A gyermekvállalás alapvetően egy olyan elhatározás, amiben fontos a rákészülés és a várakozás időszaka. Ezt az időt nem érdemes és nem is szabad megspórolni, sokan mégis – mint az élet számos más területén –, a fogantatásban is azonnali eredményt várnak.

A szakember szerint a gyermekáldás körüli nehézségeket a párok szilárd elhatározással, tudatossággal és az egymásba vetett kölcsönös bizalommal küzdhetik le. Természetes és évezredes módszereket is segítségül hívhatnak. Szarvas Nikolett Diána természetgyógyász a fogantatástelősegítő gyógynövényeket is ajánl.

Ki kell állni a hétpróbát

A gyermekáldás a legtöbb pár számára az élet egyik legcsodálatosabb ajándéka lehet, ám mint  anépmesékben, a fogantatás előtt sok esetben itt is ki kell állni a hétpróbát. A sikertelen próbálkozások, a stressz és a kudarcélmény nemc sak egyéni szinten nehezedik a párokra – gyakran a kapcsolatokat is felemészti, szétrombolja. A probléma sok esetben addig eszkalálódik, míg a párok végül a legnagyobb közös célt feladva külön utakon folytatják tovább.

Egyre ritkább a természetes fogantatás

Egyre többen vannak azok a nők, akik a teherbe esésük sorozatos sikertelensége okán úgy gondolják, a természetes fogantatás számukra nem opció. Ezt tetézi, hogy a mai modern világban az ember, mint fogyasztó, mindent azonnal megkap, amit pedig nem, arról könnyebben lemond. Sok cég ezt afogyasztói élményt szeretné fenntartani a gyerekvállalás kapcsán is, így komplett iparágak épülnek a gyors és egyszerű fogantatás ígérete köré. Pirulák, injekciók, hormonkészítmények tízezrei éskülönböző orvosi beavatkozások kínálják a megoldást és tartják fenn a reményt a párokban. A fogantatás körüli kezelések és orvosi procedúrák azonban gyakran nemcsak fájdalmasak, de rendkívülköltségesek is, ráadásul egyáltalán nem kínálnak 100 százalékos garanciát a sikerre.

A gyógynövények ereje

A szakértő, Szarvas Nikolett Diána biomérnök, okleveles filoterapeuta főként a gyógynövényekre, vitaminokra, ásványi anyagokra, jógára, autogén tréningre épít. A gyógynövényekkel való kezelésekre azonban a mai napig sokan úgy tekintenek, mint a mágiára, pedig a legtöbb esetben a gyógyszerek hatóanyagai is a természetből kölcsönzött összetevők.

A nagy mennyiségben történő gyártás azonban nem teszi lehetővé, hogy a gyógyszerekbe a növényekből nyerjék ki a hatóanyagokat, így ezeket ma már laboratóriumokban, vegyi úton állítják elő. Azonban, ha visszatekintünk az időben, láthatjuk, hogy az emberiség hosszú ideig élt a mai értelembe vett gyógyszerészet nélkül és sikeresen kezelt olyan problémákat, amik a jelenlegi orvostudomány számára is kihívást jelentenek.

A természetgyógyászat nemcsak évezredes tapasztalatokra, hanem modern kutatásokra is alapul, aminek köszönhetően ma már egyre több területen működik együtt a modern orvostudománnyal.

A körültekintés és tudatosság a gyógynövény-készítmények alkalmazása során is nagyon fontos.

Nem szabad elfelejteni, hogy a gyógynövény is gyógyszer,

így a felhasználás során nagyon oda kell figyelni arra, miként, milyen mennyiségben és arányban alkalmazzuk. Míg vannak gyógynövények, amik erősítik egymás hatását, mások gyengítik, és arra is fokozott figyelmet kell fordítani, hogy milyen egyéb gyógyszerrel vagy gyógykészítménnyel alkalmazzuk őket egy időben.

A gyógyszerek és a gyógynövények közötti legnagyobb különbség a koncentráció és a hatásmechanizmus. Míg előbbi nagyobb koncentrációban tartalmazza a hatóanyagokat és azonnali hatást fejt ki a szervezetre, utóbbi kisebb hatóanyag-koncentrációval rendelkezik, így lassabban fejti ki hatását, azonbantartósabb eredményt ér el.

A gyógynövényekkel történő kezelés egy nagyon összetett dolog. Ha valaki például úgy szeretne gyógynövényt alkalmazni, hogy már van egy fix alap gyógyszere, akkor nagyon nem mindegy, hogymit használunk, mert az is felboríthatja a kezelést. Ehhez tehát szakember kell, aki egy oklevelesfiloterapeuta

– vázolta fel Szarvas Nikolett Diána.

Az egészség mellett a lelki egyensúly megteremtése is elengedhetetlen a pároknak, ha kisbabát szeretnének. A Termékenység kézikönyve így nemcsak testi, de lelki segítséget is nyújthat ebben. Ak önyv szerzője szerint jelentős szerepet tölt be a gyermek fogantatásában az egymásra hangolódás, az összhang és a kölcsönös bizalom, ami nélkül nagyon nehezen valósulhat meg a gyermekáldás. Sok esetben olyan belső gátak alakulnak ki tudat alatt, amik blokkolják a szervezetet és meggátolják a fogantatást. A könyv éppen ezért több olyan gyakorlatot is bemutat, amit a pároknak együtt kell elvégezniük, ami fejleszti a kapcsolatot és közelebb hozhatja egymáshoz a leendő anyukát és apukát.

(Borítókép: babavárás. Illusztráció: Getty Images)