Bár a mértékletes kávéfogyasztás jótékony hatással van egészségünkre, nem mindegy azonban, mikor fogyasztjuk azt. Ha például egy baráti iszogatás után úgy érezzük, jól esne egy jó fekete, inkább mondjunk le róla. A koffein ugyanis alkohollal keverve komoly egészségügyi problémát is okozhat.

Alább a kávé és az alkohol együttes hatásáról olvashat.

Magas vérnyomás és szabálytalan szívverés

Korábban publikált kutatás szerint az alkohol többféleképpen emelheti a vérnyomásunkat. A koffeintartalmú alkoholos italokserkentő és nyugtató hatásuk miatt remegést is előidézhetnek, amely leginkább a szívbetegségben szenvedőket érinti.

„A koffein önmagában stimuláns, az alkohol pedig negatívan befolyásolhatja a vérnyomást” – mondja Bonnie Taub-Dix, a téma szakértője.

Ronthatja a szorongásos és depressziós tüneteket

Bár először feldobják a fogyasztót, a koffeintartalmú alkoholos italok súlyosbíthatják a szorongást és a depressziót.

„Mivel az alkohol és a koffeintartalmú italok összekeverésével mindkettő ízletesebbé válhat, nemcsak a túlzott alkoholfogyasztás, hanem a túlzott koffein bevitele is aggodalomra ad okot, mert növelheti a szívverést, gyakoribb tőle az idegesség érzése, és megnehezíti az elalvást is. Ennek másnapra fokozott hatása lesz” – figyelmeztetett Nicole Rodriguez dietetikus és személyi edző, akinek szavait az nlc.hu idézte.

via GIPHY

Megzavarhatja az emésztőrendszert

A koffein és az alkohol is ismert vízhajtó hatásáról. Ezért, ha valaki egyszerre fogyasztja a kettőt, fennáll a veszélye a kiszáradásnak. Az alkoholt éppen ezért tanácsolt vízzel inni. 

Megzavarhatja az alvást

Az alkohol a szakértők szerint segíthet a könnyebb elalvásban, a pihenést azonban nem segíti elő. A minőségi alvást a koffein tovább rontja.

Az alkohol a pulzusszámot növelő stresszhormon, az epinefrin szintjét is megemeli néhány óra elteltével. A Harvard Health Publishing szerint ezért van az, hogy egy iszogatással töltött este után többször felébredünk éjszaka.

Befolyásolja a véralkoholszintet?

A korábban publikált kutatások arra is rámutattak, hogy a koffein fogyasztásától még nem változik az ember véralkoholszintje.

A máj feladata, hogy segítse az alkohol kiürítését, de a koffeinnek nincs hatása erre a folyamatra. Illúzió lehet azt gondolni, hogy egy csésze erős kávé kijózanít, miközben csak valami ahhoz hasonló érzést kelt valójában

– magyarázta Taub-Dix. A szakértők kiemelik, hogy alkoholfogyasztás esetén az a legfontosabb, hogy mértékletességet tartsunk!

(Borítókép: alkohol és kávé. Illusztráció: Getty Images)