Nem titok, hogy a brit királyi család legfiatalabb csemetéinek nevelésébe az első években néhány szorgalmas és minden áldozatra kész dadus is besegít, ám ezeknek a nőknek nem csupán az a feladatuk, hogy kimossák a ruhákat és pelenkát cseréljenek.

A dadusok titkos életébe a People magazin engedett betekintést.

érzelmi kötelék

Vilmos cambridge-i herceg mindössze 6 hónapos volt, amikor dadája, Olga Powell a brit királyi családhoz szegődött. Vilmos és öccse, Harry is nagyon szerette az asszonyt, közeli kapcsolatot ápoltak vele. Szüleik, Károly walesi herceg és Diana hercegnő azt akarták, hogy Vilmosék a gyermekkor „normális” részét is megtapasztalhassák, és ezt Powell is támogatta.

Ha pocsolyát láttak, és páros lábbal akartak benne ugrálni, megtehették. Ha láttak valamit, amire fel lehetett mászni, fel is másztak

– emlékezett vissza korábban az asszony. Úgy tudni, Vilmost és Harryt is nehezen érintette, amikor Powell 2012-ben elhunyt. Az asszony támaszt nyújtott a gyerekeknek akkor is, amikor szüleik elváltak, valamint akkor is mellettük állt, amikor anyjuk, Diana 1997-ben meghalt.

Egyet kell érteni

Harryéknek volt egy másik dadusa is, ám ő nem volt velük sokáig. Barbara Barnes addig volt a családdal, míg Vilmos 4 éves nem lett. Ő a People szerint úgy viselkedett a királyi sarjakkal, mintha a pótanyjuk lett volna.

Régi vágású dada volt. Elsődlegesen a trónörökösről, Vilmosról gondoskodott, bár ezt sosem ismerte volna el

– írta korábban memoárjában az uralkodói família korábbi alkalmazottja, Wendy Berry, hozzátéve: Harry odáig volt az asszonyért. Barnest babának becézték, de nem volt sokáig része a hercegek életének. Diana ugyanis nem értett vele egyet a nevelést érintő kérdésekben. Barnes ugyanis úgy látta, a királyi csemetéknek mindenképpen más nevelésben kell részesülniük, mint a többi gyereknek. Mint azt fentebb is írtuk, Diana arra vágyott, hogy gyermekeinek normális gyermekkora legyen. Barnes egy szó nélkül eltűnt, képeslapot sem volt szabad küldenie.

Szabadidős programok

Alexandra Pettifer is segédkezett Vilmos és Harry nevelésében,1993-ban vették fel dadusnak, de már az asszony édesanyja is a brit királyi családnak dolgozott, pontosabban Anna brit királyi hercegnő udvarhölgye volt. Pettifer lelkesedéssel közelítette meg a dajka szerepét; arra biztatta a hercegeket, hogy élvezzék a hagyományos királyi elfoglaltságokat, mint például a vadászatot, a horgászatot és a lövészetet. Az asszony a nyaralásaikra is elkísérte a családot és amikor Diana meghalt, a gyerekek mindenben számíthattak rá. Máig közeli kapcsolatot ápolnak, Pettifer Harry és Meghan 2018-as esküvőjén is ott volt.

Szigorú, de igazságos

A spanyol származású Maria Teresa Turrion Borrallo 2014 óta segít Vilmos cambridge-i hercegnek és nejének, Katalinnak. Borrallo pontosabban azóta van Vilmosékkal, hogy annak elsőszülött gyermeke, György herceg 8 hónapos lett. Máig a Kensington-palotában dolgozik.

Maria nagyon szereti a gyerekeket. Tud határozott és szigorú is lenni, de nagyon kedves, és lágyszívű

– súgta meg a People magazinnak egy palotai forrás. Borrallo mindent megtanult arról, hogyan fejlődik a gyermeki agy, az elsősegélynyújtás is a kisujjában van. Az asszony már egy igazi modern dadus; szükség esetén mindig lehet rá számítani, de nem rámenős. A brit királyi családban ma már olyan dajkákra van szükség, akik érzelmi stabilitást nyújtanak a csemetéknek, akikről gondoskodnak, ugyanakkor nem befolyásolják a szülőket abban, milyen döntést hoznak egy adott dolog kapcsán. 

További elvárások

A királyi család dadusától számos más dolgot is elvárnak. Többségük a Nordland College nevű intézmény képzését végzi el; jelentkezőnek jó fizikai állapotban kell lennie, kifogástalan önéletrajzzal rendelkeznie és elvárás a tökéletes angoltudás is. Gyermekgondozási elméleti órákat kell venniük, de történelmet, pszichológiát, irodalmat és filozófiát is kell tanulniuk, mert a műveltség csiszolása legalább olyan fontos, mint az, hogy jól pelenkázzanak. Előbb robotbabákon gyakorolnak.

Továbbá részt kell venniük egy önvédelmi oktatáson is, mivel egyfajta "testőrként" is helyt kell állniuk. Nem csak sima közúti közlekedést tanulnak, hanem szlalomozást, menekülést és a lehető legextrémebb körülmények közötti vezetést is. Amellett, hogy viselkedésüknek és megjelenésüknek kifogástalannak kell lennie, egy szigorú szerződést is alá kell írniuk; nem szivárogtathatják ki a család titkait. Mindezek mellett magas fokú önfegyelmet kell gyakorolniuk, sosem alkalmazhatnak testi fenyítést.

Károlynak viszonya lehetett egyikükkel

A People magazin korábban arról is írt, Károly walesi hercegnek a gyerekei dadusával, egy Tiggy Legge-Bourke nevű nővel is viszonya lehetett, miután Dianával szétmentek. Az asszonyt 1993-tól alkalmaztak, de máig közel áll a brit királyi családhoz: ő lett Harry és Meghan Markle kisfiának, Archie-nak a keresztanyja. Károlyt korábban Alexandra Pettiferrel is hírbe hozták.

( People , Motiwoman )