Megérkezett a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra az Emberi Erőforrások Minisztériuma feljelentése a május 12-én Gyöngyösön éhen halt másfél éves kisgyermek ügyében – számolt be a Magyar Nemzet.

A tárca azonnali szakmai vizsgálatot indított a kislány halála miatt. Ennek során megállapították, hogy az elsőfokú gyámhatóság és a gyermekjóléti szolgálat nem járt el kellő körültekintéssel, alapossággal az elhunyt gyerek és a testvére ügyében, és a jogszabálysértő mulasztások halmozódása a legkisebb gyermek halálához vezetett.

A tárca szerint ha az érintett szolgálatok és a gyámhatóság maradéktalanul betartják a jogszabályi rendelkezéseket és szakmai szabályokat, a gyermek védelme biztosítható lett volna. A vizsgálatok során emberi mulasztást is megállapítottak, ezért foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen. A tárca a munkajogi felelősséget is tisztázni kívánja.

Az ügynek eddig annyi következménye lett, hogy leváltották a Gyöngyösi Járási Hivatal gyámügyi osztályvezetőjét, a szakügyintéző pedig lemondott.

Mint ismert, a rendőrség május 19-én emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vette őrizetbe a szülőket, miután az elsődleges orvos szakértői vélemény megállapította, hogy a gyerek éhen halt. A 36 éves anyát, J. Médeát és az 52 éves apát, K. Gusztávot május 21-én 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.