Bár az Eurovíziós Dalfesztivál a világ legnézettebb olyan élő tévéműsora, ami nem sportról szól, a rendezvény nyertesei relatíve ritkán válnak világsztárrá: a legtöbben csak hazájukban ismertek többé-kevésbé, és ez így is marad a győzelem után is. Előfordul azonban, hogy egy-egy előadó Európa-szerte vagy világszerte sztár marad az Eurovíziós győzelem után, a legtöbbször emlegetett példák az ABBA, Céline Dion, Conchita Wurst és Loreen. És van a másik véglet is, akiknek különféle okokból nagyon nem jött össze a karrier a győzelem után. Erre mutatunk öt példát alább a Magyarország részvétele nélkül jelenleg zajló 2021-es esemény kapcsán, részben a The Sun összefoglalója nyomán – és reméljük, hogy bárki is lesz az idei győztes szombat este, hosszú és izgalmas karrier várja még a szórakoztatóiparban.

1967 – Sandie Shaw, Nagy-Britannia

Az 1967-es a 12. dalfesztivál volt, és ez volt az első alkalom, hogy egy brit előadó győzött. Az illető a fenti borítóképen is látható Sandie Shaw volt, aki ekkor már elég nagy sztárnak számított hazájában, a Puppet on a String már a harmadik No1 slágere volt Nagy-Britanniában. Az eurovíziós győzelem azonban nemhogy nem hozott nemzetközi sikert Shaw-nak, hamarosan otthon is leáldozott a karrierjének. Ezt nagy részben az okozta, hogy 1968-ban férjhez ment Jeff Banks divattervezőhöz, és három év múlva született egy kislányuk. Miközben Shaw a gyereknevelésre koncentrált, Banks elherdálta az asszony vagyonát, így a dolognak válás lett a vége, illetve az, hogy az énekesnő gyakorlatilag hajléktalanná vált: egy lakókocsiba kellett költöznie.

Szerencsére egy évtized elteltével jobbra fordultak a dolgok, a '70-es évek ugyan teljesen kimaradtak, de a '80-as években Shaw-nak két albuma is megjelent, igaz, csak minimális sikert arattak. Amint azt a The Times is megírta tavaly, Shaw és első férje a válás után évtizedekig nem beszéltek, de most, 74 évesen az énekesnő megbocsátott egykori szerelmének.

1978 – Izhar Cohen, Izrael

Izhar Cohen az Alphabeta nevű együttessel, az A-Ba-Ni-Bi című dallal nyert 1978-ban. Az énekes később, 1985-ben sikerrel tért vissza a fesztiválra, ekkor ötödik lett, aztán még kétszer indult a nemzeti válogatón, de többször már nem próbálkozhatott az Eurovízió döntőjében. A most már 70 éves énekes egy idő után feladta zenei karrierjét, és ékszerüzletet nyitott Tel Avivban.

1993 – Niamh Kavanagh, Írország

A '90-es évek első felében Írország zsinórban háromszor nyerte meg az Eurovíziót, és a háromból a középső nyertes Niamh Kavanagh volt 1993-ban az In Your Eyes című dallal. Az énekesnőnek bő 25 évig sikerült fenntartania ezután zenei karrierjét, de most a covid-járvány alatt a családja anyagilag olyan nehéz helyzetbe került, hogy tavaly nyáron, mint az Irish Times megírta, az énekesnő és 17 éves fia egy Tescóban vállalt munkát. A fiú annyira szégyellte magát, hogy meg se akarta mondani a közértben a kollégáinak, hogy az egykori énekesnő az anyja. Niamh Kavanagh a riport szerint annyiban foglalkozik még mindig zenével, hogy online órákat tart kezdő zenészeknek a szupermarketben végzett munka kiegészítéseként.

1997 – Katrina and the Waves, Nagy-Britannia

Amikor 1997-ben győztek az Eurovízión, a Katrina and the Waves már hosszú ideje sikerzenekarnak számított: 1985-ös világslágerük, a Walking on Sunshine a mai napig emlékezetes, és a dalfesztiválon győztes dal, a Love Shine a Light szintén Európa-szerte felkerült a toplistákra. 16 éve zenéltek együtt és gyakorlatilag sikeresebbek voltak, mint valaha – mit tett ekkor Katrina és a Waves? A következő évben összevesztek, beperelték egymást és 1999-ben feloszlottak. A Wikipédia szerint azóta is csak egyszer álltak újra össze, 2013-ban, egyetlen koncert erejéig. Bár az együttesnek annyi, legalább a tagok zenélgetnek tovább külön-külön, de persze korábbi sikereikhez hasonlót nem tudtak azóta kiadni.

2002 – Marie N, Lettország

2002-ben Marie N művésznéven egy lett énekesnő győzött, Marija Naumova – a fenti dallal, amelynek címe I Wanna. Tehetsége ellenére Naumova hazájában sem számított soha különösebben nagy számnak, és az I Wanna még Lettországban sem lett különösebben nagy sláger, de az énekesnő tíz évig még kitartott a pálya mellett, aztán Franciaországba költözött a családjával, és azóta visszavonultan él. Jogi diplomát szerzett.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Öt Eurovízió-győztes, akiknek nem jött össze: van, aki tescósként végezte

Íme a dalfesztivál 5 csillaga, akinek a győzelem után a földbe állt a karrierje: volt, aki hajléktalan lett, más Tescóban kezdett dolgozni.

0 · May 21, 2021 02:21pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments