A leggazdagabb réteg körében sokszor elmosódnak a határok, ezért néha őrült dolgokat vásárolnak meg, amelyeknek látszólag semmi értelme nincsen. Íme 8+1 őrült vétel!

1. Steve Cohen formaldehidbe pácolt cápája

Rengeteg gazdag embernek van lenyűgöző akváriuma, de ezek mind eltörpülnek ahhoz képest, hogy Cohen egy formaldehidbe pácolt cápát tart az otthonában. 2004-ben a milliárdos alapkezelő megvásárolta a világ talán legegyedibb kortárs műalkotását: egy 14 láb hosszú tigriscápát, amelyet alkohol és formaldehid kombinációjával tartósítottak. Az ára 93 ezer dollár volt. 

2. Mukesh Ambani felhőkarcolója

Mukesh Ambani irányítja a világ egyik legnagyobb olajbirodalmát, amely becslések szerint körülbelül 43 milliárd dollárt keresett neki az évek alatt. Az indiai mágnás ebből a vagyonból egy milliárd dollárt használt fel szülőhazája – és egyben az egész világ – legdrágább otthonának felépítésére. Ambani 27 emeletes felhőrkarcolója három helikopter-leszállóhellyel és hat mélygarázzsal büszkélkedhet. 

3. Roman Abramovics szuperjachtja

Az Eclipse nevű hajót Hamburgban építették, 12 évvel ezelőtt bocsátották vízre, 162 méteres hosszúságával meglehetősen sokáig számított a világ legnagyobb magánhajójának. Két helikopterleszállót és 24 kabint álmodott meg a tervező, valamint két medence és egy mini-tengeralattjáró is található rajta. Az ára átszámítva 420 milliárd forint. 

4. Larry Ellison Hawaii szigete

Lanai egy közel 40 ezer hektáros sziget a Hawaii-szigetcsoportban és már a beceneve is sokatmondó: „A magánsziget”. A sziget igazán híres 1993-ban lett, amikor a jól ismert milliomos, Bill Gates a Manele-öbölnél rendezte esküvőjét. 2012-ben Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója 600 millió dollárért (212 milliárd forint) felvásárolta Lanai szigetét, amellyel egyből a legdrágább lett a vonatkozó listán. Ellison célja az volt, hogy zöld megoldásokat alkalmazva egy teljesen fenntartható, mini kultúrát hozzon létre a szigeten, amely a későbbiekben modellként szolgálhat a világ számára. Jelenleg egy vendégéjszaka a szigeten közel hét millió forintba kerül. 

5. Alwaleed bin Talal szaúdi herceg Airbus A380-asa

A szaúdi királyi család belső köréhez való tartozásnak megvannak a maga előnyei. Alwaleed bin Talal herceg 2007-ben 319 millió dollárt fizetett egy A380-as emeletes sugárhajtású repülőgépért – amely a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe. A gépen többek között külön helye van a lovainak és két Rolls-Royce autójának.

6. William Koch Billy, a kölyök fotója

A Koch testvérek, Charles és David a Koch Industries birodalomról és hatalmas politikai befolyásukról híresek. Testvérük, William ugyan kevésbé ismert, ám szintén rendkívül gazdag és hatalmas műgyűjtő. 2011-ben vásárolta meg a vadnyugati történelem egyik leghíresebb festményét, amikor 2,3 millió dollárt fizetett a világ egyetlen hitelesített fényképéért, amely a legendás törvényen kívülit, Billy-t, a kölyköt ábrázolja. Billy, a kölyök hírhedt amerikai törvényenkívüli volt, akit a vadnyugat egyik leghírhedtebb pisztolyhősének tartottak.

7. Ken Griffin festményei

Ken Griffin milliárdos ismert művészetrajongó. Gyűjteményének ékköve két absztrakt impresszionista festmény, amelyeket egyazon aukción vásárolt. Willem de Kooning és Jackson Pollock műremekeiről van szó, amelyeket 2015 szeptemberében 300 millió dollárért, vagyis 105 milliárd forintért vásárolt meg.

8. Bill Gates és Leonardo da Vinci tudományos munkái

Bill Gates-ben és Leonardo da Vinciben sok a közös: mindketten matematikai zsenik, akik  megváltoztatták a történelmet. Találó tehát, hogy a Microsoft alapítóját érdeklik a zseniális festő művei. 1994-ben Gates 30,8 millió dollárt költött a Codex Leicester birtoklására, amely egy 72 oldalas kézirat, amit da Vinci állított össze a 16. század elején. A dokumentumban a reneszánsz festő diagramjai, írásai, vázlatai és ötletei szerepelnek a jövőbeli találmányokhoz.

+1 A Brunei szultán autókollekciója

A Brunei szultán tulajdonában lévő autók gyűjteménye igazán impozáns. A pindurka országot irányító államfő vagyona megengedi, hogy ne kelljen mértéket ismernie az autók terén. A legendás autóflottája 5000-7000 darabot tartalmaz a világ legritkább és legdrágább autóiból, amelyek összértéke legalább 5 milliárd dollár. 

(gobankingrates)

(Borítókép: Hatalmas köteg pénzt toló férfi. Illusztráció: Dny59/Getty)