Modelleknek, színésznőknek különösen gyakran születnek széppé, vonzóvá felnövő gyerekeik, akik maguk is olyan pályát választanak, ahol a jó (vagy különleges) megjelenés) előnyt jelent. De lehet bárki bármilyen szép, ha nincs nagy szerencséje, és hiányzik belőle valami nehezen megnevezhető, lebilincselő tulajdonság, legfeljebb a szülei révén lehetőségekhez jutó, önmagában nem túl érdekes illető lesz belőle, nem szupersztár. Ettől még persze élhet boldog életet. 

Az alábbiakban öt világhírű nő lányait vizsgáljuk meg ilyen szempontból: megvan bennük az, ami rabul ejti a nézőt? Vagy csak az anyai örökség dolgozik bennük? (Ritkán mondható váratlannak, ha egy gyerek hasonlít a szüleire, úgyhogy ennek a cikknek a szövegében nem is azzal foglalkozunk, mennyire emlékeztetnek ezek a lányok a híres anyáikra – galériánkban azonban erről is meggyőződhet. Kattintson bármelyik képre, és nézelődjön kedvére!) 

Maya Hawke és Uma Thurman

Uma Thurman tizenöt évesen, modellként kezdte karrierjét (anyja, Nena von Schlebrügge is ezzel foglalkozott), többek közt a brit Vogue címlapján. 17-18 éves volt, amikor első filmjei megjelentek, a legismertebb kétségkívül ezek közül a Veszedelmes viszonyok volt, igaz, itt azért Glenn Close és John Malkovich, illetve Michelle Pfeiffer voltak a főbb szereplők. Ezután jött néhány kevéssé elismert, és néhány jobban sikerült filmje, 1994-ben pedig a Ponyvaregény végképp világhírűvé tette. Tarantino múzsája lett, a Kill Billekben alakított szerepet bevallottan neki, rá írta. Idén lesz ötven éves.

Nagyobbik lánya Maya [Ray Thurman] Hawke, júliusban lesz 22. Diszlexiája miatt sok iskolában megfordult, mire egy alternatív, művészetekre koncentráló intézményben a színészet iránt kezdett érdeklődni. Ő is szerepelt Vogue-címlapon, 2017-ben pedig a BBC Kisasszonyok-adaptációjában kezdte színészi karrierjét. Legutóbbi nagy dobása egy miniszerep volt a Volt egyszer egy... Hollywoodban (Linda Kasabiant alakította). A legtöbben viszont a Stranger Things miatt ismerhetik az arcát, ennek harmadik évadában fagyiárust alakított, a kritika által is elismerten. Tavaly nyáron jelentek meg első dalai (itt egy, és milyen jó!), lemezre is készül. Mindennapjait itt követheti.

Megvan benne az a valami?

Lila Moss és Kate Moss

Kate Moss 14 éves volt, amikor 1988-ban Sarah Doukas felfigyelt rá egy reptéren, és meglátta benne az új típusú szupermodellt. A Calvin Klein hirdetéseiben tűnt ki igazán, megjelenését főleg az tette érdekessé, hogy mennyire máshogy nézett ki, mint az addig menőnek számító pályatársai - Cindy Crawford, vagy Claudia Schiffer. A máshogy kinézés persze főleg azt jelentette, hogy jóval soványabb, és esetenként alacsonyabb volt náluk. Bár a kilencvenes évek végére a heroin chic napja is leáldozott, ő továbbra sem nagyon jött le a Vogue-ok címlapjáról (épp csak a kétezres évek közepén esett el néhány megbízástól, mert túltolta a kokaint), nincs olyan divattermék, amit ne tervezett vagy reklámozott volna.

Egyetlen lánya, Lila [Grace] Moss [-Hack] már a saját modellügynökségével szerződött. 2002-ben született, magánéletéről keveset tudni – mondjuk egy tizenhét éves lány esetében ez annyira nem számottevő. Az viszont igen, hogy ő lett a Marc Jacobs beauty arca, illetve szerepelt a Dazed címlapján (itt talán számított azért, hogy az apja a lapigazgató, illetve a Dazed Media egyik alapítója). Mindennapjait itt követheti.

Megvan benne az a valami?

Margaret Qualley és Andie MacDowell

Andie MacDowell színésznői karrierje 1984-ben indult, a Tarzan, a majmok urával. Az akkor 26 éves művésznek azonban valamiért nem ez hozta meg az elismerést, hanem a három évvel később megjelent Szex, hazugság, video. Legnagyobb sikereit a kilencvenes években aratta: a Zöldkártyáért és a Négy esküvő és egy temetésért Golden Globe-ra jelölték, és valószínűleg az Idétlen időkig is eszébe jutott, amikor meglátta ebben a cikkben MacDowell fotóját. (További filmjeit nem részletezzük, mert sok volt, itt van mind.) Színészi munkája mellett modellkedett a Calvin Kleinnak, és idén lesz harmincnegyedik éve, hogy a L'Oréal arca. Hatvankét éves, a mai napig lenyűgöző.

MacDowellnek három gyereke született, egy Justin nevű fiú, illetve Rainey és Margaret Qualley. Cikkünkben most a legutóbb említett az érdekes, mert ő követi híres anyja példáját. Balerinaképzőben kezdett, kapott egy New York-i ösztöndíjat, de ott tizenhat évesen valami eltántorította a szakmától. Maradni akart és modellkedni, amit végül megengedtek neki, mivel azt is elmondta az anyjának, miből fog megélni ott ezután. Vonult a divathéten New Yorkban és Párizsban is, majd egyre több divatlap címoldalán tűnt fel. Elvégzett egy nyári programot a London's Royal Academy of Dramatic Art-ban, és egy félévet a New York University-n, csakhogy szerepek kedvéért utóbbit abbahagyta. 

2013-ban elkezdett filmezni. Először a Hátrahagyottak című sorozat miatt figyeltek fel rá, majd a Fosse/Verdon miatt dicsérte a kritika. Legnagyobb közönségsikere azonban a legutóbbi Tarantino-filmmel járt, amelyben egy csábító hippilányt alakít. Mindennapjait itt követheti.

Megvan benne az a valami?

Ever Gabo Anderson és Milla Jovovich

Milla Jovovichnak már az édesanyja is modell volt, de ha hozzátesszük, hogy orosz, akkor bizonyára sejtik, hogy kicsit másfajta szépségideállal van dolgunk. Galina Alexandrovna Jovovich a mai napig vállal orosz és amerikai filmes szerepeket. Lánya, Milica Kijevben született, ahonnan a család először Londonba, majd az Egyesült Államokba költözött (19 évesen lett állampolgár). 1987 óta modellkedik, akkor 12 éves volt, és az olasz Lei címlapjára került. Sok filmben, főleg sci-fikben szerepelt, 1997-ben Az ötödik elemben, két évvel később a Jeanne d'Arc, az Orleans-i szűzben láthatták, aztán jöttek zsinórban a Kaptár-filmek, és még rengeteg más. Emellett modellként is elért mindent, ami elérhető és zenélt is, igazából lehetetlen röviden összefoglalni, mi mindennel foglalkozott eddig. Harmadik lánya nemrég született meg.

A fenti képen a legidősebbet, Ever Gabo Andersont láthatja első címlapján, amelyet azóta több másik követett. Idén lesz tizenhárom, szóval egy kicsit hamarabb kezdte a modellkedést, mint híres édesanyja, de a róla készült és publikált fotók szerint ezen túl pont úgy él, mint a kortársai: iskolába jár, a testvéreivel játszik, szeret kirándulni. Instagramját, amelyet a szülei kezelnek, itt tudja követni.

Megvan benne az a valami?

Kaia Gerber és Cindy Crawford

Cindy Crawford valószínűleg a XX. század egyik legismertebb arca: a színészettel kacérkodó szupermodell, aki a tévétől a köztéri kampányokon át a kifutókig mindenhol jelen van és volt, a nyolcvanas évek közepétől napjainkig. Utánozták a ruhaválasztásait, vették a fitnesz-videókazettáit, kétszer szerepelt a Playboyban is.  Michael Kors azt mondta, miatta alakult át a szexi amerikai nő képe, a kék szemű, szőke hajú személy helyett egy buja, okos, vonzó, szakmáját professzionálisan űző barna nő formájában öltve testet.

Cindy Crawford hatását és munkásságát nehéz röviden összefoglalni, de a gyerekeivel, Presley-vel és Kaiával mostanában annál többet foglalkoztunk. Mindketten jártak már kifutón és kampányfotózáson, de a lány maradni is látszik ebben a közegben: nincs nélküle divathét, egyre nagyobb szerepet kap, egyre rangosabb bemutatókon. Tíz évesen kapta első megbízását, a Versace fiatalokat célzó kreációit mutatta be. Láthatták már a Vogue-ban, 2017-ben pedig a Calvin Klein küldte kifutóra (életében először). Azóta a Marc Jacobs, a Burberry, Alexander Wang, a Coach, a Prada, a Chanel, a Fendi, a Moschino és a Versace bemutatóin szerepelt. És még csak tizennyolc éves.

Megvan benne az a valami?