Lezárult a nyomozás a zagyvarékasi gyilkosság ügyében: egy 14 éves lányt és egy 16 éves barátját gyanúsítják azzal, hogy halálra késelték a lány anyját január 25-én. A rendőrség a papírokat vádemelési javaslattal elküldte az ügyészségnek. A Velvet úgy értesült, hogy mindkét fiatalt nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják. 

Még mindig sok a kérdés

A két fiatal egymásnak ellenmondóan beszélt a gyilkosságról. A lány védője lapunknak azt mondta: védence még mindig azt állítja, nem emlékszik semmire abból az estéből. Kitartanak amellett a védekezés mellett, hogy a vékony, alacsony kamaszlány fizikailag képtelen lett volna ilyen kegyetlenséggel meggyilkolni az anyját. Ezt a szakértői vélemények is alátámasztják.

Az ügyben több ezer oldalas iratanyag keletkezett, de még nem kaptam kézhez. Így egyelőre nem tudom megmondani hogy védencemet társtettességgel, vagy bűnsegédlettel vádolják-e meg. Annyit mondhatok róla, hogy tiszta szívű, rendes lány, nem bűnöző típus. 

- közölte dr. Örlős Gábor. 

Az ügyvéd hozzátette: a szakértők szerint a lány a cselekmény idején nem állt sem alkohol, sem drogos befolyásoltság alatt. Az anya nem nézte jó szemmel a lánya és annak barátja közti szerelmi kapcsolatot, el is tiltotta őket egymástól.

A gyilkosság indítéka: az anya kettőjük útjában állt. Lehetett volna bárki, azt a személyt iktatták ki, aki a zavaró tényező volt.

A fiú másként emlékszik a történtekre

Dr. Mezei János, a fiú védője ezzel szemben azt mondta lapunknak, hogy ő konkrétan emlékszik a gyilkosság minden másodpercére, arra is, hogy pontosan hogyan és miért követték el. A fiú anyja korábban a Velvetnek azt nyilatkozta, hogy a barátnője egyedül követte el a gyilkosságot. Ő maga azonban vallomásában mást állít.

Védencem szerint a lány kezdeményezte a gyilkosságot, amit végül ketten, közösen követtek el. 

- állítja a másik fél védője. 

A fiú anyja korábban a Velvetnek azt mondta,

miután a nő meghalt, a lány azt mondta a fiamnak, hogy menjenek szexelni, és ő belement a dologba. Másnap reggel aztán együtt indultak az iskolába Szolnokra. 

Dr. Mezei János annyit mondott, „igen, volt szex”, többet nem kívánt hozzáfűzni.

A két tinit másnap elfogták.  Kezdetben erős felindulásból elkövetett emberöléssel gyanúsították őket, mostanra azonban kétszeresen minősített - nyereségvágyból és különös kegytelenséggel elkövetett - emberölés a vád. Elképzelhető, hogy előre kitervelték, erről azonban egyikük védője sem akart egyelőre beszélni. 

Most egymástól távol, különböző nevelőintézetekben töltik előzetes letartóztatásukat. A vádemelés után, várhatóan jövő tavasszal kezdődik a büntetőügy tárgyalása. Akkor kiderül, hogy a két tinédzser tesz-e vallomást, illetve egymással szembesítve mit mondanak a gyilkosságról.