Lakatos Márk visszatért a TikTokra! A legelső minivideójában a Mészáros Lőrinccel való házasságkötés lehetőségét latolgatta, ma pedig egy olyat posztolt, amivel a pokolba kalauzolja követőit, méghozzá Lil Nas X-től a Montero és KKevintől az Ördög című klip segítségével. Ennek a videónak a kapcsán a következőkről beszélgettünk vele.

@lakatosmarkstyle

👿 @kkevin.official @lilnasx 😈 #viral #hell #party #parody #foryou #fy

♬ MONTERO (Call Me By Your Name) - Lil Nas X

Mi van most a levegőben, hogy hirtelen ennyi pokolkontent jön szembe mindenhol?

A pokol évezredek óta nagy isteni büntetésként van belógatva a keresztényeknek, de közben mégis mindenkinek valami olyan elképzelése van a pokolról, hogy ott vannak a legtutibb bulik, a legnagyobb veretős partik, a legdurvább orgiák. Erről nagyon sok régi művészeti alkotás beszél, elég, ha Bosch festményeire gondolunk vagy De Sade márki írásaira – az emberek ehhez a pokol dologhoz mindig is valami egzotikusat-erotikusat kapcsoltak. És Lil Nas X bombaként robbant Montero klipje vizuálisan pont ezt a pokolorgiát mutatja be – mondjuk sokkal magasabb színvonalon, mint KKevinnél –, de persze az ő nézőpontjából, az ő comingoutjából kiindulva. KKevinnél ugyanezek az elemek jelennek meg, csak kicsit fapados megoldással: ördögszarvak, vörös fények, éjszakai, fülledt, erotikus hangulat. Ebből én azt tudtam leszűrni, hogy akár heteró vagy, akár bi, akár meleg, akármi, a legnagyobb bulit a pokolban képzeled el.

De azért Lil Nas X mégiscsak anomália a hip-hop világán belül, hiszen a rap általában nem tartozik a legmelegbarátabb műfajok közé...

A hip-hop általában a macsó öntömjénezésről szól: kinek van nagyobb farka, nagyobb kocsija, nagyobb nyaklánca stb. Értékként csak az van feltüntetve, hogy hogyan tudjuk a nem hozzánk tartozókat lealázni. Ebben a kontextusban a nőkkel is elég rosszul bánnak, esetleg Manuelt tudnám kiemelni, aki egy lágyszívű, lakótelepi rapper, ő szépen beszél a kislányokról. De a rapperek nagy része kurvának vagy szexuális tárgynak tekinti a nőket. KKevin arról beszél, hogy minden nőt megbaszik a nő barátjának a szeme láttára – elég sajnálatos, ami ebben a dalszövegben benne van. Kíváncsi vagyok, hogy ezzel a magyar társadalom melyik része tud azonosulni – merthogy kétségtelenül tudnak, óriási nézőszámaik vannak ezeknek a rappereknek, úgyhogy emiatt én nagy szeretettel figyelem őket. Ehhez képest Lil Nas X nem másokat aláz le, hanem saját maga perdül le a rúdon a pokolba és közösül az ördöggel. Ez számomra sokkal pozitívabb üzenet: ő saját maga megmutatja, hogy mit szeret, hogy szeret, és nem mások lealázásával próbál hírnevet csinálni magának.

Mennyire vagy raprajongó egyébként? Szoktál magyar hip-hopot hallgatni, mennyire kíséred figyelemmel ezt a műfajt?

Vannak a rapben giccses, népmeseszerű elemek, hogy messziről jöttem, alulról jöttem, mi mindenen keresztülmentem – erről T. Danny is rappel, akire egyébként pont most húzták rá a vizes lepedőt a Mivanaveled című, zseniális, abszurd riportműsorban, ahol T. Dannyt szembesítették azzal, hogy ő igazából nem jött se messziről, se mélyről, mert egy jómódú, kertvárosi családból származik. Van a magyar rappertársadalomnak egy számomra nagyon vicces rétege: se nem a gettóból jöttek, nem élnek rossz körülmények között, hanem kifejezetten pénzes-jómódú családok kertvárosi gyerekei, akik nem tudnak magukkal mit kezdeni, úgyhogy elkezdenek rappelni. Ebbe a csapatba tartozik KKevin is. De ha valaki azt énekli, hogy messziről és mélyről jöttem, akkor az emberek ebbe beleélik magukat, hogy ez milyen szörnyű lehet, aztán hogy ez mennyire hiteles vagy nem, az egy másik kérdés. Ez egy szelep, mint ahogy Ganxsta Zolee figurájának is van felszabadító hatása, az emberek ezen keresztül engedik ki a gőzt, de én ezt a mostani magyarországi rapet kicsit operettnek tartom – bár én azt gondolom, hogy Magyarország egyébként is egy operettország. Mindenesetre én nem vagyok sznob az ízlésemben, függetlenül attól, hogy itthon a legtöbbet klasszikus zenét hallgatok. Bármilyen műfajban bármit tudok élvezni, ami jó, önazonos és számomra hiteles, legyen az Lil Nas X, vagy mondjuk Palya Bea, David Bowie vagy akár a Queen együttes.

És az utolsó kérdéssel kanyarodjunk vissza a közösségi médiához: miben látod a fő különbséget a TikTok és az Instagram között?

A TikTok olyan, mint egy házibuli, ahol mindenki akar valami vicceset mondani, valamivel a többieket lehengerelni. Az Instagramban sokkal inkább egy virtuális fotóalbumot látok.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Lakatos Márk: „van a magyar rappertársadalomnak egy számomra nagyon vicces rétege”

A stlyist-műsorvezetőt az amerikai Lil Nas X és a magyar KKevin pokolorgiás videói ihlették meg egy vicces videó erejéig.

487 · May 03, 2021 06:37pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments