/nickje az, hogy LadBaby, és egy fiatal apukáról van szó, aki azáltal tett szert némi népszerűségre, hogy az édesapává válás lépéseit humorosan dokumentálta Youtube-csatornáján. Aztán valamiért fogta a virslis párna-tematikát, csinált vele egy vicces feldolgozást, és kiadta karácsonyra azzal, hogy a bevételt jótékony célra fordítja. Majd agresszívan kampányolni kezdett, és össze is jött neki, ami egy évvel korábban Ed Sheerannek: jókora meglepetésre az övé lett a 2018-as Christmas No1.

Na, eltelt egy év, és az idei versenyben olyan előadók indultak, mint például Robbie Williams egy komplett karácsonyi albummal, Stormzy egy új dallal/albummal, Lewis Capaldi egy új dallal, és hát egyelőre még a Dance Monkey a No1, szóval elméletileg nem kizárt, hogy marad karácsonyra is, de a gyakorlatban erre nincs esélye, mivel egy bizonyos idő után a népszerűségükből vesztő számokat diszkvalifikálják a hivatalos brit slágerlista szabályai szerint, és a Dance Monkey-nak pont most jött el ez az idő. A fentiek közül, úgy tűnik, Stormzy a lenne a befutó, a hivatalos eredményt most pénteken teszik majd közzé.

De...

LadBaby úgy döntött, megpróbálja megismételni a tavalyi sikert, és ezúttal az I Love Rock'n'Roll című dalt dolgozta fel. A poént idén sem cizellálta tovább, a rock'n'roll kifejezés helyére a sausage roll (virslis párna) kifejezést illesztette be, és kábé ennyit tud ez a dal. A számnak a karácsonyhoz semmi köze nincs, a jóízléshez szintén nem sok, a videó pár nap után mégis túl van az egymillió megtekintésen, és a hétközbeni adatok alapján a szakértők úgy látják, hogy egyértelműen LadBaby viszi majd haza a Christmas No1-t idén is. Ezt mondja legalábbis James Masterton összegzése, és ő elég ritkán szokott tévedni. Szóval hiába az olyan hírességek jólmenő PR-cégek által megtervezett kampányai, mint Robbie Williams, Lewis Capaldi vagy éppen a briteknél gigasztárnak számító Stormzy, a győztes, úgy tűnik, idén megint egy humorizáló apuka lesz egy egyéves poénnal.

LadBaby igazi neve egyébként Mark Ian Hoyle, és ha tényleg sikerül neki két egymást követő évben megszerezni a Christmas No1-t, akkor egy olyan klubba kerül be, aminek eddig csak két tagja van. Kettő előadót termelt ki eddig a brit könnyűzene, akiknek két egymást követő évben sikerült megszerezniük a karácsonyi elsőséget, ők a The Beatles és a Spice Girls. Elég fura érzés velük egy lapon említeni LadBabyt.

A teljes képhez hozzátartozik egyébként, hogy a két legendás együttes közül egyik sem állt meg kettőnél, a Spice Girls három egymást követő évben lett első karácsonykor (1996-98), a The Beatles pedig szintén három egymást követő évben, és aztán egy év kihagyással negyedszer is (1963-65, 1967). Ha LadBaby idén tényleg első lesz és jövőre meg beállítja ezt a legendás rekordot, akkor valószínűleg meg is lesz a brexit könnyűzenei megfelelője. Mondjuk nem mintha Amerikában jobb lenne a helyzet, náluk Mariah Carey az első a 25 éves számával.