Megszokott, hogy Annie Leibovitz fotóművész a Vanity Fair Oscar-díjátadó előtt megjelenő lapszámához címlapot, illetve portrékat fotóz. Már a tavalyi kiadás is ellenérzéseket váltott ki: David Oyelowo egyedüli fekete színészként, a hátsó traktusban kapott helyet, a borító azon részén, amely egyébként nem is látszik az újságosstandon. A filmes szakma és a közvélemény már akkor is kevesellte a nem-fehér Oscar-jelöltek számát, nem csoda, hogy a címlap is visszatetszést keltett. Emellett számtalan szerencsétlen részlet akadt rajta, az öreganyjává varázsolt Reese Witherspoontól a félrenyeklett Amy Adamsig.

Hát most itt az új kiadvány. Ha a képre kattint, nagyban is megnézheti.

A címlapon Jane Fonda, Cate Blanchett, Viola Davis, Jennifer Lawrence, Charlotte Rampling, Brie Larson, Rachel Weisz, Lupita Nyong’o, Alicia Vikander, Gugu Mbatha-Raw, Helen Mirren, Saoirse Ronan és Diane Keaton láthatók. (Itt pedig az egyes portréfotózásaik eredményei.) Jennifer Lawrence-et mintha a Kate Winslet és Cate Blanchett közti átmenetté photoshoppolták volna, a Hollywood második O-ja pedig bekarikázza, miért nem jó szabású a ruhája a mellrészen. Kár.

Ha üzenetet keresünk benne, akkor egyrészt reflektálhat arra a Hollywoodig jutott vitára, amely a nők egyenlő esélyeiről, neadjisten azonos munkáért kapott azonos mennyiségű pénzéről, illetve azok hiányáról szól. “Tessék, itt egy csomó nő” - mondhatja ez a címlap, de mond mást is: "tessék, itt van néhány fiatalabb, néhány idősebb nő." Sőt. “Tessék, itt van néhány fekete színésznő”. (Hiszen idén az Oscar-díjra jelölt színészek között egyetlenegy sincs, aki ne fehér volna. Ezzel mi például itt, az Index főleg ebben a cikkben foglalkozott.)

Csakhogy ez a címlap nem szimbolizál semmit, hiszen megint úgy egymásra pakolt néhány színészt, mintha bútorokat látnánk egy kupis lomtárban. Ez a kép nem lesz olyan emlékezetes, mint Leibovitz más, ikonikus címlapjai, amelyek miatt máshogyan nézünk a saját testünkre is.

Mondhatjuk persze azt is, hogy nem kell mindig újat mondani, provokálni, vagy háttértartalmat keresni mindenben. De nehéz ezt pont Leibovitz munkásságával kapcsolatban elfogadni, aki idén többé-kevésbé a Pirelli-naptárat is megújította. Ezeket a képeket nem fogják utánozni, mert nem tűnik többnek, mintha néhány színésznő összegyűlt volna egy temetésre. Csak még nem tisztázott, ki az elhunyt.

Mit gondol erről?

Borítóképünkön a 2015-ös, alább pedig - ebben a sorrendben - a 2014-es, 2013-as és a 2012-es címlapokat láthatja.