A. Ferdinánd még 2007 decemberében követte el a brutális gyilkosságot, ami miatt az aucklandi bíróság 12 éves börtönbüntetésre ítélte. A magyar turista azért támadta meg a 69 éves Ronald James Brownt, mert helybéli áldozata melegnek hitte, és kikezdett vele. Válaszul egy bendzsóval kezdte csépelni a fejét, majd lenyomta a hangszer nyakát a torkán. A férfit 8 év után jó magaviselete miatt engedték ki a rácsok mögül – írta a stuff.co.nz.

Mint arról beszámoltunk, az akkor 32 éves, búvároktatóként dolgozó magyar 2007. december 6-án éjjel egy aucklandi bárban találkozott össze az idős férfival, majd némi iszogatás után együtt mentek fel Brown lakására. Vendéglátója tévesen azt hitte, hogy A. Ferdinánd homoszexuális, ezért megpróbált közeledni hozzá. A két férfi között emiatt heves vita tört ki. A magyarnak annyira elborult az agya, hogy a közel három kilós bendzsóval kezdte csépelni a nagypapa fejét, aztán pedig lenyomta az ütésektől eltört hangszer nyakát a torkán. 

A helyszínen fogták el

A kiérkező rendőrök a lépcsőn fekve, súlyosan sérült állapotban találták meg Brownt. A. Ferdinánd ekkor még a helyszínen volt. Egy emeleti ablakból üvöltözött és bútorokat dobált ki a kertbe. Későbbi rendőrségi vallomásában azt állította, hogy nem sok mindenre emlékszik az éjszaka történéseiből. Áldozata két nappal később a kórházban vesztette életét.

Provokációval védekezett

A. Ferdinánd azért úszta meg ilyen olcsón a gyilkosságot, mert azzal védekezett, hogy a támadást Brown provokálta ki. Ügyvédje, Peter Kaye az eljárás során arról beszélt, hogy az áldozat megpróbálta megerőszakolni védencét, és emiatt vesztette el az önkontrollt. A bíróság ezért emberölés helyett halált okozó testi sértésben találta bűnösnek a magyar férfit, akire 12 év börtönbüntetést szabtak ki. A döntés értelmében a rácsok mögül legkorábban 8 év után szabadulhatott.

Jól viselkedett a börtönben

A. Ferdinánd tavaly december 17-én jelent meg először a kegyelmi bizottság előtt, amely megállapította, hogy megbánta a támadást, és tettében naivitása, illetve az elfogyasztott alkohol is szerepet játszhatott.

"Rendkívül jó magaviseletet tanúsított a börtönben. Nem követett el erőszakos cselekményeket"

– közölte a bizottság.

Kitoloncolták új-zélandról

Mivel úgy ítélték meg, hogy A. Ferdinánd nem jelent veszélyt a közösségre, február 17-én feltételesen szabadlábra helyezték, de csak azért, hogy azonnal kitoloncolhassák Magyarországra. A döntés értelmében a magyar férfi a próbaidő végiéig, 2019. december 9-ig nem térhet vissza az országba.

Magyarországon ÁFA-csalás miatt körözték

A. Ferdinándnak a magyar hatóságokkal is meggyűlt baja. A pénzügyőrök az emlékezetes, balesettel végződő 2007-es Porsche-Lamborghini verseny miatt kezdték körözni a férfit, aki az egyik sofőrhöz hasonlóan feltehetően szintén benne volt az ÁFA-csalásban és a regisztrációs díjak elcsalásában.