Az utóbbi években Gáspár Bea kilépett férje árnyékából, és saját jogán vívta ki magának a médiafigyelmet. Most például Bea konyhája címmel egy szakácskönyvet adott ki, amit azóta akar igazán elkészíteni, miután megnyerte a Konyhafőnök VIP-t. Erről, és ambícióiról is beszélgettünk vele, de azt is elárulta nekünk, mennyire követi nyomon Evelin médiaszerepléseit.

Az a legrégebbi emlékem rólad, hogy a Győzike show idején a CKM magazin fotósorozatot készített veled.

Igen, volt ilyen is. Akkor 32 éves voltam, szóval 13 éves történet. Azóta megjelent egy szakácskönyvem, és híztam 20 kilót. Jó, hogy felhoztad ezt a fotózást, Hargitai Bea és Pantinchin Edina is ott volt, ők már akkor is jobban el tudtak volna képzelni egy konyhában, kérdezték is, miért nem ott csinálok fotósorozatot. Már akkor megfogalmazták, hogy lehet, az én helyem inkább a konyhában van, nem pedig a férfi magazinokban. És milyen igazuk lett!

A Győzike show mellékszereplőjeként ismertek meg az emberek , most pedig, a szakácskönyve d révén, a saját történeted főszereplője vagy. Hogyan éled ezt meg?

Tény és vitathatatlan, hogy a Győzike show miatt ismertek meg az emberek, ahogy az is, hogy kezdetben nem akartam benne szerepelni. Volt bennem egyfajta ellenérzés az elején a kameráktól. Hiába mondták, hogy viselkedjek természetesen, mintha ők ott sem lennének, ne nézzek bele a kamerába. Szándékosan belenéztem, mert akkor azt a részt nem használhatták fel. Mindig, amikor Győzővel összezördültünk, a kamerába néztem, és akkor az a rész automatikusan ki lett vágva. El kellett telnie 2-3 hónapnak, míg elkezdtem élvezni, aztán úgy voltam vele, hogy rendben, legyen ez a munkánk. Nem bántam, hogy mellékszereplő vagyok, nálunk, romáknál, az anya az, aki mos, főz, takarít, a férfi van elöl. A nő a hold, a férfi a nap. Én ezekben a szerepekben gondolkodok a mai napig.

Mikor fogalmazódott meg benned az ötlet, hogy szakácskönyvet szeretnél írni?

Már volt egy, 2007-ben jelent meg, de ma már nem kapható. Sokan kérdezték is tőlem, hogy miért nincs szakácskönyvem, mások a recepteket kértek tőlem, aztán a végső löketet az adta meg, amikor megnyertem a Konyhafőnök VIP-t. Győző nélkül egyébként nem lett volna szakácskönyv. A tavaszi konyhakiállításon meglátta Bernáth József szakácskönyvét, akkor találta ki, hogy nekem is kéne egy ilyet csinálom. Már ott a kiállításon elkérte a BOOOK Kiadó elérhetőségét, felhívta őket, ők pedig szerencsére nyitottak voltak az ötletre.

Nem sérti a hiúságát, hogy lassan túlnőttél rajta?

Sokkal jobban szereti a pénztárcáját, mint amennyire fontos neki a hiúsága. Az első borvacsorámra melegítőnadrágban érkezett, aztán amikor látta, a vendégek mennyire kiöltözve jöttek, kényelmetlenül érezte magát, és egyből mondta, hogy a következőre már ő is kiöltözik. A vendégeknek persze mindent úgy adott elő, mintha közösen készültünk volna, többes számban beszélt végig. Amúgy meg örül neki, hogy van saját bevételi forrásom, így nem terhelem őt annyira anyagilag, mint eddig. Ámbár még most is próbálkozom, de nem mindig sikerül.

A család többi tagja is elég népszerűvé vált az utóbbi időben, Evelinre és Zsoltra gondolok, akik az Ázsia Expresszben szerepeltek. Mennyire követitek nyomon Evelin médiaszerepléseit?

Azt hiszi, hogy teljesen önálló, de mi közben azért figyeljük őt. Ha a Mokkában szerepel, mindig megnézem, pedig utálok korán felkelni. Nincs nagyon szüksége tanácsokra, ebben nőtt fel, tudja, hogy működik a rendszer, tudja, kinek mit kell mondania, ha azt akarja, hogy az meg is jelenjen.

Így, hogy már ismert emberként adsz ki szakácskönyvet, milyen elvárásokkal indulsz neki?

Előny, hogy már ismernek az emberek, a borvacsoráim miatt is, nemcsak Győző által. A szakácskönyvemmel horribilis elvárásaim vannak, mármint arra vonatkozóan, hogy mennyit vegyenek meg belőle. Azt szeretném, ha egy gasztro bestseller lenne. Aztán ki tudja, lehet, majd be is vonzom.

A szakácskönyvedben néhány életrajzi történet is van, kiderül például belőle, hogy fiús lány voltál.

Nagyon sokat voltam kiskoromban fiúk társaságában, ciki volt, ha elsírtam magam egy gilisztától. Emlékszem, az unokatestvéremnek egyszer olyan agymenése támadt, hogy boncoljunk békát. Benne voltam abban is. Akkor még nem tudtam, hogy ezt a gasztronómiában is lehet hasznosítani. A csirkét is levágom, ha kell, kopasztok, vágok, állatvédők ide vagy oda, teljesen vidéki lány vagyok.

Mindig ilyen közel érezted magadhoz a konyhát?

19 évesen lettem asszony, 20 évesen már szültem. Anyósom vett rá, hogy külön háztartást vezessünk Győzővel. Akkor a bevásárlás, a főzés, a takarítás óriási munka volt számomra, egész nap mást sem csináltam. Ráadásul nem kaptam pozitív visszajelzéseket a főztömről, ezért megpróbáltam kiküszöbölni a hibáimat, és olyan ételeket készíteni, amik már mindenkinek ízlenek. Még vezetékes telefonunk sem volt, anyuhoz és anyósomhoz szaladtam át, hogy megkérdezzem, mit hogy kell csinálni. A mai fiatalok sem válnak konyhatündérré egyből, Evelin 25 éves, de nem vezet saját háztartást. Na jó, igen, de csak víz és tonhalkonzerv van nála.

Mindennap főzöl?

Mikor időm engedi, igen. Ma például nem, mert már reggel 7-kor elindultam otthonról és csak késő este érek haza.

Félkész vagy rendelt ételeket is esztek?

Rendelt kaja? Mi annyira vidéken lakunk, Nógrádmegyerben, hogy hozzánk még a pizzát sem hozzák ki. Persze, étterembe járunk. Képzeld el, most egy szlovák étteremben voltunk, ahol kacsacombot kértem. Úgy nézett ki, mintha a hús előtte már leesett volna a földre és összeszedte volna az összes mocskot, ráadásul kőkemény volt. Visszaküldtem. Félnek néha tőlem, mint a tűztől, de ha valami nem jó, akkor jelezni fogom, ahogy azt is, ha valami jó. Engem csak az dühít fel, ha nem azt adják, ami az étlapon szerepel. Normális, egyszerű, ehető kaját szeretnék enni, minden túlzás, ehető virágok meg hasonlók nélkül.

Melyik az a családi esemény vagy ünnep, amire a leginkább oda szoktad tenni magad?

Halottak napja, olyankor mindig kacsa van, meg töltött káposzta, de idén az elmaradt. Győzőnek lazacot sütök, ő nem szereti a kacsát.

Azt hittem, a karácsonyt fogod mondani. Mi akkor a menü?

Amíg az anyósom élt, együtt karácsonyoztunk, együtt is készültünk. Megmondom őszintén, nem szoktam karácsonyra senkinek sem ajándékot venni, és ezt én sem várom el. Amit erre szánnánk, azt Győző befizeti egy üdülésre, általában Törökországban karácsonyozunk, a szilvesztert is ott töltjük. Olyan svédasztalos étkezések vannak, hogy még én sem tudok belekötni! Igazi hízókúra, de már alig várom. Már most indulnék.