A Big Brother 2000-ben indult el Nagy-Britanniában, és azóta minden évben volt belőle egy szezon. A héten tehát a 19. évad fog a fináléjához érni, de ebből a fináléból hiányzik majd bizonyos Lewis Flanagan, aki szeptemberben még a legnépszerűbb versenyzők közé tartozott.

A fiatalember imád sportolni és jógázni, és azt mondja, önmaga fejlesztése a mániája, nem szereti a felszínes beszélgetéseket a szexről, hanem ennél mélyebb témákról szeret filozofálni. Az idei brit Big Brother utolsó előtti hetének végén erre egyszer csak derült égből bejelentették, hogy ezt a bizonyos Lewis Flanagant elfogadhatatlan viselkedésért, pontosabban beszédért kizárják a játékból. És ennyi. Íme a kirúgás pillanata.

A nézők semmi magyarázatot nem kaptak arra, hogy mi történhetett, a dolgot a Big Brother adásai hagyták a levegőben lógni. A kérdésre, hogy mit követett el a 26 éves fiatalember, csak napokkal később adták meg a választ a lapok, pl. a Daily Mail. Flanagan a beszámolók szerint egy játékostársához beszélt, arról, hogy az illető srácnak nincs elegendő mennyiségű menő ruhája, ezért javasolta, hogy vegyenek majd nekik a játék vége után új öltözékeket. A mondatnak így kellett volna hangoznia angolul:

When we get out of here, we'll sort you out with some outfits.

Flanagan azonban állítólag véletlenül az outfits szó helyett a rá rímelő Auschwitz szót mondta ki, bár az éppen aktuális beszédtémának semmi köze nem volt a holokauszthoz:

When we get out of here, we'll sort you out with some Auschwitz.

Amikor a fiatalemberrel közölték, hogy ki van rúgva a játékból, elnézést kért többször is a nyelvbotlásért, és azt mondta, hogy nem akart megbántani senkit. Amikor ezek után a többi játékossal közölték, hogy Flanagant kizárták a versenyből, a többiek megrendültek ugyan, de szemlátomást egyértelmű volt számukra, hogy mi okozta a kizárást.

A brit Big Brother eddigi 18 éve alatt gyakorlatilag valamennyi szériában előfordult, hogy valakit el kellett távolítani a házból szabálysértés, illetve elfogadhatatlan viselkedés miatt. Az első 18 évben ezek a kihágások minden egyes alkalommal adásba kerültek, idén azonban már volt egy celebes verzió is, amiből az élő Ken Babaként is ismert Rodrigo Alvest szintén egy meg nem nevezett vétségéért zárták ki. Róla azóta sem tudni, pontosan mit követhetett el – mármint a niggerezésen kívül.

A briteknél egyébként ez az utolsó Big Brother-évad. A széria a Channel 4 nevű csatornán kezdődött, akik 2010-ben abbahagyták, de a Channel 5 ugyanonnan folytatta – egészen mostanáig. A jelenlegi helyzet szerint a brit közönségnek a héten el kell búcsúznia a bentlakós ősrealitytől, de elméletileg nem kizárt, hogy most a Channel 5 után megint másik csatorna fogja megvenni a licencet és jövőre folytatódhat a 2000-ben szociológiai kísérletként bevezetett műsor.