Danny Mastersont azzal gyanúsítják, hogy legkevesebb három nőt megerőszakolt 2001-2003 között, és ezt a Szcientológia Egyháza segített neki eltitkolni. 

Az Azok a '70-es évek show című sorozatból ismert színészt Los Angelesben, helyi idő szerint szerdán fél tizenkettőkor tartóztatták le, és miután kifizette (vagy kifizették neki) a 3,3 millió dolláros óvadékot, szabadlábon védekezhet – írja az E!. (Ez több mint egymilliárd forint.)

Az ügy irataiból kiderül, azzal gyanúsítják, hogy 2001-ben nemi erőszakot követett el egy 23 éves nőn, 2003 áprilisában egy 28 éves nőn, a harmadik áldozatát pedig még ugyanabban az évben, valamikor október és december között támadta meg – a 23 éves nőt a saját Hollywood Hills-i otthonába invitálta. Ha elítélik, a 44 éves férfi akár 45 év börtönbüntetést kaphat.

A sajtóval azt is közölték, volt még két szexuáliserőszak-ügy, amelyben elkövetőként szerepelt, ám ezekben az esetekben nem emelnek vádat, mert nem rendelkeznek elegendő bizonyítékkal, vagy más körülmények korlátozzák a lehetőségeket. Masterson ügyvédjén keresztül közölte az E!-vel, hogy a színész ártatlannak vallja magát, és várja, hogy ezt bizonyítékokkal és tanúvallomásokkal tisztázhassa. Szeptember 18-án lesz rá alkalma.

Volt előzmény

2019-ben négy nő (ketten a nevüket is vállalták) közös pert indított Masterson, a Szcientológia Egyháza, és annak vezetője, David Miscavige ellen, amiért, mint állítják, összeesküvéssel akadályozták meg, hogy Masterson erőszak-ügyei nyilvánosságra kerüljenek, és kivizsgálhassák őket. 

Akkor állították: mindannyiukat rendszeresen zaklatták, követték, saját és családjuk magánélethez való jogát megsértették, és lelki bántalmazással igyekeztek elérni megfélemlítésüket és hallgatásukat. A színész és a szcientológusok ügyvédje mindent tagadott, a per még folyamatban van.

A vádakról már 2017-ben tudni lehetett. Mastersont emiatt rúgták ki a Netflix Ranch című sorozatából. Akkoriban a rendőrség megerősítette, hogy három nő feljelentése miatt nyomoznak. Nehéz átlátni, hogy az eljárások szereplői közt mennyi az átfedés, mert sokan név nélkül szerepelnek az iratokban.

Ez még csak a kezdet

Leah Remini ex-szcientológus, aki sorozatot készített saját tapasztalatai és mások beszámolói alapján arról, kivel hogyan bánt az egyház. Mint a Twitteren írta, „végre a szcientológia áldozataira is odafigyelnek. Ez csak a kezdet, szcientológia! Véget értek a megúszás napjai”. A színésznő a Scientology and the Aftermath évadzárójában pont Masterson ügyeivel, illetve azok tágabb kontextusával foglalkozott. Remini sorozatának állításait ugyancsak tagadták a szcientológusok.