Kevesen tudják, de ma, azaz november 14-én van a cukorbetegség világnapja.

Világszerte 422 millió ember (a populáció körülbelül 10 százaléka) küzd ezzel az immár népbetegségnek számító betegséggel, Magyarországon pedig az emberek 41 százaléka százaléka érintett valamilyen módon. Jó hír azonban, hogy a 2-es típusú cukorbetegség esetén kezünkben van az irányítás, hiszen kialakulása függ az életmódtól is, így a felelősség a miénk – hívják fel a figyelmünket a november 14-ei világnap alkalmából az orvosok. 

Egy 2018-as kutatás szerint a magyarok naponta átlagosan 284 percet ülnek a tv előtt. Ez 16 perc híján 5 óra, ami a sporttól és más aktív kikapcsolódási formáktól veszi el az időt. Szervezetünk egyik csodája az alkalmazkodóképesség, de ez egyben a legnagyobb csapda is, hiszen ha hozzászokunk ehhez az életmódhoz, egyre kevésbé hiányzik majd a rendszeres testmozgás.

via GIPHY

Ennek eredményeként két dolgot veszítünk egyszerre: a testsúlyunk feletti kontrollt és a stressz levezetésének egyik legjobb formáját. Előbbi legtöbb esetben túlsúlyhoz, míg a kezeletlen stressz előbb-utóbb magas vérnyomáshoz vezethet. Mindkettő egyaránt növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét, de ez nem az egyetlen veszélyforrás, hiszen a szénhidrátdús étkezés és az egészségtelen ételek hatására nem csak a testsúlyunk gyarapodik, hanem a vércukorszintünk is szélsőséges igazodásba kezd, majd hosszú távon az inzulin-háztartásunk is felborul.

Ha nem figyelünk oda, ezt később könnyen inzulinrezisztencia, majd cukorbetegség követheti. Kezdetben még elegendő lehet, ha egészségesebb életmódra váltunk, de

van egy pont, ahonnan már visszafordíthatatlanok akövetkezmények.

Érdemes odafigyelni, mert az olyan ártatlannak tűnő tünetek, mint a fokozott szomjúság, a gyakori éhségérzet, a szokatlan fáradtság, a homályos látás, az éjszakai alvást is gyakran megszakító vizelési inger mind utalhatnak kezdődő vagy akár már előrehaladott diabéteszre. A betegség további jelei lehetnek az ingerlékenység és hangulatváltozások, a váratlan fogyás, illetve a lassan gyógyuló vágások, sebek és zúzódások is.

via GIPHY

Amennyiben már diagnosztizált cukorbetegek vagyunk, nagyon fontos, hogy ismerjük annak következményeit, veszélyeit.

Ha nem figyelünk oda, olyan súlyos szövődmények alakulhatnak ki, melyek akár végzetesek is lehetnek.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy világszerte évente 1,5m illió halálesetet tulajdonítanak ennek a betegségnek. Rendszeres kontrollal és bizonyos esetekben önvizsgálattal auonban időben felismerhetjük a szövődményeket – orvosunknak is segíthetünk, ha megosztjuk vele új, szokatlan tüneteinket.

Ezek a leggyakoribb szövődmények:

  • látásromlás, vakság;
  • idegi fájdalmak, zsibbadások;
  • veseműködési zavar, fehérje ürítés;
  • érszűkület (koszorúerek, agyi, erek, végtagok);
  • diabéteszes láb (lábszárfekély),
  • szívinfarktus, agyembólia, bénulások.

Kevésbé ismert, de mégis nagyon gyakori, hogy a tartós diabétesz hatására sok esetben szívelégtelenség alakul ki. Ha valakinél tartósan, 5 évnél hosszabb ideje áll fenn a betegség, mindenképpen szükséges a szívműködést ellenőrző szűrővizsgálatokra is járnia, mert minél régebb óta érintett, annál nagyobb az esélye annak, hogy csökkent teljesítőképességűvé válik a szíve.

Cukorbetegség esetén ráadásul akár négyszer akkora lehet a szívelégtelenség kialakulásának a kockázata, mint a nem cukorbeteg pácienseknél.

Érdekesség és jó tudni, hogy nem csak a cukorbetegség szövődménye lehet a szívelégtelenség, hanem a nem megfelelő szívműködés szövődménye is lehet a cukorbetegség. Ezt felmérések is igazolják, miszerint a szívelégtelenséggel kórházba felvett betegek 40 százalékánál diabétesz állapítható meg.

via GIPHY

A kutatók szerint mindez két okból lehetséges: egyrészt mert a magas vércukorszint roncsolja a szívizomsejteket, másrészt mert az ilyenkor kialakult érkárosodás miatt a szívnek nagyobb munkát kell végeznie. A szívelégtelenségben szenvedők esetében a szervezet maximális oxigénfelvételi szintje már idejekorán jelzi az inzulinrezisztencia, vagy a prediabétesz kialakulásának esélyét.

A szívelégtelenség megelőzésében sokat segít az a felfedezés, hogy már az inzulinrezisztencia is előrejelezheti a betegség kialakulását, igaz, nem akkora rizikóval, mint a régóta diabéteszes betegek esetén. Éppen ezért, ha valaki cukorbeteg, a kezelőorvosa a bevett szűrővizsgálatok mellett a szívizom teljesítményét is figyelemmel kíséri, hogy időben észrevegye a nem megfelelő szívműködésre utaló jeleket.

Szerencsére nemcsak negatív irányba befolyásolja egymást a két kór, a szívelégtelenséggel kórházba került betegek gyógyulását például egyértelműen felgyorsítja, ha odafigyelnek a beteg vércukorszintjének ideális szinten tartására. A terápiában felhasznált gyógyszereket is mindenképpen szükséges összehangolni, mert gátolhatják és segíthetik is egymás működését. A kezelőorvosok ennek érdekében átfogóbban gondolkoznak, és akár más, a rizikóbetegségekre specializálódott szakemberekkel is együttműködnek, hogy minden ismert kölcsönhatást számításba vegyenek az eredményes gyógyulás érdekében.

(Borítókép: vércukormérés. Illusztráció: Getty Images)