Nem szeretjük túl gyakran használni az ikonikus szót, de ha van valaki, akire nem tartjuk túlzásnak ezt a jelzőt, az Freddie Mercury. Úgy jött ki a lépés, hogy ebben a hónapban többet szerepelnek férfiak a heti trendben, mint nők, de most jövünk rá, hogy ennél jobb apropónk soha nem lesz többé, hogy Freddie Mercurynak szenteljünk a Velvet legrégebb óta futó cikksorozatának egy darabját, szóval jöjjön még egy maszkulin divatösszeállítás! A Queen frontemberéről szóló film, a Bohém rapszódia ugyanis a hónap legnézettebb mozifilmje Magyarországon (csak a Harry Potter-sorozat tudta most beelőzni) – ráadásul ez a szombat volt Mercury halálának 27. évfordulója.

Ebből az alkalomból nézzük Freddie Mercury hat inkarnációját, azaz hatféle stílust-öltözéket, amiken keresztül különböző arcait mutatta a Queen csaknem két évtizedes pályafutása során!

Macskandrágos Freddie

A '70-es évek első feléből származó képek jó részén Mercury ezt a tipikus, a balett-táncosok ruhájára emlékeztető macskanadrágot viseli, ami deréktől lefelé testrefeszülő, a felsőrésze pedig nagyvonalúan ki van vágva. Volt neki ilyen fehérben, feketében, színesben és pepitában is, nézze meg a fotóösszeállítást, több képet is mutatunk benne természetesen! És bár a nagy hajat a '80-as évek sajátjaként szokás emlegetni, Mercurynak csak a '70-es évek elején volt az a haja, amit Brian May nemhogy a '80-as években végig viselt, hanem egészen a mai napig ilyen a frizurája.

Glamúr-Freddie

A '70-es évek első fele volt a glam rock időszaka, pont a Queennél ne figyelt volna be ekkoriban a glamúr? Freddie Mercury gyakran viselt meglehetősen nőies, nagy, látványos kosztümöket ekkoriban. Az ilyesmit manapság valószínűleg bátor kiállásnak értelmeznénk az LMBTQ közösség mellett, de akkoriban erről szó sem volt, a rocksztárok lázadásból viseltek ilyeneket, szexuális beállítódottságuktól függetlenül.

Buzis Freddie

Ami ma comingoutnak számítana, az Freddie Mercury korszakában szinte közhely volt a rocksztárok között: divatból rengetegen hordták a melegkultúrához kapcsolódó ruhadarabokat. Mercury lehetett olyan buzis, amennyire csak jólesett neki, a közönség zöme ebből nem következtetett arra, hogy a világ első számú rocksztárja valóban feltétlenül homoszexuális is lenne. Mindezt annak ellenére, hogy Mercury volt, hogy bajszos drag queenként lépett fel, máskor egy szál, fekete bőr forrónadrágban énekelt, a Don't Stop Me Now klipjében pedig New York leghírhedtebb BDSM-tematikájú meleg szexklubjának, a Mineshaftnek a pólóját viseli.

Atlétás Freddie

A tipikus bajszos-bőrszerkós meleg férfi fazonját Mercury a '80-as évek közepén néha kicsit sportosabb irányba vitte el atlétákkal. A fenti fehéret a Live Aiden viselte, ami valószínűleg a Queen fennállásának leghíresebb koncertje, emiatt is számít ikonikusnak Mercury és farmer+atléta kombó.

Királyi Freddie

És ha már az együttes neve Queen, miért ne viselhetne a frontember néha királyokra vagy hadvezérekre utaló jelmezt? A fenti citromsárga zubbony az oldalt csíkkal díszített huszárnadrággal is nagyon megmaradt a nép emlékezetében Freddie Mercuryval kapcsolatban, de a fotóösszeállításban természetesen arról is van kép, amikor az énekes szőrmepalástot és koronát visel.

Öltönyös Freddie

Önnek melyik a kedvenc Freddie-je?

Élete utolsó éveiben elegánsabbra váltott Freddie Mercury a korábbiakhoz képest. Az Innuendo albumhoz készült klipekben is elegáns nadrágokban-ingekben állt kamera elé, de ekkor már évek óta a legtöbbször öltönyben lehetett őt látni – igaz, ahogy a betegsége haladt előre, nyilvános szereplést egyre kevésbé vállalt, mert nem akarta nyilvánosságra hozni, hogy hordozza a HIV-vírust, ami akkoriban halálos ítéletet jelentett.

A '80-as évek második felének divatja szerint kicsit mintha túlméretesek lennének ezek az öltönyök (manapság ez megint menő), Mercury kicsit el is tűnik bennük, de azért nagyon adja a dandy-életérzést, még mindig ott van egy jó adag abból az életörömből, amit egész karrierje során olyan elemi erővel át tudott adni. Nos, önnek melyik a kedvenc Freddie-je a hat közül? Várjuk a szavazatát!