A briteknél nagy hagyománya van annak, hogy az emberek számon tartják, mi minden történik az ország hivatalos slágerlistáján, és sokszor indulnak mozgalmak arra, hogy egy-egy dalt egy bizonyos időpontban a No1 pozícióba juttassák. Ez a leggyakrabban karácsonykor szokott előfordulni, de például emlékezetes az az eset is, amikor a brit könnyűzenefogyasztók összefogtak, és így Margaret Thatcher halálakor az Óz, a csodák csodája című musicalből az a dal lett majdnem az első, de végül csak a második, amelyben a mumpicok örülnek, hogy Dorka háza ráesett a gonosz keleti boszorkányra, és amelynek a címe:

Ding-Dong! The Witch Is Dead.

Természetesen most a brexitet is meg akarták örökíteni a britek egy brexit-témájú dalnak a slágerlistára küldésével, sőt, nem csak eggyel, hiszen ugye az EU elhagyásának kérdése két pártra osztotta a briteket.

Amint arról James Masterton slágerlistaelemző blogján nagyon sok érdekeset lehet olvasni, a brexitellenesek azt találták ki, hogy az Európai Unió melletti szimpátiájukat azzal fejezik ki, hogy tömegesen megvásárolják, illetve hallgatják Ludwig van Beethoven 9. szimfóniájából az Örömódát, ami ugye az EU himnusza.

A cél persze az volt, hogy az Örömóda az első helyre kerüljön, de ezt azért nagyon nehéz összehozni, a kampány szervezői és résztvevői a 30. helyezésre is roppant büszkék lehetnek. Így esett meg, hogy a péntek este, a brexit napján publikált hivatalos slágerlistán a 30. helyen szerepel az EU himnusza, és hogy Beethoven bekerült a top30-ba, ahol Post Malone és Selena Gomez között helyezkedik el, amint azt a fenti borítóképpel próbáltuk illusztrálni. (Az első helyezett egyébként Lewis Capaldi, aki most szerezte meg élete második No1-ját, szóval biztos léptekkel halad tovább az edsheeranség felé.)

Természetesen volt hivatalos himnusza a brexitpártiaknak is, de ők kisebb számban vásárolták-hallgatták kedvenc dalukat, amely Dominic Frisbytől a 17 Million Fuck Offs - A Brexit Song. A trágár című dal elküldi a búsba az EU-t, de kevésbé lett népszerű az Örömódánál, a szám csak a 43. helyezést érte el. Ha meg szeretné nézni, ahogy egy szakállas bácsi 17 millió angol nevében beint az Európai Uniónak, így egyben annak lakosainak, köztük önnek is, kattintson alább a play gombra!