Egyre csak bővül azoknak az éttermeknek a listája, amelyek környezetbarátabb dolgokat és a környezetet kevésbé terhelő gyakorlati megoldásokat vezetnek be. Egy fenntarthatóbb gyorsétterem megvalósítására a McDonald's is lépéseket tett, nemrég meg is nyílt az Egyesült Királyság első zöld mekije.  

A világ egyik legnagyobb gyorséttermi üzlethálózata azt állítja, hogy az angliai Market Drayton településnél nyitott éttermük az első olyan épület az Egyesült Királyságban, amelynek nettó zéró a szén-dioxid-kibocsátása, vagyis annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, amennyit el is nyel.

Ez a természetes vagy újrahasznosított anyagok felhasználásával épült gyorsétterem a kivitelezését és a mindennapos működését tekintve is megfelel a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épületekre vonatkozó szabványoknak. Az arculatot és hangulatot is megőrző épületnél két szélturbina és kilencvenkét négyzetméternyi napelem biztosítja az áramellátást, amelyek évente együtt 60 ezer kilowattóra energiát termelnek – írja a Dezeen beszámolója nyomán a Roadster.

Csupán a fagyasztás miatt létrejövő károsanyag-kibocsátásra nem találtak megoldást, de a hagyományos betonlapokhoz képest nagy mértékben tudták csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat.

Az étterem mögé kertet és tanösvényt is terveztek a közelben élő gyerekek számára.

A vállalat úgy tervezi, hogy 2030-ra eléri, hogy az Egyesült Királyságban lévő 1400 éttermük és irodájuk is megfeleljen a nettó nulla károsanyag-kibocsátási elvárásoknak. Célul tűzték ki azt is, hogy 2025-re vegán étel- és italkínálattal is rendelkezzenek, továbbá az új és felújított éttermekben ügyelnek arra is, hogy minden bútor újrahasznosított vagy tanúsított anyagokból készüljön. 

Cikkünk vezető képe illusztráció!