Újabb terrortámadás híre sokkolta a világot hétfő este, illetve kedd hajnalban. Ezúttal Manchesterben robbant egy bomba, a merénylőn kívül 22-en haltak meg. Amitől ez az esemény különösen megrázó volt: Ariana Grande énekesnő koncertjén, közvetlenül a műsor vége után volt a robbanás, így az áldozatok zöme tizenéves lány, illetve gyerek. A 23 éves amerikai előadóművész egy rövid üzeneten kívül azóta sem tudott semmit reagálni, ami teljesen érthető ebben a helyzetben. 

Ebben a cikkben olyan hírességeket szedtünk össze, akiknek az élete Ariana Grandéhoz hasonlóan összefonódott egy-egy terrorcselekménnyel. Az ilyen támadások a legtöbbször véletlenszerűen szedik halálos áldozataikat, de sokszor előfordul, hogy a hírességeket direkt keresik meg a merényletek elkövetői – ám arra is volt már példa, hogy egy híres színésznő teljesen véletlenül keveredett egy terrortámadás random módon kiválasztott áldozatai közé.

1. Sharon Tate

Sharon Tate modell-színésznő 1969. augusztus 8-án 26 éves volt, 5 sikeres mozifilm volt mögötte, amelyek közül az egyiket Roman Polanski rendezte, akivel bő egy éve akkor már házasok voltak és első babájukat várták. Alig telt el a nap, augusztus 9-én, nem sokkal éjfél után betört a házukba a Charles Manson által vezetett szekta három tagja, egy férfi és két nő, miközben még egy nő kint várt az autóban. Öt embert végeztek ki, köztük a terhes Sharon Tate-et. A férj, Roman Polanski éppen nem tartózkodott ott.

A gyilkosságoknak, legalábbis az elkövetők szerint politikai oka volt: káoszt akartak okozni, hogy ezzel kiváltsák a szerintük egyébként is küszöbön álló, a rasszok közötti nagy háborút, aminek a feketék győzelmével kellett volna végződnie. Charles Manson azóta is börtönben ül, csakúgy, mint Sharon Tate három gyilkosa közül kettő. A harmadik a büntetését töltve halt meg.

2. Ross és Norris McWirther

Ross McWirther és ikertestvére, Norris McWirther 1925. augusztus 12-én született Londonban. A második világháború után mindketten sportújságírók lettek, majd egy olyan vállalkozásba kezdtek, amely sportadatokat és eredményeket bocsátott a sajtó rendelkezésére.

Mindenki csodájára járt, hogy mennyi adatot tudnak fejből, és végül a Guinnesstől valaki meggyőzte őket, hogy írjanak egy könyvet – ez lett a Guinness rekordok könyve, ami először 1955-ben jelent meg, és azóta is minden évben nagy sikerrel adják ki. A testvérek tévés személyiségként is híresek lettek Nagy-Britanniában.

Az egyik testvér, Ross McWirther gyakran foglalkozott az ír-brit ellentéttel, és többek között szorgalmazta a Nagy-Britanniában élő írek összeírását, illetve segítette a IRA terrorcselekményeinek elkövetői elleni nyomozásokat. Ez ahhoz vezetett, hogy az IRA őt is célba vette, 1975. november 25-én agyonlőtték. Norris McWirther ikertestvére halála után egyedül szerkesztette a Guinness Rekordok Könyvét, 2004-ben hunyt el.

3. Salman Rushdie/U2

Salman Rushdie egy indiai születésű brit író, Az éjfél gyermekei és a Szégyen című regényekkel vált híressé a '80-as évek első felében.1989-ben aztán megjelent Sátáni versek című könyve, amit az iszlám világban tiszteletlen műnek nyilvánítottak Mohamed próféta ábrázolása miatt. Rushdie ellen az iráni ajatollah fatvát hirdetett, azaz halálos kiközösítésre ítélte az egyébként muzulmán családból származó írót. Rushdie így bujkálásra kényszerült, miközben merényleteket követtek el regényének japán és olasz fordítói ellen.

1989. augusztus 3-án egy férfi bombát készített egy londoni hotelben, hogy merényletet kövessen el Rushdie ellen, de a szerkezet még a készítés közben működésbe lépett. A robbanásban csak maga a terrorista halt meg, de Rushdie továbbra is bujkálásra kényszerült, miközben a nyugati világ muzulmán közösségei rendszeresen tüntetéseket és/vagy zavargásokat rendeztek az író ellen.

Rushdie innentől kezdve elvileg nem vállalhatott nyilvános szereplést, hiszen veszélybe került volna az élete, ha kitudódik, hol tartózkodik. A U2 1993-ban tartotta Zoo TV című turnéját, aminek részeként Bono rendszeresen telefonon felhívta Rushdie-t. Volt nagy meglepetés és némi riadalom is, amikor a londoni koncerten a Wembley-ben az énekes nem felhívta Rushdie-t, hanem az író maga besétált a színpadra. Semmi incidens nem történt, Rushdie aztán többször is megjelent a U2-koncerteken, holott elvileg akkoriban még mindig bujkálnia kellett. Az együttes később The Ground Beneath Her Feet címmel dalt adott ki az író azonos című regénye alapján.

Az író legújabb könyve idén fog megjelenni The Golden House (Aranyház) címmel. A regény cselekményében fontos szerepe van a 2008-as mumbai terrortámadásnak.

4. Berry Berenson

Berry Berenson 1948-ban született. Eleinte modellkedett, de aztán a '70-es években fotósként nagyobb sikereket ért el, 1973-ban pedig összeházasodott a Pszihó főszerepével világhírűvé vált Anthony Perkinsszel, és ekkoriban színészi pályája is beindult valamennyire. Két fiuk megszületése után 1978-ban a Remember My Name (Emlékezz a nevemre) című filmben együtt szerepelt férjével.

A '80-as években nem sokat lehetett hallani róla, de a '90-es években egy tragédia kapcsán újra felé fordult a világ érdeklődése: férje, Anthony Perkins 1992-ben hunyt el AIDS-ben. 9 évvel később Berry Berenson 53 éves volt, amikor egy kedd reggel Bostonban felszállt egy repülőre. Nem sokkal később a gépet terroristák eltérítették és nekivezették a World Trade Center északi tornyának. Ez volt a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás első fele, a gépen tartózkodó valamennyi utas meghalt, köztük Berry Berenson is. Másnap volt Anthony Perkins halálának 9. évfordulója.

5. Az interjú készítői/Angelina Jolie

2014. végére tervezték a bemutatóját Seth Rogen és Evan Goldberg második filmjének, Az interjú címmel. Rogen mellett a másik főszereplő és a film húzóneve James Franco volt, ők ketten olyan újságírókat alakítanak ebben a vígjátékban, akiket a CIA felkér, hogy merényletet hajtsanak végre Kim Dzsongun észak-koreai vezető ellen.

Észak-Korea minderről még a film bemutatója előtt tudomást szerzett, és az országhoz kötődő terroristacsoportok támadással fenyegették meg a filmet gyártó Sony céget és az azt vetítő mozikat. Így aztán mozikba nem is nagyon került Az interjú, és fizikai támadásra nem is került sor.

Elektronikus támadás viszont volt, meghekkelték ugyanis a Sony rendszerét és nyilvánosságra került rengeteg belső, titkos anyag. Ezek közül a legnagyobb visszhangot az a mail váltotta ki, amiben Scott Rudin producer Angelina Jolie-t szidalmazza.

6. The Eagles of Death Metal

2015. november 13-án, pénteken volt a párizsi Bataclan szórakozóhelyen az Eagles of Death Metal nevű együttes koncertje, ahol fegyveres támadók tüzet nyitottak és 89 embert öltek meg. Az Eagles of Death Metal menedzsmentjének egy tagja is életét vesztette, de az együttes tagjai el tudtak menekülni a színpadról.

A terrortámadás nyomán a rockzenekar félbeszakította, majd 2015. decemberében folytatta a turnét, Párizsba is visszatértek egy másik helyszínre a következő év februárjában. Idén márciusban dokumentumfilmet mutattak be arról, hogy az együttes tagjai hogyan élték meg a támadást és az azt követő időszakot.

7. Ariana Grande

Hétfőn késő este pedig a 2015-ös párizsi eseményekre sokban emlékeztető terrortámadás volt Manchesterben. A fellépő művész ezúttal Ariana Grande popénekesnő volt, de a tragédiára ezúttal nem a koncert közben, hanem közvetlenül annak vége után került sor. Grande szintén megszakította turnéját a 22 áldozatot követelő merénylet nyomán, egyelőre egyetlen üzenetben annyit mondott, hogy megtörték az események, el van keseredve és nincsenek szavai arra, ami történt.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
7 híresség, akinek beleszólt az életébe a terrorizmus

Ariana Grande a szerencsésebbek közé tartozik, hogy bár az ő koncertjén robbantottak, neki nem lett baja.

7 · May 25, 2017 10:04am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments